Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η παρακάτω πρόσκληση έφτασε πριν λίγο στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο....

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  
Το Σπίτι της Κύπρου και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
σας προσκαλούν
την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011, στις 8.00 μ.μ.
στην παρουσίαση του μυθιστορήματος
της Ευτυχίας Αραούζου
Ομιλητές: Αλέξης Ζήρας, Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων, κριτικός λογοτεχνίας
           Χρυσόθεμις Χατζηαναγή, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Μαρία Κουκουβίνου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων

Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
Σόλωνος 98, 10680, Αθήνα

Από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη του εμπορικού κέντρου athensheart, μετά από αίτημα πολλών φίλων του εμπορικού κέντρου, επιστρέφει δυναμικά και ανοίγει ξανά τις πόρτες της, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, σε όλους τους λάτρεις του βιβλίου.

Στον ειδικά διαμορφωμένο και καλαίσθητο χώρο της βιβλιοθήκης, στο επίπεδο 0, κάθε επισκέπτης του athensheart μπορεί να ανταλλάξει τα βιβλία που έχει διαβάσει με άλλα τόσα, εντελώς δωρεάν!

Τώρα «ταξιδέψτε» κι εσείς στο μοναδικό κόσμο του βιβλίου επιλέγοντας ανάμεσα σε περισσότερα από 700 βιβλία των εκδόσεων Άγκυρα, Καστανιώτης, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Ψυχογιός, του ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος Greekbooks.gr, και πολλών άλλων.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης:

Πέμπτη - Παρασκευή:17:00-21:00
Σάββατο: 11:00-16:00
Πηγή: www.newsbeast.gr

H Λένα Μαντά κλείνει αισίως τα... 851.000 αντίτυπα και συνεχίζει!

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν τη χαρά να σας ανακοινώσουν ότι η συγγραφέας Λένα Μαντά έφτασε τα 851.000 αντίτυπα στο σύνολο των πωλήσεών της. Στη συνάντηση που έγινε για την υπογραφή του συμβολαίου του νέου της βιβλίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2012, το γεγονός γιορτάστηκε στα γραφεία της εταιρείας με τη συμμετοχή του προσωπικού.
Λίγα λόγια για το νέο της βιβλίο:
Με μια μητέρα που εκδίδεται για να εξασφαλίζει τα προς το ζην, από μικρή στους δρόμους, η Ηρώ προσπαθεί να γλιτώσει, προσπαθεί να επιβιώσει και να φύγει μακριά απ’ το νοσηρό περιβάλλον του σπιτιού της. Μια ζωή στο κυνηγητό, μια ζωή στα όνειρα. Η Ηρώ παλεύει με τον εαυτό της για να μην υποκύψει στις δυσκολίες, παλεύει με τον εαυτό της και τον έρωτα, παλεύει ενάντια στον κόσμο. Στην Αθήνα θα γνωρίσει έναν άντρα σκοτεινό, έναν άντρα που θα της στερήσει την αγάπη και θα την κακομεταχειριστεί.
 
Το μόνο που θα της χαρίσει αυτός ο άντρας είναι δυο κόρες. Στη συνέχεια, η μοίρα θα φέρει στο δρόμο της έναν άντρα φωτεινό, που θα τη μυήσει στα μυστικά του έρωτα, θα της ανοίξει την καρδιά του και θα τη γεμίσει με αγάπη. Πόσο αγγελικός είναι όμως; Τι είναι αυτό που ζητάει πραγματικά από την Ηρώ; Τι θα χρειαστεί να θυσιάσει η Ηρώ; Ενάντια σε πόσα χτυπήματα της μοίρας θα ορθώσει το ανάστημά της; Η Ηρώ, γυναίκα και μάνα, μόνη και δυνατή. Η Ηρώ, αποφασιστική και ήσυχη, δε θα παραπονεθεί ποτέ. Ακούγεται πιο δυνατά ο ήχος της ψυχής της…
Περισσότερες πληροφορίες για τη Λένα Μαντά μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.psichogios.gr/site/Authors/show?aid=320.

Πηγή:www.markos.tv

Το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου»

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Ετος Βρεττάκου»  με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του -μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό- ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών. Εχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.).

Για την προετοιμασία του έργου το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης η οποία διαθέτει το πλήρες αρχείο του ποιητή (http://www.nikiforos.edu.gr/)
, καθώς και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά Λακωνίας.
 

Και …ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ… στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Από τη συνάντση της Ομάδας με την Ιωάννα ΚαρυστιάνηΗ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς υπενθυμίζει ότι στο χώρο της λειτουργούν Ομάδες Ανάγνωσης για ενήλικες. Μέσα από τις Ομάδες ενισχύεται η καλλιέργεια της σχέσης με το διάβασμα Από τη συνάντση της Ομάδας με τον Θανάση Βαλτινόκαι διευρύνεται η επαφή με το βιβλίο.

Απευθύνει, λοιπόν, πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν τις Ομάδες. 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς θέλει να δημιουργήσει Ομάδα Ανάγνωσης για μετανάστες με σκοπό την εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και την ενίσχυση της σχέσης με το διάβασμα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την κ. Αργυρώ Κυριάκου στο τηλ. 22610-89970.

Πηγή: omada-anagnosis.blogspot.com/

Παιδικά βιβλία και ποιήματα στην εκπομπή του Διονύση Λεϊμονή

Το Σάββατο 8 Οκτώβρη 10.15-11.30 το πρωί, «ελάτε ξανά κοντά μας να μιλήσουμε για το βιβλίο από τη ραδιοφωνική μου εκπομπή στο Ράδιο 1 του Βόλου(102,5FM και δικτυακά www.magnesianews.gr ).


