Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΔΕΘ



Πέμπτη 5 Μαΐου 2011


10:00-11:00

Αίθουσα 1:
«Μυστικά και Ψέματα»
Έλενα Αρτζανίδου
Η Κίτυ και η Ματίνα είναι συμμαθήτριες στο σχολείο μα πάνω απ’ όλα είναι αχώριστες φίλες που μοιράζονται τα πάντα… Την κοινή τους αγάπη για τις πριγκίπισσες των βιβλίων που διαβάζουν, τα στολίδια τους, τα μυστικά τους. Όταν δύο νέοι μαθητές θα έρθουν στην τάξη τους, η σχέση τους αλλάζει… Μια ιστορία για τη φιλία, που περνά από μυστικά και ψέματα, που άλλοτε είναι αθώα και άλλοτε απαγορευτικά. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν αλλά και για τη δυσκολία τους να τα μοιραστούν είτε με τους γονείς τους είτε με τους καλύτερούς τους φίλους. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τις μουσικές συνθέσεις μαθητών της Δ’ τάξης του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης, τις οποίες εμπνεύστηκαν από το βιβλίο. Με μεγάλη χαρά θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στα παιδιά του σχολείου που θα παραστούν στην προγραμματισμένη εκδήλωση με την κα Ελενα Αρτζανίδου.
Για παιδιά από 9 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Βιβλιόφωνο

Αίθουσα 2:
«Αόρατοι Ρεπόρτερ-Η τελευταία συναυλία»
Άρης Δημοκίδης
Ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης περιμένει τα παιδιά για να μιλήσει μαζί τους για βιβλία, ταξίδια και μουσική με αφορμή το νέο του βιβλίο. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε κουίζ το οποίο θα τεστάρει τις γενικές, δημοσιογραφικές, λογοτεχνικές, γεωγραφικές και μουσικές τους γνώσεις! Για παιδιά 9-10 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

11:00-12:00

Αίθουσα 1:
«Στο πανηγύρι των πουλιών»
Αθηνά Μπίνιου
Μα είναι δυνατόν µια σαύρα να µπορεί στο πανηγύρι των πουλιών να τρέξει να χωθεί; Η Σούσα ονειρεύτηκε στα συννέφα να φτάσει, µε το Τουκάν να µαγευτεί τη λίµνη κι ας ξεχάσει. Μα τα πουλιά θυµώσανε µε την παράφωνη λαλιά της τη φαντασµένη της ουρά και την ξεροκεφαλιά της. Τι λέτε να ’γινε, λοιπόν; Κατάφερε να πάει; Στο πανηγύρι των πουλιών... Το παραµύθι ξεκινάει...
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

Αίθουσα 2:
«Το αρκουδάκι και η Ξανθούλα»
Άννα Μιχίδη
Η συγγραφέας Άννα Μιχίδη και η μικρή Ξανθούλα χρειάζονται τη βοήθειά σου για να καταφέρει ο Μελένιος, το μικρό αρκουδάκι, να ξαναβρεί τη μαμά αρκούδα. Μια εκδήλωση με στόχο την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών και τη γνωριμία τους με τη φύση και τα άγρια ζώα. Για παιδιά 6-7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης»:
«Τέοντορ, ο ινδοκαρυδούλης»
Ασπασία Μαυρομμάτη
Σε ένα εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού, μέσα σε μια ζούγκλα, μεγαλώνει μια κοκοφοινικιά με τα ινδοκάρυδά της. Ο Τέο, το πιο μικρό ινδοκάρυδο, είναι πολύ ξεχωριστός. Η ζωή του αναστατώνεται όταν βλέπει στον ύπνο του ότι ένα παιδάκι βρίσκεται σε κίνδυνο. Θέλοντας να το βοηθήσει, ο Τέο ζητάει τη βοήθεια της μαμάς του και των δύο φίλων του, ενός παπαγάλου και ενός μανιταριού. Με ενωμένες τις δυνάμεις τους, τα ζώα και τα φυτά της ζούγκλας θα βοηθήσουν τον Τέο στην πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής του. Για παιδιά 8-9 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

