Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Το πιο ακριβό βιβλίο του κόσμου

Υπάρχει βιβλίο που να µπορεί να θεωρηθεί ως το πιο ακριβό βιβλίο στον κόσµο; Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτό είναι ένα βιβλίο του οποίου την ύπαρξη οι περισσότεροι αγνοούν: τα «Πουλιά της Αµερικής», βιβλίο του 19ου αιώνα που έφτασε το 2000 να πουληθεί σε δηµοπρασία στην εξωφρενική τιµή των 8,8 εκατ. δολαρίων (6,8 εκατ.

ευρώ). Τώρα πωλείται ξανά σε δηµοπρασία των Sotheby’s. Και προβλέπεται να πιάσει µια τιµή ανάµεσα στα 5 και τα 7,3 εκατ. ευρώ! Τι το ξεχωριστό έχει το βιβλίο αυτό; Απλούστατα, πολλοί το θεωρούν ως το σπουδαιότερο και εντυπωσιακότερο εικονογραφηµένο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ. Το δηµιούργησε ο φυσιοδίφης και ζωγράφος Τζον Τζέιµς Οντιµπόν που ξεκίνησε τµηµατικά τη δηµοσίευση των εικόνων από το 1827 µέχρι το 1838. Ο Οντιµπόν ήταν, εκτός των άλλων, δεινός κυνηγός. Οπότε αυτό που έκανε ήταν να γυρνάει την Αµερική, να πυροβολεί πουλιά, µετά να τα κρεµάει από µικρά σύρµατα και να τα ζωγραφίζει σε φυσικό µέγεθος. Το αποτέλεσµα είναι ένα βιβλίο ένα µέτρο επί 65 εκατοστά περίπου, µε όλον τον πλούτο των πτηνών της Αµερικής που τότε ήταν µάλλον αρκετά µεγαλύτερος από τον σηµερινό.

Ο Οντιµπόν, γιος ενός Γάλλου που συντάχθηκε µε τους εξεγερµένους στην Αµερικανική Επανάσταση και έµεινε στις ΗΠΑ, µορφώθηκε στη Γαλλία αλλά γύρισε στη Φιλαδέλφεια να ζήσει, στο κτήµα του πατέρα του. Ηταν µια από αυτές τις γοητευτικές προσωπικότητες που έζησαν στα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, που είχαν µέσα τους την περιπέτεια και το πάθος για την ανακάλυψη της φύσης. Επιπλέον, ο συγκεκριµένος ήταν και καλός επιχειρηµατίας. Ταξίδευε στη Βρετανία για την εκτύπωση του βιβλίου του και µετά το πρότεινε προς πώληση στους πολύ πλούσιους, πλασάροντάς το ως προϊόν κύρους. Το αντίτυπο που βγαίνει στο σφυρί ανήκε στον βαρόνο Χίσκεθ η οικογένεια του οποίου είχε εµµονή µε τη συλλογή πολύ σπάνιων και ακριβών βιβλίων ήδη από τον 19ο αιώνα. Τώρα, 55 χρόνια µετά τον θάνατο του βαρόνου, οι κληρονόµοι του πωλούν µέρος της βιβλιοθήκης του.

Οι 435 σωζόµενες προπαρασκευαστικές ακουαρέλες του Τζον Τζέιµς Οντιµπόν φιλοξενούνται στην Ιστορική Εταιρεία της Νέας Υόρκης. Από την ολοκληρωµένη έκδοση σώζονται σήµερα 119 αντίτυπα, τα περισσότερα σε µουσεία – αυτά που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών δεν είναι περισσότερα από δώδεκα. Η δηµοπρασία θα πραγµατοποιηθεί στις 7 Δεκεµβρίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.tanea.gr






Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

            Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ           

«Κι έπειτα, τι έγινε αν κινδυνέψεις; Αυτό που νιώθεις μπορείς και πρέπει να το ζήσεις έτσι όπως είναι. Με το φόβο του. Γιατί αυτό ολοκληρώνει το αίσθημα, τον έρωτα, το πάθος. Αν δε φοβάσαι τίποτα κι αν δεν ακούς την καρδιά σου να χτυπάει και να ακούγεται έξω από το στήθος σου, δε ζεις τη στιγμή. Κι αυτό το χρωστάς στον εαυτό σου».