Στην εκπομπή θα παρουσιάσω παιδικά βιβλία του εκδοτικού οίκου Οσελότος τα οποία θα δωροθετηθούν στο 4ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου σε μια προσπάθεια ενίσχυσης δημόσιων βιβλιοθηκών.


Επίσης θα διαβαστούν πεζά και ποιήματα που διακρίθηκαν στον 2ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Διοτίμα ενόψει της βράβευσης την ίδια βραδιά στην αίθουσα ΤΕΧΝΗΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας (Λ. Σταδίου & Μανδηλαρά, Πολιτιστικό Άλσος)» σημειώνει ο παρουσιαστής της εκπομπής φιλόλογος- συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής. Τηλέφωνο εκπομπής: 2421062024.

Πηγή: www.magnesianews.gr

Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης : ''Το παραμύθι αρχίζει"

Σάββατο, 8 Οκτώβριος · 11:00 π.μ. - 1:00 μ.μ.
Τοποθεσία
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ RIVERGATE, οδός Πάφου 4, Λατσιά, τηλ 22 572722
Περισσότερες πληροφορίες
Οπως κάθε Σάββατο περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους με παραμύθι
Πηγή: FACEBOOK

Ο σουηδός ποιητής Τόμας Τρανστρόμερ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία

Ο σουηδός ποιητής Τόμας Τρανστρόμερ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία.Σύμφωνα με την Ακαδημία, ο 80χρονος ποιητής βραβεύθηκε "διότι μέσω πυκνών, διαυγών εικόνων μας δίνει μια νέα πρόσβαση στην πραγματικότητα". Eίναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που το Νομπελ πάει στην Σουηδία. Ο Τράνστρόμερ είναι ο πιο μεγάλος ποιητής της χώρας.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, είναι το τέταρτο που απονέμεται φέτος, μετά το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα, το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη και το Νόμπελ Χημείας χθες, Τετάρτη.

1ο Book Night 2011

Τα καταστήματα Public και το Public Book Friends, στo πλαίσιο της εκστρατείας για τη διάδοση της ανάγνωσης 'Κάποιο βιβλίο μιλάει για σένα; To έχεις διαβάσει;', υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, χαρίζουν μια όμορφη βραδιά με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικαστικών και μουσικών με στόχο την ανάδειξη του βιβλίου σε έναν μοναδικό φίλο και τη βοήθεια συνανθρώπων μας που την έχουν ανάγκη.

Με εισιτήριο ένα ή περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη σας τα οποία θα δοθούν για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών φορέων όπως οι Φυλακές Γυναικών Ελαιώνα, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, οι Παιδικές Καταστηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» και το Γηροκομείο Αθηνών.
Με εισιτήριο ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας μπορείτε να παρακολουθήσετε τα παρακάτω:
• Μουσική από γνωστούς DJ και ραδιοφωνικούς παραγωγούς
• Συμμετέχουν μουσικά η Νατάσσα Μποφίλιου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Χρήστος Θηβαίος
• Comic art από καλλιτέχνες της Comicdom Μιχάλη Δαλυνά, Σπύρο Δερβενιώτη, Γιώργο Μπότσο και Αλεξία Οθωναίου που θα σχεδιάζουν live μπροστά στο κοινό.
• Συνάντηση με συγγραφείς στο «καφενείο» των συγγραφέων
• Διάλογο με γνωστούς προσκεκλημένους (Γιώργος Αμυράς, o Νίκος Ορφανός, o Φώτης Σεργουλόπουλος, κ.α.)
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί το «Βιβλίο του Κόσμου», στο οποίο οι προσκεκλημένοι και οι συγγραφείς θα γράψουν όλοι μαζί μια ιστορία.
ΠΟΥ
Στοά του βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα

ΠΟΣΟ
Είσοδος ελεύθερη
ΠΟΤΕ
6 Οκτωβρίου 2011, 20:00
πηγη enet.gr

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Από 10 Οκτωβρίου ώς 25 Νοεμβρίου Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στις «Μέρες βιβλιοθηκών» στη Θεσσαλονίκη

Μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους θα φιλοξενήσουν οι βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μέρες βιβλιοθηκών» θα περιλαμβάνουν ποικίλα θέματα και δράσεις μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου. Στόχος είναι η προβολή και η ανάδειξη των δημοτικών βιβλιοθηκών στις γειτονιές της πόλης.

Ξεχωρίζουν το «Μπαζάρ παλαιών βιβλίων» από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και το εργαστήρι για τις τεχνικές του κόμικ.

Επίσης, τα μικρά παιδιά που θα επισκεφτούν τις βιβλιοθήκες θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι, σελιδοδείκτες και θήκες βιβλίων.
Πηγή: www.tanea.gr

Γκρέμισαν το σπίτι του Καρκαβίτσα!