12:00-13:00

Αίθουσα 1:
«Μυθολογία 4. Ο Ερμής, ο Πλούτωνας, η Περσεφόνη, η Δήμητρα και ο Διόνυσος»
Σοφία Ζαραμπούκα
Πώς ο μικρός Ερμής έγινε ο αγγελιοφόρος των Θεών; Γιατί ο Πλούτωνας πήρε την Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο; Πώς γνώρισε ο νεαρός Διόνυσος την Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα; Μάθετε όλες τις απαντήσεις στο τέταρτο βιβλίο της κλασικής σειράς της Σοφίας Ζαραμπούκα που με απλή αφήγηση και πλούσια εικονογράφηση φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο της μυθολογίας. Για παιδιά 6-7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

Αίθουσα 2:
«Φιλία σε τέσσερις... ρόδες»
Αγγελική Βαρελλά
Μια φιλία ανάμεσα σε δύο παιδιά που μοιράζονται διπλανά καθίσματα στο σχολικό λεωφορείο είναι αρκετή για να γεμίσει τη ζωή τους με χρώματα, αινίγματα, μυστικά και... γιαπωνέζικα. Όταν όμως η σχολική χρονιά τελειώσει και οι ρόδες του σχολικού σταματήσουν, η «απώλεια» θα πονέσει σαν αγκάθι στην καρδιά τους. Για παιδιά 8-12 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

17:00-18:00

Αίθουσα 1:
«Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας;»
Αγγελική Βαρελλά
Στο ταβάνι του εξοχικού μας έκανε «κατάληψη» κάποιος κύριος Μουσμούσκουλος. Παίζει μπάλα σε ώρες κοινής ησυχίας και μας ενοχλεί. Για να μην πω μας αναστατώνει. Από ποιον πήρε την άδεια; Από κανένα. Νοικιαστής μας πάντως δεν είναι γιατί δεν πληρώνει νοίκι. Και ποδοσφαιριστής δε φαίνεται να είναι, γιατί καμιά αθλητική εφημερίδα δεν τον αναφέρει. Τότε ποιος είναι; Να, ένα μυστήριο για διαλεύκανση! Η αγαπημένη μας συγγραφέας θα αφηγηθεί αποσπάσματα του βιβλίου στα παιδιά και παρέα θα ερευνήσουν το μυστήριο. Λέτε να ανακαλύψουν τι σημαίνει να είμαστε υπεύθυνοι, να παίρνουμε αποφάσεις που θα επηρεάσουν  όχι μόνο εμάς αλλά και τον κόσμο όλο, γιατί αυτός είναι το σπίτι μας; Για παιδιά  από 8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Βιβλιόφωνο

Αίθουσα 2:
«Βουτάμε στη θάλασσα της ανάγνωσης και κολυμπάμε Στα βαθιά»
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λίτσα Ψαραύτη
Οι πολυαγαπημένες συγγραφείς συναντούν τους μικρούς αναγνώστες και μοιράζονται μαζί τους μικρές ιστορίες από τα βιβλία τους στη σειρά Στα βαθιά. Η σειρά Στα βαθιά απευθύνεται σε παιδιά που έχουν αποκτήσει ευχέρεια στην ανάγνωση μικρών κειμένων αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον. Για παιδιά 7-8 ετών.

Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη


18:00-19:00

Αίθουσα 1:
«Το ταξίδι του κόκκινου αβγού»
Γλυκερία Γκρέκου
Αφήγηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα. Το ταξίδι ενός κόκκινου αβγού που γίνεται φίλος με ένα άσπρο σύννεφο, γνωρίζοντας και βοηθώντας όσους τους έχουν ανάγκη. Διακόσμηση αβγών. Για παιδιά 4-8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Παρρησία

Αίθουσα 2:
«Γράφω την πρώτη μου ιστορία»
Άρης Δημοκίδης
Ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης θα μάθει στους μικρούς του φίλους πώς να επινοούν φανταστικούς ήρωες, να σχεδιάζουν περιπετειώδεις υποθέσεις και να γράφουν απίθανες ιστορίες! Μια εκδήλωση με στόχο την ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών και την εξάσκηση στη δημιουργική γραφή. Για παιδιά από 5 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

19:00-20:00

Αίθουσα 1:
«Παράσταση αφήγησης παραμυθιών»
Ο Δημήτρης Αβούρης αναβιώνει τα παραμύθια με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν παλιότερα στη Ζάκυνθο σε μια αυλή, σε μια γωνιά, όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι σε αυτά. Στην παραμυθιακή συντροφιά τα παιδιά παίζουν ρόλους, δίνουν το δικό τους λόγο και πνοή στους ήρωες των παραμυθιών μαζί με τους γονείς και τους φίλους. Για παιδιά και ενήλικες.
Οργάνωση: Περιοδικό Το Παραμύθι/Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί

Αίθουσα 2:
«Το ταξίδι της θάλασσας-Παραμύθι... δίχως τέλος;»
Στέλλα Γιανναδάκη
Η  Στέλλα Γιανναδάκη είναι μια πολύ λυπημένη συγγραφέας... γιατί έχασε ξαφνικά την  έμπνευσή της! Ζητάει λοιπόν βοήθεια από τα παιδιά  (και από όσους μεγάλους παρευρεθούν) να βρουν το τέλος της ιστορίας του βιβλίου. Θα φτιάξουν τη δική τους εκδοχή για το τέλος της στο χαρτί με χρώματα και εικόνες. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας ή πρώτων τάξεων Δημοτικού, αλλά και σε μεγάλους που παρέμειναν παιδιά.
Οργάνωση: Ίτανος ΑΕΒΕ

20:00-21:00

Αίθουσα 1:
«Ο μικρός ζωγράφος των βράχων»
Μαρία Πετκανοπούλου
Η συγγραφέας μας ξεναγεί στον κόσμο των σπηλαίων και στις βραχογραφίες, την τέχνη που άνθισε τότε. Πολύτιμος βοηθός της, ο μικρούλης Ποκ, που αντί για κυνηγός, ήθελε να γίνει ζωγράφος. Για παιδιά 6-8 ετών.  
Οργάνωση: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο



Παρασκευή 6 Μαΐου 2011


10:00-11:00

Αίθουσα 1:
«Πάμε Θεσσαλονίκη;»
Μαρίζα Ντεκάστρο
Έναν τόπο τον γνωρίζεις περπατώντας τον... κι ένα ταξίδι γίνεται απόλαυση όταν μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο παιχνίδι ανακάλυψης! Με το μικρό οδηγό στην τσέπη, ελάτε να εξερευνήσουμε τις κρυμμένες ομορφιές της Θεσσαλονίκης και να γνωρίσουμε κάποια από τα μυστικά της. Για παιδιά από 7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Αίθουσα 2:
«Γραμματομαχίες»
Μαρίνα Κούτρα
Τι συμβαίνει όταν τα γράμματα ξυπνούν κάποιο βράδυ το ένα μετά το άλλο μέσα σε ένα βιβλίο; Γιατί αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο και να επιλέξουν την ειρήνη; Ένα ανατρεπτικό παραμύθι, με γρήγορο ρυθμό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, που θα κάνει τη γνωριμία σας με την αλφαβήτα μια ξεχωριστή εμπειρία. Για παιδιά 4-6 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Λιβάνη

11:00-12:00

Αίθουσα 1:
«Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου»
Μαρίζα Ντεκάστρο
Τι ξέρουμε για τη ζωή και την τέχνη των Βυζαντινών; Ένα εργαστήρι που μας ταξιδεύει στα χρόνια του Βυζαντίου και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες μας μυεί στην τέχνη και στον πολιτισμό του. Για παιδιά 11-12 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αίθουσα 2:
«Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της»
Έρη Ρίτσου
Ξέρετε εσείς κανένα παιδάκι που να μην τρώει το φαγητό του; Εγώ ξέρω. Καμηλοπαρδαλάκι όμως ξέρετε; Ε, λοιπόν, αυτή είναι η Νεφέλη. Μια μικρούλα καμηλοπάρδαλη που δεν μπορεί να κατεβάσει μπουκιά απ’ τα δροσερά, τρυφερά φυλλαράκια που με τόση φροντίδα εξασφαλίζει η μαμά της. Πόσο στεναχωριέται αυτή η καημένη μαμά, πόσο ανησυχεί! Ώσπου μια μέρα ένας μεγάλος κίνδυνος θα κάνει τη Νεφέλη να καταλάβει πολλά πράγματα και ν’ αλλάξει… βιολί. Για παιδιά 5-6 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

