Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«Περίπατος Πολιτισμού» με το Δήμο Θεσσαλονίκης

Μια πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τα κτήρια της ΔΕΒΘ στη HELEXPO με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προτείνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Έκθεση. Το πρόγραμμα του τετραημέρου περιλαμβάνει λογοτεχνικές,
μουσικές, γαστρονομικές και εικαστικές περιηγήσεις καθώς και δράσεις για παιδιά.
05/05 - ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ  ΧΩΡΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ – ΠΑΡΤΙ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝΤο opening της Έκθεσης Βιβλίου συνοδεύεται από ένα μεγάλο street party (ώρα 21:00) αλλά και μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με την υπογραφή του περιοδικού SOUL. Στη γιορτή «theSOULoniki loves to read» οι καλεσμένοι μπορούν να περιηγηθούν και να θαυμάσουν μια conceptual έκθεση φωτογραφίας που απεικονίζει 40 έλληνες και ξένους συγγραφείς: Γιάννης Ατζακάς, Σωτήρης Δημητρίου, Λένα Διβάνη, Λένα Κιτσοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Πέτρος Μαρτινίδης, Σοφία Νικολαΐδου, Σάκης Σερέφας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Θανάσης Χειμωνάς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Χρήστος Τσιόλκας, Ίαν Ράνκιν, Ίγκο Σούλτσε, Βικτόρια Χίσλοπ, Τζόναθαν Κόου κ.ά. )
        
Εκτός από την έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα δεξιώσεων του Νέου Δημαρχείου, ένας μεγάλος προτζέκτορας θα καλύπτει με εικόνες συγγραφέων το εξωτερικό μέρος του Δημαρχείου, αποτελώντας το ιδανικό σκηνικό για να ξεκινήσει το πάρτι. Οι d.j.s του περιοδικού SOUL, Στέφανος Τσιτσόπουλος και Δημήτρης Καραθάνος, παρέα με γνωστούς έλληνες συγγραφείς (Σώτη Τριανταφύλλου, Αλέξης Σταμάτης, Χρήστος Χωμενίδης) στα πικάπ, θα διαλέξουν μουσική.
06/05 – ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μια μοναδική εμπειρία για παιδιά έως 12 ετών που θα διανυκτερεύσουν στο Μουσείο (από τις 20:00 έως το πρωί). Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια ρόλων, διαδραστική δραματοποίηση κ.ά. από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου (πληροφορίες και κράτηση θέσεων : 6979410385 και 2310-344020. Ωρες:08.00-15.00 και 17.00-20.00).
07/05 -  ΜΟΥΣΙΚΗ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ   ΜΟΥΣΕΙΟ 
Στον αίθριο χώρο του μουσείου, με ήχους από την Ανατολική Μεσόγειο από τους ARABESQUE, καθώς  η φετινή Έκθεση κάνει focus στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα θα υπάρχει μπουφές, όπου θα μπορεί το κοινό να απολαύσει «γεύσεις της Ανατολής» από τον σεφ Δημήτρη Κοπανάρη και θα εκτεθούν γαστρονομικά βιβλία (ώρα 20:00).
08/05 – «ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ» - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣΞενάγηση (με μειωμένο εισιτήριο)  και συζήτηση με αφορμή την έκθεση του βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst "New Religion" και το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη "Μελαγχολία Ιάσωνα Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή. 595 μ.Χ."  Ομιλητές:  Στέλα Αναστασάκη, Ιστορικός Τέχνης, Μακ. Μουσείο Σύγχρ. Τέχνης, Δρ. Γεωργία Πατερίδου, Καθηγήτρια-Φιλόλογος, διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
[Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Περίπατος Πολιτισμού» εδώ]
Επίσης, μέσα στο χώρο και κατά τη διάρκεια της Έκθεσης...
Έκθεση Φωτογραφίας: Μικρές διαδρομές στη Μέση Ανατολή (αίθουσα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής -περίπτερο 15, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)
Την έκθεση φωτογραφίας «Μικρές διαδρομές στη Μέση Ανατολή», παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της PhotoBiennale και του Προγράμματος «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ.
Στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, και το Μπαχρέιν μας μεταφέρουν οι δημιουργοί: Bruna Biamino, Δημήτρης Κοιλαλούς, Πάρις Πετρίδης, Γιάννης Χατζηασλάνης, παρουσιάζοντας εικόνες από τις χώρες αυτές μέσα από τη δική τους προσωπική ματιά.
Έκθεση φωτογραφίας των Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη(περίπτερο θεματικής Έκθεσης - περίπτερο 13, από το Μουσείο Μπενάκη)
Έργα της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, δύο σημαντικών φωτογράφων που εστίασαν με τον φακό τους (μεταξύ άλλων) στα σχολικά έδρανα της ελληνικής επικράτειας παλαιότερων δεκαετιών θα φιλοξενήσει το περίπτερο της φετινής θεματικής Έκθεσης «Βιβλίο και Εκπαίδευση» κατά τη διάρκεια της ΈΚθεσης.
Μια τρυφερή «ανθρωπιστική» ματιά στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια όπου η εκπαίδευση της νέας γενιάς αποτέλεσε εφαλτήριο ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.
(Το φωτογραφικό υλικό παραχώρησε για την ΔΕΒΘ το Μουσείο Μπενάκη).
Έκθεση παλαιών αναγνωστικών του 19ου και 20ού αιώνα(περίπτερο θεματικής Έκθεσης - περίπτερο 13, από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών– Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)
Παλαιά αναγνωστικά του 19ου και 20ού αιώνα από τη συλλογή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη θα εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο περίπτερο της θεματικής Έκθεσης ενώ θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη σκαναρισμένα παλαιά βιβλία και φωτογραφίες από την εκπαιδευτική δράση του Μ. Τριανταφυλλίδη. 

Έκθεση «Gallimard 1911-2011, ένας αιώνας στον εκδοτικό χώρο»(Περίπτερο των Γαλλικών Ινστιτούτων στην Ελλάδα – σταντ 55, περίπτερο 13)
Με αφορμή τα 100 χρόνια εκδοτικής παρουσίας οι θρυλικές εκδόσεις Gallimard εκθέτουν την ιστορία τους κάνοντας μια αναδρομή από τις πρώτες εκδόσεις του 1911 μέχρι και σήμερα με τίτλους που περιλαμβάνουν κορυφαίους, παγκοσμίου επιπέδου συγγραφείς και καταγράφουν μια σημαντική πτυχή της ιστορίας των εκδόσεων στη Γαλλία.

Και δύο λογοτεχνικές εκδηλώσεις εκτός των τειχών...
«Μαίρη Πινέζα - Συζητώντας για το μεγάλο βιβλίο» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Παρασκευή 6 Μαΐου, 6-8 μ.μ.)
Οι καθηγήτριες του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Σούλα Μητακίδου και Ευαγγελία Τρέσσου και ο Απόστολος Βέττας, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. συζητούν για το βιβλίο αυτό που αποτελεί δυναμικό αυτό εργαλείο και τις δυνατότητες που δίνει σε γονείς, εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους να καλλιεργήσουν την αγάπη των παιδιών για το διάβασμα. Η κατάκτηση της γραφής και της ανάγνωσης γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι που τα μυεί στην αναγνωστική εμπειρία.
Διοργάνωση: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

«Ανθρώπων Ίχνη» του Μάριου Σπηλιόπουλου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
(Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Σάββατο 7-5-2011, 20.30-22.30)
Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει το βιβλίο.
Ομιλητές: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια ΚΣΤΘ, Σταυρακακής Γιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Λαζόγκας Ευθύμης, Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Ξυδάκης Νίκος, δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης της εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σκιάνης Γιώργος, υπεύθυνος εικαστικού κέντρου του Δήμου Ελευσίνας, Τερζόγλου Νίκος, Λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Παπαγγελή Πόπη, αρχαιολόγος-διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας.
Οργάνωση: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Εκδόσεις Μετάιχμιο
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΚΕΒΙ

Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην «καρδιά» της επικαιρότητας (5 – 8 Μαΐου 2011)

12 φημισμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από 9 χώρες θα κάνουν το ταξίδι της 8ης ΔΕΒΘ: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).


