Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΙΜΑΡΕΤ

ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Αρτας, το 1960. Από το 1982 ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι σήμερα εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Έρως και Ευρώς» (Ιδ. Έκδ.1990), «Με το ρυθμό της βροχής» (Ιδ. Έκδ. 1992) και «Το νερό των ονείρων» (Εκδ. Ελληνικά γράμματα, 2000). Επίσης, το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος» (Εκδ. Ελληνικά γράμματα 2000) και τη συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα» (εκδ. Κέδρος, 2002). Aπό το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 50 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα, «Δέκα μάγισσες », «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Τι θέλουνε τα μάτια σου», «BRAZIL», «Τι μου ’χει φταίξει, τι μου ’χει λείψει», «Απ’ την Πρέβεζα στα Γιάννενα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα». Ακόμη, τους στίχους 18 τραγουδιών στο παιδικό θεατρικό «Τρυφεράκανθος» της Ελένης Πριοβόλου (εκδ. Ελληνικά γράμματα, 2001). Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Γλυκερία, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιάννης Σαββιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Ελένη Πέτα, οι Οπισθοδρομικοί κ.ά. Τέλος, έχει γράψει κείμενα για ντοκιμαντέρ, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. 
 

Περιγραφή

Άρτα 1854. Δυο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωση το πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής και όχι μόνο. Μια ολόκληρη εποχή αναπαρίσταται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις, τις συνεχείς ανατροπές και εκπλήξεις ώστε να κτιστεί ένα χορταστικό και συναρπαστικό βιβλίο. Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.
 
 
greekbooks

ΠΑΠΥΡΟΣ: ΕΝΑ ΤΡΥΦΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥ. ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΛΑΟΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΚΟΡΥΦΑΙΑ Η ΣΚΗΝΗ ΟΠΟΥ Η ΜΑΝΑ ΘΥΛΑΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΓΑΛΑΚΤΑ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...