Ένα θέμα που καταδεικνύει τη γύμνια του πολιτισμικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και φυσικά δεν «παίζει» στα Μέσα γιατί απλά… δεν πουλάει. Όμως ο κ Ντούβλης έχει κάνει στην Press- Time αναλυτικό ρεπορτάζ στο αποκαλύπτει πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γκρέμισαν το σπίτι του Ανδρέα Καρκαβίτσα, το «σπίτι με τις πικροδάφνες» δεν υπάρχει πια, αναφέρει ο ρεπόρτερ χαρακτηριστικά.
Αξίζει το χρόνο σας, γιατί πολύ απλά δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που διανύουμε αλλά και αυτή των αξιών.Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Ντούβλη αλλά και την Press-Time, για την παραχώρηση του ρεπορτάζ τους?Του Τ. Ντούβλη
Το διάσημο «σπίτι με τις πικροδάφνες», το οποίο ανήκε στον αδελφό του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Κώστα, δεν υπάρχει πια. Οι δύο συγγραφείς πήγαιναν εκεί τα καλοκαίρια και έγραφαν, ή έκαναν συζητήσεις για τη «Μεγάλη Ελλάδα» και τη λογοτεχνία, με άλλους πνευματικούς ανθρώπους, όπως τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, που ήταν συχνός επισκέπτης.
Απίστευτο! Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, γκρέμισαν το εξοχικό σπίτι του μεγάλου συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα, στα Λεχαινά Ηλείας, επειδή το είδαν ως… εστία μόλυνσης. Το διάσημο παραλιακό «σπίτι με τις πικροδάφνες», το οποίο ανήκε στον αδελφό του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Κώστα, στη γενέτειρα τους, δεν υπάρχει πια.
Οι δύο συγγραφείς πήγαιναν εκεί τα καλοκαίρια και έγραφαν, ή έκαναν συζητήσεις για τη «Μεγάλη Ελλάδα» και τη λογοτεχνία, με άλλους πνευματικούς ανθρώπους, όπως τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, που ήταν συχνός επισκέπτης. Αλλά αφού, το πνεύμα στην Ελλάδα έχει πεθάνει προ πολλού, ήταν λογικό οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων της περιοχής (κι όμως!) να κάνουν ό,τι θέλουν και ο Δήμος να αποφανθεί ότι «δεν ήξερε» την ιστορική σημασία του σπιτιού…
Η αυθαίρετη κατεδάφιση του οικήματος, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα Λεχαινά, καθώς η ενέργεια αυτή προσβάλλει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αφού πρόκειται για εθνική πολιτιστική κληρονομιά . Από την άλλη πλευρά ο τοπικός Σύλλογος Οικιστών λέει ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή επειδή επρόκειτο για «ερείπιο το οποίο αποτελεί εστία μόλυνσης». Ο κόσμος στην περιοχή έχει ξεσηκωθεί. Το θέμα όμως είναι το αν θα πληρώσει κανείς για αυτή την γκάφα;

«Παράνομη και αυθαίρετη η κατεδάφιση»
«Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και αυθαίρετη και προσβάλλει την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό», τονίζει στην “PRESS Time” ο Διονύσης Κράγκαρης, μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ). Ο Σύλλογος Οικιστών μετά από απόφασή του στην γενική συνέλευση προ λίγων ημερών, δίχως να ρωτήσει κανέναν προχώρησε στην κατεδάφισή του σπιτιού.
Με το που μαθεύτηκε ότι κατεδαφίστηκε το σπίτι του Καρκαβίτσα οι αντιδράσεις ήταν έντονες. «Άραγε από πού να αντλεί αυτή την εξουσία ο Σύλλογος των (αυθαιρέτων) Οικιστών; Ποιος νόμος του δίνει το δικαίωμα να κατεδαφίζει κτίσματα σε δημόσια παραλιακή έκταση, τα εκατοντάδες κτίσματα της οποίας έχουν από το 1997 χαρακτηρισθεί αυθαίρετα και παράνομα; Εδώ ας απαντήσουν οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές», αναφέρει η Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον και η Μορφωτική Ένωση Λεχαινών «Ανδρέας Καρκαβίτσας».

Από το 1997 στο 2011
Όπως εξιστορεί στην “PRESS Time” ο Διονύσης Κράγκαρης μέλος της ΕΠΟΠ, «αυτό το σπιτάκι ήταν της οικογένειας Καρκαβίτσα. Μικρό και παραθαλάσσιο στην παραλία των Λεχαινών. Εκεί παραθέριζαν το καλοκαίρι τα μέλη της οικογένειας». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «από το 1997 και μετά χαρακτηρίστηκε από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου κατεδαφιστέο και αυθαίρετο. Μαζί και όλα τα υπόλοιπα κτίσματα εκεί τριγύρω».
Μετά από λίγα χρόνια υπογραμμίζει ο κ. Κράγκαρης «η οικογένειά του το εγκατέλειψε το σπίτι γιατί δεν μπορούσαν να το επισκευάσουν λόγω της απειλής της αστυνομίας, των προστίμων κτλ, από καταγγελίες που γινόντουσαν. Και έτσι αφέθηκε στην τύχη του. Θα μπορούσε ο δήμος όλο αυτό το διάστημα να έχει ενδιαφερθεί και να ζητήσει την διατήρηση του οικήματος».
Το σπίτι ήταν ένα σύμβολο για ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ο κ. Κράγκαρης επιρρίπτει ευθύνες και στον δήμο λέγοντας ότι: «Αφού έγινε ότι έγινε θα μπορούσε ο δήμος να ζητήσει την παραχώρηση από το δημόσιο της χρήσης του χώρου αυτού και στη θέση του να κατασκευάσει πάλι ένα όμοιο σπιτάκι μαζί με μια καντίνα να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι για να περιοριστεί αφενός και η αυθαιρεσία όλων αυτών και να υπάρχει και εξυπηρέτηση. Αλλά και να τιμηθεί και η μνήμη του Ανδρέα Καρκαβίτσα».
Δεν γνώριζε ο δήμος… Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Χρήστος Παλαιολόγος, αμέσως μετά το γκρέμισμα του σπιτιού εμφανίστηκε να μαζεύει τα μπάζα από την παραλία. Εξήγησε ωστόσο ότι ο Δήμος δεν εμπλέκεται στην κατεδάφιση, ενώ η παρουσία του στον καθαρισμό της παραλίας ήταν ιδιωτική. «Με φώναξαν οι οικιστές να καθαρίσω την παραλία. Δεν γνώριζα ότι το ερείπιο ήταν το παραλιακό σπίτι του Καρκαβίτσα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα αντιδρούσα διαφορετικά». Υποστήριξε κατηγορηματικά και διευκρίνισε ότι η πρόεδρος των Οικιστών Ζωή Τσουραπά τον κάλεσε να πετάξει τα μπάζα σαν ιδιώτης.
Πηγή: http://pinakio.blogspot.com