ΤΑΡΙΚ ΑΛΙ
Ο Ταρίκ Άλι (Tariq Ali, Πακιστάν/Ηνωμένο Βασίλειο) γεννήθηκε και σπούδασε στο Πακιστάν, κι αργότερα στην Οξφόρδη. Έχει γράψει πάνω από 12 βιβλία για την Παγκόσμια Ιστορία και πολιτική, βιογραφίες, μυθιστορήματα καθώς και σενάρια για τη σκηνή και την οθόνη. Το πρώτο μυθιστόρημα της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ, Στον ίσκιο της ροδιάς, τιμήθηκε με το Βραβείο Αρχιεπισκόπου Σαν Κλεμέντε του Ινστιτούτου Ροζαλία ντε Κάστρο για το Καλύτερο Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία το 1994 και, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του, έχει μεταφραστεί σε πολλές άλλες γλώσσες. Είναι εκδότης του περιοδικού New Left Review και ζει στο Λονδίνο.
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
(2009) Οι πειρατές της Καραϊβικής, Άγρα
(2008) 1968, Άγρα
(2008) Μάης '68: στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στον κόσμο, Modern Times
(2006) Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο, Άγρα
(2004) Ο Μπους στη Βαβυλώνα. Η νέα αποικιοποίηση του Ιράκ, Άγρα
(2003) Η πέτρινη γυναίκα, Άγρα
(2003) Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών, Άγρα
(2002) Στον ίσκιο της ροδιάς, Άγρα
(2001) Το βιβλίο του Σαλαντίν, Άγκυρα

ΓΚΑΜΑΛ ΓΙΤΑΝΙ
O Γκαμάλ Γιτάνι (Gamal Ghitany, Αίγυπτος, 1945) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες, με ειδίκευση στα περσικά χαλιά, τον κέρδισε όμως η δημοσιογραφία. Βίωσε εκ του σύνεγγυς τη σύγχρονη Ιστορία της Αιγύπτου, και συγκεκριμένα τους πολέμους του 1967 και του 1973 ως πολεμικός ανταποκριτής. Εκείνη ακριβώς την περίοδο της ζωής του τον κατακλύζει η επιθυμία να αρχίσει να γράφει. Έχει εκδώσει 13 μυθιστορήματα και 6 συλλογές διηγημάτων. Oι ιστορίες του συχνά διαδραματίζονται στο μεσαιωνικό Κάιρο με έντονα στοιχεία από την παραδοσιακή αραβική διήγηση, την ποίηση, την κουλτούρα των Σούφι. Από το 1993 διευθύνει το εβδομαδιαίο περιοδικό Akhbar Al-Adab (ένθετο στην εφημερίδα Αλ Αχμπάρ).
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
(2009) Μπαρακάτ, ο δίκαιος, Καστανιώτη
(2006) Πυραμίδες, Καστανιώτη
(2004) Εκεί που βασιλεύει ο ήλιος, Καστανιώτη

ΓΙΟΑΝΕΣ ΓΚΕΜΠΡΕΓΚΕΟΡΓΚΙΣ
Ο Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Yohannes Tsegay Gebregeorgis) είναι ακτιβιστής καταγόμενος από την Αιθιοπία. Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της νότιας Αιθιοπίας (Negelle Borena), όπου το κοντινότερο σχολείο βρισκόταν σε απόσταση 375 χλμ. Αφιερώθηκε στο δικαίωμα των παιδιών για εκπαίδευση στην πατρίδα του, μεταφράζοντας βιβλία στις αιθιοπικές διαλέκτους και μεταφέροντάς τα ο ίδιος σε διάφορα χωριά πάνω σε ένα γαϊδούρι. Αργότερα, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών και χορηγών, κατάφερε να δημιουργήσει πάνω από 45 σχολικές βιβλιοθήκες, τρεις δημόσιες βιβλιοθήκες και επτά κινητές βιβλιοθήκες με γαϊδούρι. Ως ακτιβιστής έδρασε κατά της δικτατορίας στη χώρα του ενώ το 1982 πήρε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες πολιτείες. Σπούδασε λογοτεχνία και δημοσιογραφία ενώ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμη Πληροφόρησης από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Το 2008 τιμήθηκε ως ένα από τα 10 σημαντικότερα πρόσωπα του CNN (“Top 10” CNN Heroes), ενώ το 2010 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα από το Regis University του Ντένβερ στο Κολοράντο.

ΝΤΑΒΙΝΤ ΓΚΡΟΣΜΑΝ
Ο Νταβίντ Γκρόσμαν (David Grossman, Ιερουσαλήμ, 1954) είναι ένας από τους σημαντικότερους Ισραηλινούς συγγραφείς. Από κοινού με τον Αμος Oζ και τον Αβραάμ Γεοσούα θεωρείται από τους γνωστότερους εκπροσώπους των φιλειρηνιστών συγγραφέων του Ισραήλ. Ως πολιτικός ακτιβιστής, έχει κάνει έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο μεσανατολικό. Στον πόλεμο με το Λίβανο (2006) ο Γκρόσμαν έχασε έναν από τους γιους του. Έχει δημοσιεύσει 6 μυθιστορήματα, αρκετές παιδικές ιστορίες, 2 πολιτικά βιβλία και μια συλλογή δοκιμίων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας. Η Ένωση Εκδοτών Γερμανίας του απένειμε το «Βραβείο Ειρήνης» 2010 για τις προσπάθειες συμφιλίωσης της χώρας του με τους Παλαιστινίους. Σήμερα, ζει στην Ιερουσαλήμ.
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
(2011), Στην άκρη της γης, Καστανιώτη
(2008), Το μέλι του λιονταριού, Ωκεανίδα
(2006), Η Μνήμη του δέρματος, Καστανιώτη
(1999), Το παιδί ζιγκ-ζαγκ, Καστανιώτη

ΤΟΥΝΑ ΚΙΡΕΜΙΤΣΙ
Ο Τουνά Κιρεμιτσί (Tuna Kiremitçi, Τουρκία, 1973) γεννήθηκε στο Εσκί Σεχίρ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης, ενώ μικρού μήκους ταινίες του βραβεύτηκαν σε διάφορα φεστιβάλ. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια, ενώ το 1994 και το 1997 τιμήθηκε με βραβεία ποίησης. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Git kendini cok sevdirmeden, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία και θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά γεγονότα του 2002. Από τότε έχουν εκδοθεί άλλα τρία μυθιστορήματά του, τα οποία έχουν βρεθεί στις λίστες των ευπωλήτων. Εκτός από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο ασχολείται επίσης με τη μουσική, γράφοντας στίχους για διάφορα ροκ συγκροτήματα, ενώ αρθρογραφεί σε καθημερινή εφημερίδα.
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
(2011) Τρεις άνθρωποι στο δρόμο, Ψυχογιός
(2010) Ζωές και όνειρα, Ψυχογιός
(2006) Ο δρόμος της μοναξιάς, Κριτική

ΣΟΦΙ ΜΠΕΣΣΙ 
Η Σοφί Μπεσσί (Sophie Bessis) γεννήθηκε στην Τυνησία. Είναι ιστορικός και δημοσιογράφος, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris-Γαλλία) και γενική γραμματέας στη Διεθνή Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Fidh). Έχει διδάξει πολιτική οικονομία στη Σορβόννη και στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών. Αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θέση της γυναίκας στη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ. Είναι επίσης σύμβουλος στην Unesco και τη Unicef. Έχει γράψει βιβλία μεταξύ των οποίων η βιογραφία του Habib Bourguiba και μελέτες όπως Το τελευταίο σύνορο: ο τρίτος κόσμος και η πρόκληση της Δύσης, Γυναίκες του Μαγκρέμπ: η πρόκληση, Άραβες, γυναίκες και ελευθερία κ.ά.