Δεκαετία του πενήντα! Σε μια κοινωνία που αλλάζει δραματικά, μετά τα γεγονότα της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, μια οικογένεια ξεκινά από την Άρτα, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους, για να βρει μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Από μικρό παιδί, ο Περικλής αρχίζει τον αγώνα της επιβίωσης, κυνηγώντας παράλληλα το όνειρο, που θα τον έβγαζε από τη μιζέρια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Καθώς γνωρίζει για πρώτη φορά την αδικία, την αυθαιρεσία, το άδικο, η απόφασή του να αλλάξει τη μοίρα του και να μείνει άνθρωπος γιγαντώνεται. Ο ερχομός του στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη. Στην πόλη αυτή, την περίοδο της δικτατορίας, θα γνωρίσει, μέσα σε έναν αξεδιάλυτο δεσμό, τη ζωή, το θάνατο, τη γυναίκα, τον έρωτα, αλλά και μια άλλη Ελλάδα, που αγνοούσε ότι υπάρχει. Πολλά χρόνια αργότερα, μέσα από διαρκείς ανατροπές και απογοητεύσεις θα φτάσει στο τέλος του ταξιδιού. Θα είναι όμως αυτό που ονειρεύτηκε;

Ο Λευτέρης Παπακώστας είναι ιστορικός-φιλόλογος. Κατάγεται από τη Σκουληκαριά της Άρτας. Γεννήθηκε στο Κομπότι. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης και δίδαξε ως φιλόλογος σε πολλά σχολεία της χώρας και για πολλά χρόνια στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων. Υπήρξε για πολλά επίσης χρόνια παρουσιαστής στην κρατική τηλεόραση, στην εκπομπή «Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί».
Δημοσίευσε πληθώρα άρθρων και δοκιμίων στον Τύπο και έκανε σειρά διαλέξεων με θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που αποτελούν και το βασικό αντικείμενο των μελετών του. Μέχρι το 2009 διετέλεσε διευθυντής στο Γενικό Λύκειο Πεντέλης.
Το 2007 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο 50 Κείμενα Ζητούν Παραλήπτη από τις εκδόσεις «Ατέρμονο».
Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή και την έκδοση βιβλίων.

Αθήνα 2010
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 383
Τιμή: € 17,50 (με ΦΠΑ)

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και η Ανεξάρτητη Δημοτική
Παράταξη «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΩΡΑ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ»
έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση
του νέου βιβλίου του καθηγητή-συγγραφέα ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ίδιος ο συγγραφέας
Κώστας Βεργόπουλος, καθώς επίσης και οι κ.κ.:
Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,
Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ,
Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος,
Γιάννης Τριάντης, δημοσιογράφος,
Νίνα Κασιμάτη, περιοδικό Νέος Αγωνιστής.

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011, στις 20.00,
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων & Κλαζομενών).
Πληροφορίες: Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, Μαρία Κουκουβίνου και Ευτυχία Χατζοπούλου: τηλ.: 210 3661212, 210 3661209
www.livanis.gr, webmaster@livanis.gr

20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Τετάρτη, 13 Ιουλίου στις 8:00 μ.μ. - 24 Ιουλίου στις 11:30 μ.μ.


ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ





Ο μακροβιότερος πολιτιστικός πολιτιστικός θεσμός της Αλεξανδρούπολης ανοίγει τις "πύλες" του και φέτος κάτω από το γνώριμο φως του φάρου! Τα βιβλιοπωλεία της πόλης σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Έβρου διοργανώνουν το 20ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης από τις 13 έως και τις 24 Ιουλίου 2011!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Σάββατο 16 Ιουλίου: 21:00 Εγκαίνια-Τιμητική βράβευση κ. Απόσ...τολου Ευθυμιάδη από την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για την συγγραφική και εκδοτική του δραστηριότητα.

Δευτέρα 18 Ιουλίου: 20:00 Ανάγνωση παραμυθιών της Θράκης από την ομάδα ποίησης και λογοτεχνίας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Τετάρτη 20 Ιουλίου: 20:00 Ποιητική βραδιά και παρουσίαση του ανθολογίου «63 ζώντων Εβριτών δημιουργών» από την ομάδα ποίησης και λογοτεχνίας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

21:00 Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καμαριαννάκη «Όταν φεύγουν οι σκιές» από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
Παρασκευή 22 Ιουλίου: 21:00 Παρουσίαση των βιβλίων της κ. Μαίρης Κόντζογλου από τις

Θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση ζωγραφικής των καλλιτεχνών του Εικαστικού Συλλόγου Έβρου καθώς και νέων έκθεση ανεξάρτητων δημιουργών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ:
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ FACEBOOK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...