Διεθνές Συνέδριο για τον Α. Παπαδιαμάντη

Με επιτυχία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 οι εργασίες του πρώτου κύκλου του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Παπαδιαμάντη που έγιναν στη Σκιάθο.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δίνοντας την αίγλη που πρέπει στις τιμές που αποδίδονται αυτή τη χρονιά στον έργο του ιδιόμορφου και σπουδαίου λογοτέχνη.
Οι συμμετοχές ήταν πολλές και όπως έλεγαν οι διοργανωτές «πολύ υψηλότερες σε ποιότητα από αυτές του προηγούμενου Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου». Η αίθουσα συνεδρίων του Skiathos Palace, που φιλοξένησε αφιλοκερδώς τις εργασίες του συνεδρίου, ήταν πάντα γεμάτη ενώ αίσθηση έκανε η παρουσία αρκετών μαθητών από το Λύκειο του νησιού.
Oi εισηγήσεις ήταν επίσης πολλές και κυμάνθηκαν σε πολλά πεδία. Ανάμεσα τους ξεχώρισαν η ομιλία του π. Λάμπρου Καμπερίδη από τον Καναδά, ο οποίος παρουσίασε το μεταφραστικό έργο του Παπαδιαμάντη ως μια «μετάφραση του κόσμου», επίσης οι ομιλίες της Μαίρης Λεφάκη και της Δώρας Μέντη για την Αθήνα του Παπαδιαμάντη, οι πολλές ομιλίες για την παρουσία της γυναίκας στον παπαδιαμαντικό κόσμο (Μαρία Γκασούκα κ.ά), οι συσχετισμοί που έκαναν ο Κ. Κουτούμπας και ο Δ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με αυτό του συγγενούς του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη κ. ά.
Το δεύτερο μέρος του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής «Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενους» με πολλές ελληνικές και ξένες παρουσίες.

Πηγή: tanea.gr

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

"ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ" ένα αξιανάγνωστο βιβλίο.


Εντυπωσιακή η έναρξη του 20ου έτους εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου μας με το συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο να καθηλώνει το ακροατήριο μιλώντας για τους «Άγιους (και) Δαίμονες εις ταν Πόλιν», ενώ είχε προηγηθεί ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης με μια θαυμαστά επεξεργασμένη και ουσιαστική προσέγγιση του βιβλίου την οποία και σας παρουσιάζουμε.

Γιάννη Καλπούζου: Άγιοι και δαίμονες – Εις ταν Πόλιν, Μεταίχμιο 2011


Μια μέρα, κάποιας χρονιάς, στη δεκαετία του 1750 ο Δήμος Κομνάς έφτασε στη Λιβαδειά. Ερχόταν από το χωριό του, την Αγόριαννη του Παρνασσού, απ’ όπου έφυγε κυνηγημένος από τους Τούρκους, επειδή πήρε μέρος στον ξεσηκωμό των ραγιάδων που προξένησε η ανταρσία του Χρήστου Μηλιόνη. Περί τούτου, για όσους τα προγράμματα εκπαίδευση φρόντισαν να τον αγνοούμε, ανατρέχω στην γραφίδα του Α. Παπαδιαμάντη, από το διήγημά του «Χρήστος Μηλιόνης»:
«Περί τα μέσα του ΙΗ΄αιώνος κατείχεν ο Χρήστος Μηλιόνης τα αρματολίκια της Ακαρνανίας, του Βάλτου και Ξηρομέρου, είς των αντιπροσώπων της σφαδαζούσης ελληνικής ελευθερίας, των περιφανέστερον παραστησάντων εις τον εκπεπληγμένον ευρωπαϊκόν κόσμον τα δίκαια του αδικουμένου έθνους∙ ουδέποτε είχε συνθηκολογήσει με τους Τούρκους. Τούτο εκφράζει τρανότερον πάσης ιστορικής μαρτυρίας ο στίχος του δημοτικού άσματος:
  Όσο είν’ ο Χρήστος ζωντανός, Τούρκο δεν προσκυνάει».
Στη Λιβαδειά ο Δήμος Κομνάς πούλησε τα χρυσαφικά της μάνας του. Τον γέλασαν στη συναλλαγή μα πάλε ήταν κάμποσοι παράδες. Ταξίδεψε μετά στη Χαλκίδα απ’ όπου πήρε πλοίο για το Βόλο κι από ‘κει άλλο που τον έφερε στην Πόλη. 
Ο Δήμος Κομνάς θα προκόψει στον νέο τόπο που αποφάσισε να ζήσει. Θα κάμει οικογένεια κι ένας γιος του θα σπουδάσει την ιατρική στην Ευρώπη. Εκείνος με τη σειρά του, επιστρέφοντας στην Πόλη, θα δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, θ’ αποκτήσει παιδιά, ένα εκ των οποίων, ο Τζανής, γεννημένος το 1796, θα καταγράψει την ιστορία των χρόνων του, μέσα από την μικροϊστορία, τους πόθους, τα πάθη, και τα παθήματα της οικογένειάς του, των συγγενών και των φίλων του.  
Το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται αυτή η καταγραφή εκτείνεται από τις 14 Νοεμβρίου 1808, τη νύχτα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Πόλη, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 1831, με τον αφηγητή να περιφέρεται στα αποκαΐδια μιας άλλης φοβερής πυρκαγιάς στο ίδιο τόπο. Στ’ αποκαΐδια μιας Πόλης και μιας κοινωνικής περιόδου, μιας ολόκληρης εποχής.
Είκοσι τρία χρόνια από τη μια φωτιά στην άλλη. Χρόνια που η σκεπασμένη χόβολη τεσσάρων αιώνων σκλαβιάς, συνύπαρξης, αντιθέσεων, ίντριγκας και πόθου ελευθερίας αναζωπυρώθηκε, φούντωσε κι οι φλόγες της έκαναν παρανάλωμα ζωές, περιουσίες, όνειρα, έρωτες, ιδέες, κι από τις στάχτες πρόβαλλε το κρατικό μόρφωμα της νέας Ελλάδας, μπολιασμένο ως το μεδούλι με τον χατζηαβατισμό της συναλλαγής, του ρουσφετιού, της απάτης, της αφιλίας, του μικροσυμφέροντος, και τόσων άλλων αρνητικών χαρακτηριστικών της μήτρας στην οποία κυοφορήθηκε για τετρακόσια χρόνια. Χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν μέχρι σήμερα και μας οδήγησαν στο τέναγος της εθνικής κατάθλιψης των ημερών που ζούμε.     