ΧΟΝΤΑ ΜΠΑΡΑΚΑΤ
Η Χόντα Μπαράκατ (Hoda Barakat, Λίβανος, 1952) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Βηρυτό αλλά ζει στο Παρίσι από το 1989. Το πρώτο της μυθιστόρημα Η πέτρα του γέλιου (1990) τιμήθηκε με το βραβείο Αλ-Νακίντ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Οι φωτισμένοι (1993) και Σιωπή στη χώρα των πολέμων (1999), το οποίο απέσπασε το Βραβείο Ναγκίμπ Μαχφούζ 2000. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:

ΣΑΛΟΥΑ ΑΛ ΝΑΙΜΙ
Η Σάλουα Αλ Ναΐμι (Salwa Al Neimi, Συρία) είναι βραβευμένη ποιήτρια και πεζογράφος. Σπούδασε αραβική λογοτεχνία και θέατρο ενώ δημοσιογραφεί για πολιτιστικά θέματα καθώς και για θέματα που άπτονται της γυναικείας χειραφέτησης στον αραβικό κόσμο. Το 2003 εκδόθηκε στα γαλλικά μια επιλογή από ποιήματά της, με τίτλο Οι δολοφόνοι πρόγονοί μου. Επίσης, στα γαλλικά κυκλοφορούν μια συλλογή διηγημάτων (Το βιβλίο των μυστικών) κι ένας τόμος με λογοτεχνικές συνεντεύξεις (Συμμετείχα στην απάτη).
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
(2009) Η γλύκα του μελιού, Ωκεανίδα

ΜΑΛΕΚ ΣΕΜΠΕΛ
Ο Μαλεκ Σεμπέλ (Malek Chebel, Αλγερία) είναι ανθρωπολόγος, φιλόσοφος, δοκιμιογράφος, συγγραφέας εξειδικευμένων βιβλίων σχετικά με το «Ισλάμ του Διαφωτισμού» όπως το αποκαλεί. Σπούδασε ανθρωπολογία και φιλοσοφία στην Αλγερία και ψυχανάλυση στη Γαλλία. Είναι γνωστός για τους προβληματισμούς του και για τις δημόσιες δηλώσεις του υπέρ ενός φιλελεύθερου Ισλάμ και της μεταρρύθμισης της σύγχρονης πολιτικής του αραβικού κόσμου. Ζει στο Παρίσι και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το πλούσιο δοκιμιακό έργο του περιλαμβάνει μελέτες όπως: Το σώμα του Ισλάμ (1984), Το βιβλίο της γοητείας και Δέκα αφορισμοί για τον έρωτα (1986), Λεξικών των μουσουλμανικών συμβόλων (1995), Εγκυκλοπαίδεια του Ισλάμ. Ο ερωτισμός, η ωραιότητα και η σεξουαλικότητα στον αραβικό κόσμο, την Περσία και την Τουρκία (1995), Ψυχανάλυση για τις «Χίλιες και μία νύχτες» (1996), Ανθολογία του κρασιού και της μέθης (2004). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Ερωτικό λεξικό για τις «Χίλιες και μία νύχτες» το οποίο εκδόθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία το 2010.

ΜΠΟΥΑΛΕΜ ΣΑΝΣΑΛ
Ο Μπουαλέμ Σανσάλ (Boualem Sansal, Αλγερία, 1949) γεννήθηκε στο Teniet-el-Haad. Μηχανικός, διδάκτωρ Οικονομικών, αλλά και γενικός διευθυντής του υπουργείου Βιομηχανίας, απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2003 λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Στην Αλγερία έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία πολλών βιβλίων του (ανάμεσα σε αυτά και ο Γερμανός μουτζαχεντίν). Ο Σανσάλ γράφει στα γαλλικά. Τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το βιβλίο του Ο όρκος των βαρβάρων. Το βιβλίο του Le village de l'Allemand ou Le journal des frères Schiller (ελλ. μτφρ.: Ο Γερμανός μουτζαχεντίν) τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο RTL-Lire, το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Εταιρείας Γάλλων Συγγραφέων (Société des gens de lettres), το Βραβείο Louis Guilloux και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:

ΜΠΑΧΑ ΤΑΧΕΡ
O Μπάχα Ταχέρ (Bahaa Taher, Αίγυπτος) γεννήθηκε στο Κάιρο όπου σπούδασε λογοτεχνία. Το 2008 βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Αραβικού Μυθιστορήματος. Εγκατέλειψε το Κάιρο το 1975 εξαιτίας της λογοκρισίας και ταξίδεψε στην Αφρική και την Ασία εργαζόμενος ως μεταφραστής. Αγωνίζεται για τα ανθρωπιστικά δικαιώματα από το 1978. Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έζησε στην Ελβετία όπου δούλεψε ως μεταφραστής για τα Ηνωμένα Έθνη. Το πρώτο του μυθιστόρημα είχε τίτλο Ανατολικά των φοινικόδεντρων (1985).Άλλα του έργα τιτλοφορούνται: Η θεία Σαφίγια και το μοναστήρι (1991), Έρωτας στην εφορία (1995), Σημείο φωτός (1999), Όαση στο ηλιοβασίλεμα (2007) και έχουν πολιτική χροιά. Σήμερα ζει στην Αίγυπτο. Βραβεύσεις: Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1998, Ιταλικό Βραβείο Giuseppe Acerbi 2000, Διεθνές Βραβείο Κ.Π. Καβάφη 2002, Βραβείο Ναγκίμπ Μαχφούζ 2004. Το 2008 βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Αραβικού Μυθιστορήματος (Arabic Βοοker).
Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
(2009) Όαση στο ηλιοβασίλεμα, Α. Α. Λιβάνη

ΣΟΥΜΠΧΙ ΧΑΝΤΙΝΤΙ
Ο Σούμπχι Χαντίντι (Subhi Hadidi, Συρία, 1951) ζει στο Παρίσι. Είναι κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής καθώς και πολιτικός αναλυτής για ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Τα δοκίμιά του επικεντρώνονται στη σύγχρονη αραβική ποίηση και στο μυθιστόρημα. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Ken Kesey (Στη φωλιά του κούκου), Yasunari Kawabata (Ο ήχος του βουνού) και Edward Said (Οριενταλισμός). Είναι ειδικός στο έργο του Edward Said, τον οποίο γνώριζε προσωπικά. Έγραψε αναλύσεις για το έργο του και δημοσίευσε συνεντεύξεις του. Επίσης, έγραψε κριτικά δοκίμια για την ποίηση του συμπατριώτη του Άδωνι, του Παλαιστίνιου Μαχμούντ Νταρουίς και άλλων σημαντικών ποιητών. Συνεργάζεται με τα έντυπα Al-QudsAl-Arabi (Λονδίνο), LeNouvelAfrique-Asie (Παρίσι), An-Nahar (Βυρηττός), Al-Karmel (Ραμάλα) και Αl Jazira.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΚΕΒΙ

Ο χάρτης των βιβλίων... αλλιώς!