Ο Δήμος Κομνάς, λοιπόν, είναι ο μυθιστορηματικός γεννήτορας της οικογένειας Κομνά, στην Πόλη, και πάππος του Τζανή που είναι ο κεντρικός ήρωας στο νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Άγιοι και δαίμονες – Εις ταν Πόλιν».
Ξεκινώντας από το 1808 ο, δωδεκαετής τότε, Τζανής θα αναδιηγηθεί τη ζωή του μέχρι τα τριάντα πέντε χρόνια του, καθώς και τη ζωή των άλλων, με φόντο το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο.
Τα κομβικά σημεία σ’ αυτό το πλέγμα αληθινών και επινοημένων γεγονότων είναι τα ακόλουθα:
  • Η μεγάλη πυρκαγιά του 1808 στην Πόλη.
  • Η καταστροφική επιδημία πανώλης του 1812.
  • Η σταδιοδρομία του Τζανή ως μυρεψού.
  • Η μύησή του στην μυστική επαναστατική Εταιρεία του Φοίνικα.
  • Η φυγή του, με πλοίο για την Οδησσό, προκειμένου να σώσει το κεφάλι του αφού αποκαλύφθηκε η σχέση του με παντρεμένη χανούμισσα.
  • Η διάσωσή του μετά από ναυάγιο στον Εύξεινο πόντο και η παραμονή του στην περιοχή της Κερασούντας.
  • Η σύλληψη, η φυλάκιση και η απόδραση από τη φοβερή φυλακή του Μπάνιον.
  • Οι διεργασίες για την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης.
  • Η μύησή του στην Φιλική Εταιρεία.
  • Η προδοσία που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκραγεί η επανάσταση στην Πόλη.
  • Ο αφορισμός των επαναστατών από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’.
  • Το πέρασμα του Προύθου ποταμού, ο Ιερός Λόχος, το Ιάσιο και το Δραγατσάνι.
  • Ο απαγχονισμός του Γρηγορίου Ε’ και η ενθρόνιση του πόρνου Πισιδίας Ευγένιου.
  • Το πέρασμα του Τζανή στη Χίο, η απόβαση των Σαμιωτών του Λυκούργου Λογοθέτη στο νησί και η Σφαγή της Χίου.
  • Η καταστροφή των Ψαρών.
  • Το πέρασμα του Τζανή στο Μοριά, η μάχη στο Μανιάκι, η αιχμαλωσία και η μεταφορά του στην Αίγυπτο.
  • Η επιστροφή του Τζανή στην Πόλη.
  • Η πυρκαγιά του 1831.  
Το συγγραφικό τέχνασμα του Γιάννη Καλπούζου συνίσταται στο ότι εμφανίζει τον κεντρικό του ήρωα να είναι ο συγγραφέας του βιβλίου και να τροφοδοτεί, ο ίδιος ο ήρωας, την αφήγηση με παρένθετες διηγήσεις από τα πρόσωπα που συγκροτούν την καθημερινότητά του, και συνεπώς αποτελούν τους άλλους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, αλλά και να εντάσσει επιστολές και ημερολογιακές καταγραφές αυτών των προσώπων. Έτσι ο Γιάννης Καλπούζος πλουτίζει την αφήγηση και το κείμενο χρωματίζεται με την ιδιαιτερότητα της φωνής και του τρόπου κάθε αφηγητή.
Σημαντικό πλεονέκτημα και μαζί κατάκτηση του συγγραφέα αποτελεί η γλώσσα του μυθιστορήματος. Είναι αφ’ ενός η καθομιλουμένη κοινή ρωμέϊκη, προσμεμιγμένη με πλήθος λέξεων της οθωμανικής κοινής, αφ’ ετέρου η λόγια ελληνική της εποχής. Η λαϊκή γλώσσα είναι προσαρμοσμένη από τον συγγραφέα έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή σήμερα. Οι οθωμανικές λέξεις και εκφράσεις, πολλές εκ των οποίων είναι παραφθαρμένες ελληνικές, υπομνηματίζονται και επεξηγούνται στις σελίδες του βιβλίου.


Πέραν του κεντρικού, εξαιρετικά ενδιαφέροντος, μυθιστορηματικού ήρωα, ο οποίος πέρασε από φωτιά και σίδερο, ο συγγραφέας δημιούργησε πλήθος προσώπων τις κινήσεις των οποίων συνταίριασε αρμονικά, έτσι ώστε να είναι πειστικοί και να προξενούν την αναγνωστική προσδοκία από σελίδα σε σελίδα.

Θα αναφερθώ σε κάποιους ξεχωριστούς χαρακτήρες, αδρομερώς, προσέχοντας να μην αποκαλύψω καίρια στοιχεία του μυθιστορηματικού τους βίου, ώστε να διατηρηθεί ζέον το ευφρόσυνον της αναγνώσεως, για όσους θα διαβάσουν το βιβλίο. Τέτοιοι χαρακτήρες είναι:
  • Ο γιατρός Αναστάσιος Κομνάς, σπουδαγμένος στην Ευρώπη, στην Πίζα, νεωτεριστής, ερευνητής στο επιστημονικό του πεδίο, με πρωτότυπες ιδέες για την ριζική αλλαγή της θεραπευτικής μεθόδου στα φρενοκομεία, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αντιφαναριώτης και αντικληρικαλιστής.
  • Ο Λεωνής, αδελφός του Τζανή, του οποίου η ζωή θα καθοριστεί από την απόφαση που θα πάρει όταν η ύπαρξή του βρέθηκε κυριολεκτικά στον πάγκο του χασάπη.
  • Ο Μελέκ ή Παυλής, φίλος του Τζανή, ένας ήμερος γίγαντας που όταν χρειάζεται γίνεται θηρίο ανήμερο, ένας χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει μια τεράστια ομάδα ανθρώπων που έζησαν τους σκοτεινούς αιώνες του Οθωμανικού μεσαίωνα με μια φανερή αλλά υποκρινόμενη  και μια κρυμμένη αλλά αληθινή θρησκευτική πίστη.
  • Η Γιοχαή και η Ισμιχάν, ένα κορίτσι και μια γυναίκα που αλλού υποχρεώνονται να ζουν και να διαθέτουν το κορμί τους κι αλλού είναι δοσμένος ο νους και η ψυχή τους.
  • Ο παπά – Αλύπιος, ένας θεομπαίχτης ιερέας, χαρακτηριστικός τύπος του εξωνημένου ιερατείου της εποχής, ο οποίος στο τέλος θα επιχειρήσει, απροσδόκητα, ένα ηθικό άλμα.
  • Ο Μποκρουζέ, οθωμανός κοινωνιστής, ανεξίθρησκος, στοχαστής, διδάχος και μέντορας του Τζανή.
  • Ο Ανθίας, τέλος, φίλος παιδικός του Τζανή, γητευτής των γυναικών, καταφερτζής, εραστής της ελευθερίας, ατομικής και συλλογικής, πανέξυπνος, ρέμπελος, αφιλοχρήματος, τιμητής της φιλίας, μπεσαλής, στο πρόσωπο του οποίου συμπυκνώνεται ο τίτλος του μυθιστορήματος. Ένας άγιος και δαίμονας εν ταυτώ. Ίσως ο πιο σημαντικός χαρακτήρας του βιβλίου.
Εκτός των πειστικών μυθιστορηματικών χαρακτήρων το κείμενο έχει πολλές άλλες αρετές. Ο συγγραφέας ερευνώντας και γράφοντάς το, είναι φανερό, πως πέρασε από στάδια σκληρής πνευματικής χειρωναξίας –αν μου επιτρέπεται να πω. Ένα μυθιστόρημα αυτής της πλοκής, τόσο πολυπρόσωπο, εξελισσόμενο σε μια  τέτοιας έντασης χρονική περίοδο, σε χώρους κλειστούς αλλά και στο ανοικτό γεωγραφικό πεδίο, απαιτεί σοβαρή ερευνητική εργασία γιατί ο κίνδυνος της μη θεμελιωμένης τεκμηρίωσης παραμονεύει κάθε στιγμή. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να προχωρήσει ο συγγραφέας σε θέματα τεχνικά που αναφέρονται στην τεχνολογία των αρωμάτων, της βοτανικής, των πλοίων, των φάρων ή στην αρχιτεκτονική των κτηρίων και στην τοπογραφία των δημοσίων χώρων. Κι ακόμη στην ένταξη στη μυθιστορηματική δράση εθίμων, λαογραφικών και ανθρωπολογικών στοιχείων της εποχής, δημιουργώντας ένα πανόραμα κοινωνικής ανθρωπολογίας. Η ανάπλαση της εποχής είναι εντυπωσιακή, καθώς στις γραμμές του κειμένου ανακαλύπτεις διαρκώς διόδους που διαβαίνοντάς τες βρίσκεσαι στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, στην Πόλη, κι αναρωτιέσαι γιατί είναι παράταιρα τα ρούχα που φοράς…   
Ο Γιάννης Καλπούζος έγραψε ένα αξιανάγνωστο βιβλίο. Αν με το «Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού» μάς εξέπληξε με την πρώτη του εμφάνιση στο συνθετικό κείμενο, τώρα βεβαιωνόμαστε πως ξέρει να γράφει καλά. Πολύ καλά. Μετέρχεται μάλιστα μικτές τεχνικές της γραφής αποτελεσματικά. Προσμένουμε τα επόμενα έργα του με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι δυνατότητές του σ’ αυτό που ονομάζουμε «ανοιχτό μυθιστόρημα» έχουν γίνει πλέον φανερές.