Την Τρίτη, 3 Μαΐου το κέντρο της πόλης γεμίζει βιβλία! 
Η Parallaxi και η ομάδα "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" υποδέχονται την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη με ένα απόγευμα αφιερωμένο στο βιβλίο... αλλιώς. Παιδικές χαρές, εκκλησίες, πλατείες, βιβλιοπωλεία ακόμη και τα κοιμητήρια φιλοξενούν τα βιβλία και τους ανθρώπους τους! Και φυσικά, πάρτε μέρος στη μεγαλύτερη ανταλλαγή βιβλίων που έγινε ποτέ!
Πάρτε τα βιβλία σας κι ελάτε! Αποθηκεύστε κι εκτυπώστε το χάρτη των δράσεων και ακολουθήστε τη διαδρομή του προγράμματος!

Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Parallaxi και η ομάδα του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" συνεχίζουν τις δράσεις τους, εστιάζοντας αυτή τη φορά στον πολιτισμό με επίκεντρο το βιβλίο. Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" βλέπει το "Βιβλίο Αλλιώς" και υποδέχεται την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (5-8 Μαΐου) στην πόλη.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).
Το απόγευμα της Τρίτης, 3 Μαΐου, 18:00- 22:00, το κέντρο της Θεσσαλονίκης γεμίζει βιβλία και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ο χάρτης- πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώνεται ως εξής:
- Η πλατεία Ναυαρίνου παραδίνεται από τις 18:00 στα παιδιά. Σε συνεργασία με τη Σοφία Σούπαρη και τις Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός η παιδική χαρά της υποβαθμισμένης πλατείας μετατρέπεται σε ένα χώρο φιλικό για τα παιδιά γεμάτο βιβλία, τα οποία θα πλησιάσουν τα παιδιά με μία διαφορετική λογική. Παράλληλες αφηγήσεις παραμυθιών από παραμυθάδες με τη μορφή του living library και δημιουργία βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά δημιουργούν μία γωνιά αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα "Μανόλης Τριανταφυλλίδης") του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκηςετοιμάζει τρία δημιουργικά παιχνίδια που προκαλούν τα παιδιά να παίξουν με τις λέξεις. Τα παιχνίδια αφορούν κυρίως παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν εκδόσεις του Ινστιτούτου.
- Έξι κορυφαίοι συγγραφείςτης πόλης διαβάζουν στις αυλές εκκλησιών κείμενά τους εμπνευσμένα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
18:00 @ Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας ο Σάκης Σερέφας
18:30 @ Άγιος Αντώνιος ο Ισίδωρος Ζουργός
19:00 @ Άγιος Μηνάς ο Απόστολος Λυκεσάς
19:30 @ Αχειροποίητος ο Θωμάς Κοροβίνης
20:00 @ Αγία Σοφία η Σοφία Νικολαΐδου
- Ανταλλαγή βιβλίων στην Ικτίνου. Η έννοια του bookcrossing αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης η αυλή του σχολείου της Ικτίνου μετατρέπεται σε ένα πεδίο ανταλλαγής βιβλίων και όλοι οι βιβλιόφιλοι καλούνται να συμμετάσχουν. Τη δράση υποστηρίζει και η ομάδα ανακύκλωσης βιβλίων "2η Ευκαιρία", προσφέροντας βιβλία και ανακυκλώνοντας βιβλία που θα φέρει το κοινό.
Στις 20:00 ο ρυθμός αλλάζει. O εκδοτικός οίκος Garuda Hellas σε συνεργασία με την ομάδα κίρταν Θεσσαλονίκης, της παράδοσης Satyananda yoga θα παίξει κίρταν, τραγούδια βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση.
- Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη με την καθοδήγηση του ποιητή Μάρκου Μέσκου επιχειρεί μία περιπατητική ξενάγηση σε κλασικά στέκια, σπίτια και σημεία που έζησαν και έδρασαν σπουδαίοι λογοτέχνες. Τα δρομολόγια θα είναι δύο με ώρες έναρξης 19:00 και 20:30 αντίστοιχα με αφετηρία την είσοδο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας.
- Η βραδιά κλείνει στις 21:00 στην Πλατεία Άθωνος, όπου ο Δημήτρης Νικολούδης δίνει μία συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Η συναυλία με τίτλο "Νότες και Ρίμες"πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον 9.58 FM της ΕΡΤ3.
-Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τα κεντρικά βιβλιοπωλεία συμμετέχουν στις δράσεις διοργανώνοντας χάπενινγκς με θεματικές ενότητες, βιτρίνες εμπνευσμένες από το συνολικό πρόγραμμα και προσφορές. Συγκεκριμένα:
Το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη (Παύλου Μελά 11) υποδέχεται στις 19:30 τον Γιώργο Κιμούλη σε μία εκδήλωση με τίτλο "Η λέξη γίνεται σώμα", που συνδυάζει το βιβλίο με το θέατρο. Παράλληλα, θα διαθέτει τα βιβλία σε τιμές μειωμένες κατά 20%.
Το βιβλιοπωλείο Πυξίδα (Πατριάρχου Ιωακείμ 2) διοργανώνει μία γιορτή ανάγνωσης, όπου οι φίλοι της Πυξίδας διαβάζουν κείμενα που αγαπούν.
Το βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11) αφιερώνει το απόγευμα σε βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντάς τα σε ειδικές προσφορές.
Το βιβλιοπωλείο της Λίλης Ζαχαριάδου (Προξ. Κορομηλά 20) σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο "Traveller" (Προξ. Κορομηλά 41) μας συστήνουν το "bike- in booksale" και μας καλούν να ψωνίσουμε βιβλία με το ποδήλατο.
Το καινούριο βιβλιοπωλείο "Γιάφκα"(Γρηγορίου Παλαμά 21) σε συνεργασία με το εργαστηρί θεατρικής ονειροπλασίας "Αιθερόπλοο" προσφέρει στις 19:00 ένα δίωρο πρόγραμμα αφιερωμένο στο αγαπημένο παραμύθι του "Μικρού Πρίγκηπα" και παράλληλα κάνει προσφορές σε γνωστά παιδικά βιβλία.
Το βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7) αφιερώνει τη βιτρίνα του στους συγγραφείς από τις τιμώμενες χώρες της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και τους καλωσορίζει στην πόλη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ parallaximag.gr

Λίγο πριν τα σύννεφα στον ΣΚΟΥΦΑ...

“Λίγο πριν τα σύννεφα”
Την Τρίτη 3 Μαΐου, 8.30 μ.μ. στο «Σκουφά»
Την Τρίτη 3 Μαΐου και ώρα 8.30 το βράδι παρουσιάζεται στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Λίγο πριν τα σύννεφα».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Όλγα Γεροβασίλη, δημοτική σύμβουλος Άρτας και ο Απόστολος Μπενάτσης, καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Απoσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν μέλη της Ανεξάρτητης Θεατρικής Ομάδας Άρτας (Α.Θ.Ο.Α.). Θα συνοδεύσει στο πιάνο η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας Βάσω Κολτούκη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Μαρία Δέτσικα, Ειδική Γραμματέας και Έφορος Βιβλιοθήκης – Φιλολογικού του Μ.Φ. Συλλόγου «Σκουφάς».
Το μυθιστόρημα «Λίγο πριν τα σύννεφα», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική καταγράφει με ρεαλισμό τη φθορά των ανθρώπινων σχέσεων και την παρακμή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για μια ερωτική κατά βάση ιστορία, που εξελίσσεται ωστόσο μέσα σ’ ένα τοπίο απρόσμενων και πολύπλοκων πολιτικών μεταβολών, οι οποίες σημάδεψαν το νεότερο βίο μας και καλλιέργησαν καλά το έδαφος για να φτάσουμε σταθερά και απαρέγκλιτα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙ

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγο πριν τα σύννεφα»

Δευτέρα, 9 Μάιος · 7:00 μ.μ. - 10:00 μ.μ.

Τοποθεσία
FLORAL: Θεμιστοκλέους 80, Αθήνα | Τηλ. 210 3800070





Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και το FLORAL σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή βραδιά με προσκεκλημένο τον συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνο και το βιβλίο του «Λίγο πριν τα σύννεφα».

Πρόκειται για μια ερωτική κατά βάση ιστορία, που εξελίσσεται ωστόσο μέσα
σ’ ένα τοπίο απρόσμενων και πολύπλοκων πολιτικών μεταβολών, οι οποίες
σημάδεψαν το νεότερο βίο μας και προετοίμασαν το έδαφος για να φτάσουμε
...σταθερά και απαρέγκλιτα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

Για το βιβλίο μαζί με τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι:

- Βάντα Κουτσοκώστα, συγγραφέας
- Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας-δημοσιογράφος
- Γιώργος Σταματόπουλος, συγγραφέας-δημοσιογράφος

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ FACEBOOK

ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΔΕΘ



Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

16:00-17:00

«Η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών»
Ομιλητές: Παναγιώτης Κουμαράς, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ., Φανή Σέρογλου, Επίκουρος Καθηγήτρια, Αναστασία Δημητρίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ.
Οργάνωση: Εκδόσεις Επίκεντρο

17:00-19:00

«Εργαστήρι ορθογραφίας»
Το «Εργαστήρι Ορθογραφίας» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως φιλολόγους). Σε αυτό οι Γιώργος Παπαναστασίου (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) και Βάσω Μελικίδου (εκπαιδευτικός, συνεργάτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) θα παρουσιάσουν μια μέθοδο κατηγοριοποίησης και ερμηνείας των ορθογραφικών λαθών, και μια διδακτική πρόταση για την αντιμετώπισή τους στην τάξη.
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

20:00-21:00

«Λογοτεχνία και Εκπαίδευση»
Θα συζητήσουν οι: Χρίστος Τσολάκης, Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.-Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Γιάννης Τζανής, Δρ. Ιστορίας, Επιτ. Σχολικός Σύμβουλος-Αντιπρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσ/νίκης, Ελένη Μερκενίδου, Δρ. Φιλοσοφίας, καθηγήτρια Μ.Ε.-Ποιήτρια. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Ο Φιλόλογος». Οι ομιλητές θα διερευνήσουν τους τρόπους-μεθόδους διδασκαλίας των λογοτεχνικών κειμένων στη μέση παιδεία.
Οργάνωση: Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης




Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

16:00-17:00

«Το χαμένο σχολείο»
Ένα εξαιρετικό αφήγημα του μεγάλου Μαροκινού συγγραφέα Ταχάρ Μπεν Ζελούν που καταγγέλλει την εκμετάλλευση των παιδιών και τη μισαλλοδοξία. Σε ένα φτωχό χωριουδάκι της Δυτικής Αφρικής, ο νεαρός δάσκαλος δίνει τη μεγάλη μάχη για να πείσει παιδιά και γονείς ότι ο πραγματικός πλούτος είναι η γνώση. Ομιλητές: Βαγγέλης Τασιόπουλος, συγγραφέας, Άγγελος Χατζηνικολάου, δρ Α.Π.Θ., σχολικός σύμβουλος
Οργάνωση: Σύγχρονοι Ορίζοντες

17:00-18:00

«Τόμπι, ο μικρός ήρωας του Δέντρου»
Τόμπι, ο ήρωας που ο καθένας μας θα ήθελε να είναι! Ένα μυθιστόρημα περιπέτειας και δράσης, διαποτισμένο από φαντασία και μαγεία, όπου η αγάπη για τους ανθρώπους και το περιβάλλον αποτελεί την κινητήρια δύναμη του ήρωα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια Α.Π.Θ. και ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, συγγραφέας.
Οργάνωση: Σύγχρονοι Ορίζοντες

18:00-19:00

Παρουσίαση παιδαγωγικής σειράς: «Καινοτομίες στην εκπαίδευση»
Διευθυντές σειράς: Δ. Χατζηδήμου – Ε. Ταρατόρη
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Η σειρά «Καινοτομίες στην Εκπαίδευση», η οποία αριθμεί 84 και πλέον τίτλους, αποβλέπει να συμβάλλει στη σθεναρή περιχάραξη του εκπαιδευτικού έργου και της διδακτικής πράξης των υποψήφιων και των υπηρετούντων εκπαιδευτικών με δημοσιεύσεις σχετικές με την πραγμάτευση καινοτόμων θεμάτων. Η σειρά απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται με τα εκπαιδευτικά δρώμενα. Ομιλητές: Δ. Χατζηδήμου, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α. Π. Θ. – Ε. Ταρατόρη, Καθηγήτρια της Παιδαγωγικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

19:00-21:00

«Εργαστήρι ορθογραφίας»
Το «Εργαστήρι Ορθογραφίας» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως φιλολόγους). Σε αυτό οι Γιώργος Παπαναστασίου (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) και Βάσω Μελικίδου (εκπαιδευτικός, συνεργάτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) θα παρουσιάσουν μια μέθοδο κατηγοριοποίησης και ερμηνείας των ορθογραφικών λαθών, και μια διδακτική πρόταση για την αντιμετώπισή τους στην τάξη.
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών



Σάββατο 7 Μαΐου 2011

11:00-12:00

«Κέντρo Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Eλευθερίου Κορδελιού»
Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα στην έκδοση εκπαιδευτικών βιβλίων για το περιβάλλον με στόχο την ανάδειξη της αειφορίας και του ενεργού πολίτη. Στην εκδήλωση θα αναπτυχθεί προβληματισμός για τις διδακτικές προσεγγίσεις των θεμάτων αυτών. Ομιλητές: Χρυσούλα Αθανασίου, Βάσω Βυρώζη, Σοφία Θεοδωρίδου, Μιχάλης Καρυδιάς
Οργάνωση:Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού

12:00-13:00

«Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου και οι εκδόσεις του»
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου είναι φορέας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στο Κέντρο υλοποιούνται προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφορία με θεματικές ενότητες που αφορούν το νερό, το δάσος, τη βιολογική γεωργία και τη διαχείριση απορριμμάτων - ανακύκλωση. Το εκπαιδευτικό υλικό που εκδίδει το Κέντρο λειτουργεί ως υποστηρικτικό υλικό στα προγράμματα αυτά. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνεται μια εκλαϊκευμένη διάσταση στους επιστημονικούς τομείς που εμπλέκονται  με τα θέματα αυτά. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση, ώστε οι εκδόσεις αυτές να αποτελούν βοήθημα και για τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων που επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα με ανάλογο περιεχόμενο.
Οργάνωση:Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου

13:00-14:00

«Το εκπαιδευτικό βιβλίο σήμερα»
Αναγνωρισμένοι εκπαιδευτικοί-συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

14:00-15:00

«Λογοτεχνία: από τη διδασκαλία της στο σχολείο μέχρι τους νέους συγγραφείς»
Η φιλόλογος καθηγήτρια Αναστασία Χατζηαστερίου εκθέτει μία άποψη για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στο Λύκειο. Κατόπιν οι νεαρές συγγραφείς (17 χρονών) Κυριακή Χράντα και Γιώτα Παπαδοπούλου μιλούν για το μυθιστόρημά τους («Έτσι μιλώ για σένα»).
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

15:00-16:00

«Το παραμύθι στην εκπαιδευτική και νοσηλευτική διαδικασία»
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικοπαιδαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές, ηθοποιούς, performers, σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών, νηπιαγωγούς, γονείς και σε όσους έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση. Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο της αφήγησης είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής του εργαστηρίου Δημήτρης Αβούρης.
Οργάνωση: Περιοδικό Το Παραμύθι/Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί



16:00-17:00

«Σχολικά βιβλία Γλώσσας και Μαθηματικών»
Παρουσίαση των σχολικών βιβλίων συγκριτικά με τα σχολικά βοηθήματα των Εκδόσεών μας για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά στο Ενιαίο Λύκειο. Προτάσεις αναμόρφωσης των σχολικών βιβλίων με αξιοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού μελέτης της Γλώσσας και των Μαθηματικών που θα θεμελιώνεται στην παράλληλη εξάσκηση των μαθητών, με σκοπό την αφομοίωση βασικών εννοιών, χρήσιμων για την απόκτηση γενικής παιδείας αλλά και υποδομής για μελλοντική επιστημονική κατάρτιση..
Οργάνωση: Εκδόσεις Έναστρον

17:00-18:00

«Ανακυκλώνουμε τους... ήχους;» Κατασκευές μουσικών οργάνων για εκπαιδευτικούς και γονείς
Δημήτρης Σαρρής
Κατασκευές μουσικών οργάνων για εκπαιδευτικούς και γονείς. Παιδαγωγικές ιδέες για την έκφραση της μουσικότητας μας χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ιδέες από την καθημερινότητα θα δημιουργήσουμε μια ορχήστρα διασκεδαστική και παιδαγωγική. Κάθε γονιός και εκπαιδευτικός θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ιδέες αυτές στην συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες του.
Οργάνωση: Fagotto Books

18:00-19:00

«Παραμύθια και μύθοι... με λίγα λόγια»
Η Μαρία Ρουσοχατζάκη, λογοπαθολόγος – συγγραφέας, διασκευάζοντας γνωστά παραμύθια αλλά και μύθους του Αισώπου, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το πώς τα παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες μπορούν αποτελεσματικότερα να ακούν, να μαθαίνουν αλλά και να συμμετέχουν στην αφηγηματική ροή, με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθιέται η κατάκτηση και η εξέλιξη πρώτα του προφορικού και στην πορεία του γραπτού τους λόγου.  Σε αυτό το mini σεμινάριο, με αφετηρία ανάλογα δουλεμένες διασκευές, δίνεται έμφαση στο πως μεταφέρεται αποτελεσματικά στο παιδί η ολοκληρωμένη δομή πρότασης, το κατάλληλο λεξιλόγιο και σκίτσο, τόσο ηλικιακά όσο και γλωσσικά, στην πλήρη αντιστοιχία τους, καθώς και στον τρόπο αφήγησης, με βάση τη φωνή αλλά και την ακολουθία αρχής – μέσης – τέλους.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ίτανος ΑΕΒΕ

19:00-20:00

«Ξέρω να λέω όχι»
Η Χριστίνα Ρασιδάκη, συγγραφέας, Ba Psychology και σύμβουλος ψυχικής υγείας συναντάει γονείς και εκπαιδευτικούς και διαδραστικά τους προτείνει τρόπους για το πώς τα παιδιά ή οι μαθητές τους θα μάθουν να λένε ΟΧΙ σε διάφορους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν μεγαλώνοντας. Πώς θα μάθουν να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, να κρίνουν καταστάσεις, να βάζουν όρια, και πάνω απ’ όλα να μη γίνονται υποχείριο κανενός.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

20:00-21:00

«Επάγγελμα γονέας»
Είναι τόσο απλό και τόσο όμορφο να είσαι γονέας… Η γνώση είναι χαρά, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για μας τους ίδιους, επειδή θεμελιώνει την ηρεμία μας και μας βοηθάει να νιώθουμε ασφάλεια. Η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη μέσα από το βιβλίο της,  που απευθύνεται σε όσους δεν προσπαθούν να διορθώσουν τα παιδιά τους, αλλά να επεξεργαστούν τη συμπεριφορά αυτών των τόσο τέλειων «ημιτελών» πλασμάτων, θα σας γεμίσει χαρά, βοηθώντας σας να κατανοήσετε τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι τα πρώτα χρόνια του στο δημοτικό σχολείο.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός



Κυριακή 8 Μαΐου 2011

10:00-11:00

Παρουσίαση παιδαγωγικών σειρών:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Διευθυντές σειράς: Ν. Τερζής – Σ. Ζιώγου-Καραστεργίου
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Στη σύσταση της σειράς «Ιστορικό Αρχείο Νεοελληνικής Εκπαίδευσης», η οποία αριθμεί 16 και πλέον τίτλους, οδήγησε από τη μια η έλλειψη ενός κέντρου έρευνας Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και από την άλλη η διαπίστωση ότι η Ιστορία της Εκπαίδευσης του Νεοελληνισμού δεν ταυτίζεται με εκείνην του νεοελληνικού κράτους. Το παραπάνω κενό στη νεοελληνική επιστήμη έχει τη φιλοδοξία να συμπληρώσει το ΙΑΝΕ, το οποίο έθεσε ως στόχους τους, καταρχάς, τη συλλογή, την ταξινόμηση και τη διαφύλαξη του αρχειακού υλικού και πηγών σχετικών με την Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και, εν συνεχεία, την επεξεργασία και την αξιοποίηση του συλλεχθέντος υλικού από ερευνητές και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Παιδαγωγικής που εργάζονται επιστημονικά στο χώρο αυτό. Ομιλητές: Ν. Τερζής, Ομοτ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Σ. Ζιώγου-Καραστεργίου, Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Διευθυντής σειράς: Ι. Κογκούλης
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Η σειρά «Χριστιανοπαιδαγωγικές Μελέτες και Έρευνες» αποτελεί μια ουσιαστική και έγκυρη επιστημονικά προσπάθεια  που έχει ως στόχο την ανάδειξη ερευνών στο πεδίο της Παιδαγωγικής και ειδικότερα της Χριστιανικής Παιδαγωγικής. Οι θεματικές που περιλαμβάνει είναι ποικίλες και αφορούν στην ανάδειξη σύγχρονων προβληματισμών στην εκπαίδευση και μάλιστα αυτών που σχετίζονται με το παιδαγωγούν σχολείο. Τα βιβλία που εκδίδονται στη σειρά αποτελούν έναν ουσιαστικό σύμμαχο του εκπαιδευτικού και κάθε ενδιαφερόμενου για την παιδεία και ειδικότερα την αγωγή. Ομιλητές: Ι. Κογκούλης, Καθηγητής της Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
EDUCATION AND PEDAGOGY IN BALKAN COUNTRIES
Διευθυντές σειράς: Ν. Τερζής – Α. Σιπητάνου
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Τα πρακτικά των ετήσιων συνεδρίων της Βαλκανικής Εταιρείας Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης δημοσιεύονται από τις Εκδόσεις Κυριακίδη στη σειρά Education and Pedagogy in Balkan Countries. Η Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ελλάδας και συμμετέχουν σε αυτή ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές παιδαγωγοί από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, το FYROM, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία. Η θεματική των συνεδρίων, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής, όπως αυτή αναπτύσσεται στις Βαλκανικές χώρες, και ως εκ τούτου η συμμετοχή στα συνέδρια είναι αθρόα και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η γνωριμία, η κατανόηση και η συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, σχεδόν αδύνατη μέχρι πρότινος, είναι επιβεβλημένη στις μέρες μας. Ομιλητές: Αθηνά Σιπητάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