Διατηρώ μονάχα μιαν επιφύλαξη. Την ίδια που είχα εκφράσει και για το «Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού»: αν εκεί μου δημιούργησε προβληματισμό η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων από ένα παιδί, τον Λιόντο, γεγονότων που μάλιστα συνέβαιναν πολύ μακριά απ’ το βλέμμα του, και θεωρούσα πως έπρεπε ένας αφηγητής σε τρίτο πρόσωπο να τα ιστορεί, τώρα, σε τούτο το μυθιστόρημα, νομίζω και πάλι, πως ένας τριτοπρόσωπος αφηγητής θα μπορούσε ν’ αρθρώσει πιο πειστικά ζητήματα που αναφέρει ο Τζανής και, κατά την πρόσληψή μου, υπερβαίνουν τη γνωσιακή και μορφωτική του δυνατότητα. Όμως ό,τι υποστηρίζω μπορεί να είναι λαθεμένο ή να είναι παράγωγο ενός υπερβολικού αναγνωστικού εκλεκτικισμού και να αφορά μονάχα εμένα. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως προστέθηκε στην νεοελληνική γραμματολογία ένα πολύ καλό έργο.
Ο μυρεψός Τζανής Κομνάς έγινε μέλος της συντροφίας των μυροπωλών της Πόλης όταν κατάφερε να παράξει το μύρο του δημιουργικού πόθου του. Το ονόμασε «Κυνηγός του ανέμου». Ο Γιάννης Καλπούζος σ’ αυτή την ονομασία στηρίζει τη σημειολογία του μυθιστορήματός του. Στο άπιαστο, όπως ο άνεμος. Άπιαστο του έρωτα, άπιαστο των μεγάλων προσδοκιών του ανθρώπου, άπιαστο της ειρηνικής συνύπαρξης, άπιαστο της ισονομίας  και της δικαιοσύνης, άπιαστο της προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας, άπιαστο της ευτυχίας, στο άπιαστο αλλά διαρκώς επιδιωκόμενο της δικαιωμένης ύπαρξής μας πάνω στη γη.
Θα τελειώσω όπως άρχισα τούτο το κείμενο. Ρωτώντας παλιότερα τον Γιάννη Καλπούζο για την καταγωγική του αφετηρία μου είχε απαντήσει πως γεννήθηκε στους Μελάτες της Άρτας αλλά η οικογένεια Καλπούζου πρέπει να έχει τις ρίζες της στην Αγόριαννη του Παρνασσού.

Το 1893 ο Emile Legrand εξέδοσε στο Παρίσι, σε 30 αντίτυπα, το κείμενο της αφήγησης του Αγοραννίτη Κομνά Τράκα για την δολοφονία του συγχωριανού και ξαδέρφου του Δήμου Καλπούζου, το οποίο του παρέσχε ο ιστοριοδίφης Κωνσταντίνος Σάθας. Τον Δήμο Καλπούζο δολοφόνησαν λίγο πριν την ελληνική επανάσταση δυο συγχωριανοί του βαλμένοι από τον Μουσταφάμπεη, απόγονο του μπεηζαντέ Ζαΐμη, ο οποίος κατείχε την Αγόριαννη τσιφλίκι του και την έχασε μετά από ενέργειες του Δήμου Καλπούζου στην Πόλη απ’ όπου έφερε φιρμάνι που χαρακτήριζε το χωριό κεφαλοχώρι κι όχι τσιφλίκι. Κατά τη δολοφονία ο Καλπούζος δεν πρόφτασε να χρησιμοποιήσει το γιαταγάνι του, που κατά τη συνήθεια της εποχής, το ονόμαζε Λελούδα, από το όνομα της όμορφης γυναίκας του.
Ο Legrand στο προλογικό, γραμμένο στα γαλλικά, σημείωμα της έκδοσης μας πληροφορεί ότι την ιστορική αναφορά αναδιηγήθηκε ο και βουλευτής Κομνάς Τράκας το 1874 με τη βοήθεια σημειώσεων της οικογένειας (οικογενειακών χαρτιών) και τοπικών παραδόσεων.
Είναι πλέον ή βέβαιον πως ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος γνωρίζει το κείμενο. Είναι άλλωστε προσβάσιμο στο Διαδίκτυο. Έτσι κι αλλιώς η επιλογή της αρχιτεκτονικής στερέωσης του μυθιστορήματος πατάει σ’ αυτά που γράφει ο Legrand στον πρόλογό του. Εξάλλου η περιγραφή της Αγόριαννης, από τον Δήμο Κομνά, η αναφορά στην παλιότερη ονομασία του χωριού ως Αγία Μαρίνα και η επισήμανση ότι το χωριό ξεσηκώθηκε την εποχή που συνέβη η ανταρσία του Μηλιόνη, όλα αυτά, στην έκδοση του Legrand ακουμπάνε. Ας δούμε όμως ακόμη μια ταύτιση. Ο Τζανής μαχόμενος στο Μανιάκι τον Ιμπραήμ έχει ονομάσει, κατά τη συνήθεια της εποχής, το γιαταγάνι του Γιοχαή. Έτσι όπως λέγανε τον ανεκπλήρωτο έρωτά του.
Κάτι βαθύτερο όμως αισθάνομαι ότι υπάρχει στη σχέση του συγγραφέα με τούτη την αναδιήγηση του Κομνά Τράκα.
Ο μονογενής του δολοφονημένου Δήμου Καλπούζου ήταν εκείνος που ξεσήκωσε τα χωριά της Λιβαδειάς κατά των Τούρκων, τις παραμονές της επανάστασης, και μετά τη νίκη του στο χωριό Βισβάρδι όπου σκοτώθηκε και ο μπουλούμπασης Ταήραγας, αναγνωρίστηκε καπετάνιος της Λιβαδειάς.
Θέλετε να μάθετε πως τον έλεγαν; Ιωάννη Καλπούζο, όπως τον συγγραφέα …
Γιάννη Καλπούζο, αναρωτιέμαι, μέσα από ποιές διαδρομές οδηγούμαστε στην έμπνευση και στη γραφή; ποιες πανάρχαιες οφειλές μάς δίνει η Τέχνη τη δυνατότητα να εκπληρώνουμε; Τι όμορφα δώρα προσφέρεις με την πέννα σου στις πατρογονικές σου ρίζες; Πόσο ακριβό είναι το δώρημα να μπορείς γράφοντας ν΄ ανακουφίζεις τους λησμονημένους; Πόσο πολύτιμη είναι η στιγμή που κυνηγώντας τον άνεμο της ουτοπίας κατορθώνεις να προσφέρεις τις άκρες του στους συνανθρώπους σου μέσα σ’ ένα μπουκαλάκι μύρου;
Γιώργος Χ. Θεοχάρης
Λιβαδειά 3 Οκτώβρη 2011 
Ο Γιάννης Καλπούζος όπως προείπαμε καθήλωσε το ακροατήριο παραθέτοντας πλήθος στοιχείων για το μυθιστόρημά του ενώ ταυτόχρονα προβάλλαμε φωτογραφικό υλικό από την Πόλιν την αντίστοιχη περίοδο που εξελίσσεται η ιστορία.