11:00-12:00

Παρουσίαση παιδαγωγικών σειρών:
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διευθυντές σειράς: Π. Ξωχέλλης–Ν. Τερζής–Α. Καψάλης
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Η σειρά «Παιδαγωγική και Εκπαίδευση», η οποία αριθμεί 58 και πλέον τίτλους, φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία τόσο με μεταφράσεις έγκυρων ξενόγλωσσων δημοσιευμάτων όσο και με πρωτότυπα έργα ελλήνων παιδαγωγών. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές και σε όσους προβληματίζονται για θέματα Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης. Ομιλητές: Π. Ξωχέλλης, Ομοτ. Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ν. Τερζής, Ομοτ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Α. Καψάλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Διευθυντές σειράς: Π. Ξωχέλλης – Ν. Τερζής – Α. Καψάλης
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Στη σειρά «Παιδαγωγικές Μελέτες και Έρευνες», που ξεκίνησε το 1983 και αριθμεί 34 και πλέον τίτλους, δημοσιεύονται πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες νέων επιστημόνων, οι οποίες εκπονούνται κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αναφέρονται σε επίκαιρα εκπαιδευτικά θέματα και προβλήματα. Ομιλητές: Π. Ξωχέλλης, Ομοτ. Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ν. Τερζής, Ομοτ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Α. Καψάλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

12:00-13:00

«Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη»
Μια διαφορετική προσέγγιση της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, για μικρά παιδιά αυτή τη φορά, θα παρουσιάσει η εκπαιδευτικός Κατερίνα Τζαβάρα μέσα από το βιβλίο της «Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη». Η γνωριμία με τον κ. Οδυσσέα, το ταξίδι στις ποιητικές εικόνες, τα διδακτικά βήματα, η φαντασία των παιδιών που πλάθει καινούρια ποιήματα και τα ζωντανεύει μέσα από θεατρικά παιχνίδια... Γονείς και εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν την πρακτική εφαρμογή των διδακτικών προτάσεων με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και θεατρικής αναπαράστασης από παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Οργάνωση: Εκδόσεις Διάπλους-Βιβλιοδιάπλους

13:00-14:00

Παρουσίαση παιδαγωγικής σειράς: «Ιστορία και κοινωνία»
Διευθυντές σειράς: Ιω. Τουλουμάκος–Μ. Βεργέτη
Η σειρά «Ιστορία και Κοινωνία» περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία αλλά και βιβλία για το ευρύ κοινό. Η θεματολογία αφορά σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τις επιπτώσεις τους στον κοινωνικό ιστό, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια της παρουσίασης της συγκεκριμένης σειράς θα γίνει σύντομη αναφορά της νέας σειράς με τίτλο «Κοινωνία και Εκπαίδευση». Πρόκειται για μια επιστημονική σειρά που μελετά και παρουσιάζει αναλυτικά και κριτικά τους κοινωνικούς θεσμούς με έμφαση στον θεσμό της εκπαίδευσης. Ομιλητές: Μαρία Βεργέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ., Θανάσης Καραφύλλης, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

14:00-15:00

«Νέες εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών»
Παρουσίαση των πρόσφατων εκδόσεων του Ινστιτούτου που αφορούν τη γλωσσολογία, τη νεοελληνική φιλολογία και τη συγκριτική γραμματολογία. Ομιλητές: Γιώργος Γιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Αγγελική Λούδη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, Γιώργος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

15:00-16:00

«Η επίδραση της «Γλώσσας μου» στη διδασκαλία της γλώσσας μας»
Στην ομιλία θα εξεταστεί η επίδραση του βιβλίου Η Γλώσσα μου των Μ. Οικονόμου, Θρ. Σταύρου και Μ. Τριανταφυλλίδη, στη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ομιλητής: Δημήτρης Κουτσογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

17:00-18:00

«Ο λύκος στο σχολείο; Πάει... χάλασε και αυτός»
Σεμινάριο ψυχοκινητικής αγωγής. Θα περιλαμβάνει θεωρητικό και βιωματικό μέρος, με διαθεματικά παιχνίδια εγγραμματισμού, μαθηματικών και άλλων επιστημών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Χριστοδουλίδη



18:00-20:00

«Διδακτικό βιβλίο και νέες τεχνολογίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»
Πώς πρέπει το σύγχρονο διδακτικό βιβλίο να συμβαδίζει με τις νέες τεχνολογίες; Ομιλητές: Θανάσης Ξένος, μαθηματικός, Γιώργος Ατρείδης, φυσικός, Μαρία Λιακοπούλου, Παιδαγωγός, Δημήτρης Πασχαλίδης, φιλόλογος, Αναστασία Γιαγκοπούλου, φιλόλογος, Αναστασία Βακαλούδη, φιλόλογος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Θωμαΐδης, μαθηματικός και σχολικός σύμβουλος.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

20:00-21:00

«Παρουσίαση των βιβλίων για τον γραμματισμό και την εκπαίδευση»
Θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Τσιάκαλος, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ.
Τριανταφυλλιά Κωστούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Φωτεινή Παπαδημητρίου, Λέκτορας Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Ευαγγελία Τρέσσου, Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Χριστοδούλα Μητακίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Την συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια, Κοσμητόρισσα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ.
Οργάνωση: Εκδόσεις Επίκεντρο


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.thessalonikibookfair.com

ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΔΕΘ


Πέμπτη 5 Μαΐου 2011


10:00-11:00

«Οι δραπέτες του καστρόπυργου» (ο εμφύλιος μέσα από τα μάτια των εφήβων)
Λίτσα Ψαραύτη
Βρισκόμαστε στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Οι κομμουνιστές αντάρτες παίρνουν παιδιά από την Ελλάδα και τα οδηγούν στις γειτονικές Λαϊκές Δημοκρατίες. Ο Στέλιος, στα δεκατέσσερά του, με τη δεκάχρονη Μαριάνθη και εκατοντάδες άλλα παιδιά, βρίσκονται σ’ ένα άθλιο στρατόπεδο, στην Αλβανία. Στο μυαλό του Στέλιου υπάρχει πάντα το σχέδιο της δραπέτευσής τους. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