ΠΗΓΗ:http://sigxroniekfrasi.blogspot.com/2011/10/20.html

Στοά του Βιβλίου

Από τη σελίδα του Public για την εκστρατεία του βιβλίου στο Facebook!

"Την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 σας περιμένουμε στο Book Night στη Στοά του Βιβλίου ! Ο Τάκης Γιαννούτσος και ο Θοδωρής Βαμβακάρης (του Red) ανακρίνουν τους Γιώργο Αμυρά, Νίκο Ορφανό και Φώτη Σεργουλόπουλο για τη σχέση τους με το βιβλίο, ενώ η Νατάσσα Μποφίλου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Χρήστος Θηβαίος θα δώσουν παλμό στη μεγάλη γιορτή για το βιβλίο. Απαραίτητη προυπόθεση για την είσοδό σας : 1 Βιβλίο απο τη βιβλιοθήκη σας !"





Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΡΟΔΙΝΗ ΣΤΑΧΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σόνια Ζαχαράτου
 Παρίσι, Βερσαλλίες, Αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας. Το πρωτότοκο παιδί τους, που φθάνει στη ζωή μια δεκαετία πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, είναι ένα μικροκαμωμένο και ευαίσθητο κορίτσι. Το όνομά του: Μαρία Θηρεσία Καρλότα. Η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει μέσα στα μυθώδη πλούτη των πλέον πολυτελών ανακτόρων της Ευρώπης και στην απατηλή βεβαιότητα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι παρά μόνον αυτή, παρά μόνον έτσι: ένα παραμύθι.
Η Επανάσταση όμως διαλύει όλα τα δεδομένα, και η λαιμητόμος, τοποθετημένη στην καρδιά της αιματοβαμμένης πόλης, απλώνει τη φρίκη και σπέρνει τον πανικό. Η βασιλική οικογένεια, μετά από διωγμούς, εξευτελισμούς και περιπέτειες, φυλακίζεται. Ο εφιάλτης καραδοκεί, οι σκληροπυρηνικοί επαναστάτες επικρατούν και οι βασιλείς δεν γλιτώνουν το λεπίδι.
Η έφηβη Μαρία Θηρεσία, από την πρώτη ημέρα της φυλάκισής τους, γράφει ημερολόγιο. Γράφει αναπολώντας τα ανέφελα παιδικά της χρόνια και καταγράφει, συγχρόνως, όσα συμβαίνουν γύρω της, μέσα από τη δική της τρομοκρατημένη ματιά.

Ένα ιστορικό αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο, ένα μυθιστόρημα πολιτικό που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έως και τις αρχές του 19ου αιώνα. Βασίζεται στα γεγονότα της εποχής, με τον άνεμο του Διαφωτισμού να σαρώνει όλη την Ευρώπη, με τον γαλλικό λαό σύσσωμο στις επάλξεις, με τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώ-που ν’ αλλάζει τη θέση του πάνω στη γη, αλλά και με την περίοδο της Τρομοκρατίας ν’ αμαυρώνει τις ελπιδοφόρες σελίδες μιας συγκλονιστικής Επανάστασης...

* * *

Η Σόνια Ζαχαράτου είναι δημοσιογράφος. Η Ρόδινη στάχτη είναι το τρίτο βιβλίο της. Έχουν προηγηθεί τα Πανσέληνος παρά κάτι (πεζοποιήματα, Αστάρτη 1989) και Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μία ημέρα) (μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα 2009). Πρόσφατα μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό που οργάνωσε η Asociación Cultural Helenica «Nostos» στην Αργεντινή. 

 ΠΑΠΥΡΟΣ: Το συγεκριμένο, είναι από τα βιβλία εκείνα που με τράβηξαν από την πρώτη στιγμή με τον τίτλο τους- Ρόδινη Στάχτη. Επιπροσθέτως, με συναρπάζει η εποχή που περιγράφει! Οφείλω να ομολογήσω πως δεν το έχω διαβάσει ακόμη αλλά θα μπει σύντομα στη βιβλιοθήκη μου!

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ


Αγαπημένοι αναγνώστες, η παραπάνω πρόσκληση που εστάλη ηλεκτρονικά από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ.. Ελπίζω να σας ενδιαφέρει! Keep reading books!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...