11:00-12:00

«Μυστήριο στο υπόγειο του αρχοντικού» (εφηβικό μυθιστόρημα μυστηρίου)
Σοφία Παρασκευοπούλου
Η Μαργαρίτα, ο Αντώνης, η Ειρήνη και ο Λάκης μπλέκουν σε μια συναρπαστική περιπέτεια, όταν προσπαθούν να εξιχνιάσουν το έγκλημα που έγινε στο εγκαταλελειμμένο αρχοντικό των Κορδάτων. Το μυστήριο πυκνώνει καθώς οι έρευνές τους γίνονται αφορμή να ζωντανέψει το παρελθόν του αρχοντικού και να αποκαλυφθεί το καλά κρυμμένο μυστικό του ιδιοκτήτη. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ όταν κάνει την εμφάνισή της μια αδίστακτη σπείρα κακοποιών που προσπαθούν να αποκτήσουν με κάθε τρόπο αυτό που κρύβεται στο αρχοντικό.
Για εφήβους 12-14 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

12:00-13:00

«Το δειλό λιοντάρι» (ιστορία)
Αθηνά Μπίνιου
Το πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, εκεί που οι δυνάμεις των συνασπισμένων ελληνικών πόλεων ήρθαν αντιμέτωπες με το στρατό της νέας δύναμης των Μακεδόνων, θα ζωντανέψει η Αθηνά Μπίνιου με τη βοήθεια του Πλούταρχου. Για εφήβους 12-13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο



Παρασκευή 6 Μαΐου 2011


10:00-11:00

 

«Ύαινες» (εφηβεία, κοινωνική αναταραχή και επιβίωση)

Φίλιππος Μανδηλαράς

Η δεκαεξάχρονη Μάρθα καλείται να επιβιώσει δίχως χρήματα και σπίτι σε μια λεηλατημένη Αθήνα, η οποία, μετά τη Χρεοκοπία, έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ συμμοριών. Θα συμβιώσει με αγνώστους, θα παραβιάσει σπίτια, θα γνωρίσει συνομηλίκους της που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα συναναστρεφόταν και, μέσα από μια επώδυνη αλλά απελευθερωτική διαδικασία, θα συνειδητοποιήσει τις αληθινές ανάγκες της αλλά και τη δύναμη του φύλου της. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

11:00-12:00

«Καλά κρυμμένα μυστικά» (ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τη δύναμη της φιλίας, τη βαθύτερη ανάγκη κάθε ανθρώπου να γνωρίζει το παρελθόν του)
Θεοδώρα Γεωργακούδη
Η Αντιγόνη χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της όταν μαθαίνει ότι η μητέρα της αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η Νικόλ γνωρίζει ξαφνικά την άγνωστη ως τότε γιαγιά της και ένα κουβάρι μυστικά αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά της. Μυστικά καλά θαμμένα στο παρελθόν, φυλαγμένα από τους ανθρώπους και το χρόνο, αποκαλύπτονται συγκλονίζοντας τα δύο κορίτσια και δίνουν απαντήσεις στα άλυτα ως τότε ερωτήματά τους. Οι ισορροπίες αλλάζουν και οι σχέσεις των κοριτσιών με το οικογενειακό τους περιβάλλον μπαίνουν σε νέα βάση.
Για εφήβους 13-15 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

12:00-13:00

«Το θεώρημα της επτάδας» (ο αθλητισμός συναντάει τη λογοτεχνία)
Γιώργος Μαυρωτάς
Ο Λουκάς, μέσα από μια αθλητική πορεία γεμάτη προκλήσεις και προσπάθεια, βιώνει καταστάσεις που τον κάνουν σοφότερο. Αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές περιπέτειες, περιστατικά κωμικά και λιγότερο κωμικά που μέσα από αυτά παίρνει μαθήματα, ανακαλύπτει αξίες και ζει συγκινήσεις μοναδικές. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη


19:00-20:00

«Η διδασκαλία των μαθηματικών μέσα από τις σελίδες ενός comic»
Θοδωρής Ανδριόπουλος
Οργάνωση: IANOS




Σάββατο 7 Μαΐου 2011

12:00-13:00

«Γιατί γράφουμε, γιατί διαβάζουμε;»

Οι συγγραφείς Νίκος Δαββέτας και Έλενα Χουζούρη συνομιλούν με τους μαθητές για  το ζήτημα της ανάγνωσης και της συγγραφής στην εποχή της ηλεκτρονικής γενιάς. Γιατί διαβάζουμε, γιατί γράφουμε; Τι μας παρακινεί, τι μας απωθεί; Ποιο μέσο επιλέγουμε; Ποια είναι η θέση του βιβλίου σήμερα; Ποια θα είναι η θέση του στο μέλλον; Συντονισμός: Θανάσης Μήνας. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

13:00-15:00

«Εργαστήρι GRAFFITI από το THE BOX GALLERY»
Ανοιχτό διαδραστικό εργαστήρι graffiti με graffiti  writers και street artist, οι οποίοι θα κάνουν μια εισαγωγή στην ιστορία του, θα περιγράψουν την διαδικασία δημιουργίας ενός graffiti και τα πράγματα που τους δίνουν έμπνευση. Στη συνέχεια, δημιουργούν ένα graffiti από την αρχή και κάνοντας έναν αυτοσχεδιασμό παροτρύνουν το κοινό να συμμετάσχει στην διαδικασία. Το workshop θα ολοκληρωθεί με την δημιουργία του graffiti με τη συμμετοχή του κοινού με θέμα το βιβλίο!
Οργάνωση: IANOS

16:00-17:00

 

«Ο έρωτας είναι χημεία»

Χαρά Ζήκα
Οργάνωση: IANOS

18:00-19:30

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά στα απαγορευμένα ερωτήματα των εφήβων»
Σταύρος Θεοδωράκης
Οργάνωση: IANOS

19:30-20:30

«Κοράκι σε άλικο φόντο» (η Φαντασία δεν είναι μόνο κέλτικη)

Ελευθέριος Κεραμίδας

Οι συγγραφείς Φίλιππος Μανδηλαράς και Ελευθέριος Κεραμίδας συνομιλούν με εφήβους για τη λογοτεχνία Φαντασίας. Μια πανίσχυρη αυτοκρατορία σε παρακμή. Τρεις άντρες που ακολουθούν τον δικό τους, μοναχικό δρόμο δίχως καν να γνωρίζονται. Για να σωθεί η αυτοκρατορία, πρέπει κι οι τρεις να πετύχουν τους στόχους τους. Ταυτόχρονα. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη




Κυριακή 8 Μαΐου 2011

12:00-13:30

«Ο Γιάννης Σερβετάς συνομιλεί με τους εφήβους»
Γιάννης Σερβετάς
Οργάνωση: IANOS

13:30-15:00

«Εργαστήρι HIP HOP με τους Zoltan Tribe»
Ανοιχτό διαδραστικό εργαστήρι HIP HOP με μουσικούς παραγωγούς και ράπερς (MCs), οι οποίοι θα κάνουν μια εισαγωγή στην ιστορία της hip hop μουσικής, θα περιγράψουν την διαδικασία δημιουργίας ενός κομματιού και τα πράγματα που τους δίνουν έμπνευση. Στη συνέχεια, δημιουργούν ένα beat από την αρχή και κάνοντας έναν αυτοσχεδιασμό παροτρύνουν το κοινό να συμμετάσχει στην διαδικασία. Το workshop θα ολοκληρωθεί με την δημιουργία ενός hip hop κομματιού γραμμένο από το κοινό με θέμα το βιβλίο!
Οργάνωση: IANOS

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.thessalonikibookfair.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...