12:00-13:00

Αίθουσα 1:
«Ο κύριος Μάνος μόνος»
Ασπασία Βασιλάκη
Ο κύριος Μάνος είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχει αφιερωθεί εντελώς στη δουλειά του. Η ζωή του ανατρέπεται όταν χάνει τα δύο πολυτιμότερα γι’ αυτόν πράγματα: τη δουλειά του και τον υπολογιστή του. Έτσι από κύριος Μάνος γίνεται σιγά σιγά κύριος Μάνος Μόνος. Μια τρυφερή ιστορία για την απομόνωση των ανθρώπων και την ανάγκη τους να έρθουν πιο κοντά. Για παιδιά 5-6 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος



Αίθουσα 2:
«Ιουλίτσα και Ρωμαίος»
Ελένη Τορόση
Τι συμβαίνει άραγε όταν μια χελώνα ερωτεύεται ένα λαγό; Η φιλία τους αρχίζει με δυσκολίες. Εκείνη πρέπει να μάθει να κάνει τα πάντα πιο γρήγορα κι εκείνος να πηγαίνει αργά. Στην ιστορία αυτή τα κατάφεραν. Η Ιουλία μάλιστα μάγεψε τον Ρωμαίο και τον έβαλε μέσα στο σπίτι της, στο καβούκι της δηλαδή. Οι μεγάλοι έρωτες όμως κάποτε τελειώνουν και τότε... Για παιδιά από 8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

17:00-18:00

Αίθουσα 1:
«Με τους μήνες συντροφιά ζωντανεύω τα παλιά»
Θ. Προβατάκη, Κ. Τζαβάρα, Γ. Λάττα, Μ. Κατρά
Τα παιδιά θα ζωντανέψουν έθιμα της άνοιξης με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια και θα μαγειρέψουν με παραδοσιακές συνταγές για να κεράσουν τους επισκέπτες. Για μικρούς και μεγάλους.
Οργάνωση: Εκδόσεις Διάπλους-Βιβλιοδιάπλους

Αίθουσα 2:
«Εικαστικό εργαστήρι»
Εικαστικό εργαστήρι με την εικαστικό Αριάδνη Μαβρομουστάκου–Blom από το εργαστήρι λογοθεραπείας και εικαστικών Κύκλος. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν δημιουργικά με τους ήρωες των βιβλίων του Επόμενου Σταθμού και παράλληλα να γνωρίσουν τεχνικές των Εφαρμοσμένων Τεχνών  και των κατασκευών. Για παιδιά από 5 ετών.
Οργάνωση: Επόμενος Σταθμός

18:00-19:00

Αίθουσα 1:
«Ροκ-Α-Μπίλυ ο ζουμερός!»
Η ιστορία του Μπίλυ του Ζουμερού (μια ρώγα σταφύλι!) που το έσκασε για να ανακαλύψει τον κόσμο. Στο περιπετειώδες ταξίδι του θα γνωρίσει πολλούς φανταστικούς ήρωες αλλά και την αγάπη στο πρόσωπο της «Νέλλης, το κουνέλι». Ένα βιβλίο-μιούζικαλ που συνοδεύεται από CD ήχου όπου τραγουδούν γνωστοί καλλιτέχνες. Εμψυχωτές: Αργυρώ Αγγελοπούλου, Τόλης Κετσελίδης, Πένυ Ξενάκη και άλλοι καλλιτέχνες.
Οργάνωση: Εμπειρία Εκδοτική

Αίθουσα 2:
«Ζεραλντίν»
Εύα Πετροπούλου-Λιανού
Η μικρή Ζεραλντίν είναι κορίτσι της σύγχρονης πόλης. Μεγαλώνει με αστική πολυτέλεια, με πατέρα μεγαλοδικηγόρο και μητέρα διευθύντρια περιοδικού μόδας. Στο εξοχικό του παππού όμως απλώνεται μια ωραία λίμνη, γεμάτη μύθους και μυστήρια... Θα παρελάσουν ολοζώντανα στοιχιά και ξωτικά και νεραϊδομορφές, βασίλισσες του ποταμού, πριγκίπισσες σειρήνες των φυκιών και χίλιες δυο νερένιες άυλες υπάρξεις... Για παιδιά από 4 έως 10 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Έναστρον

19:00-20:00

Αίθουσα 1:
«Το μοναδικό φιλί»
Βασιλική Νευροκοπλή
Πόσες φορές η ζωή δεν πήγε να τους μπερδέψει, να τους χαλάσει, να χτίσει τοίχους ανάμεσά τους. Πόσες φορές δεν κινδύνεψαν να χαθούν στην ομίχλη της καθημερινής μέριμνας, της σκληρής βιοπάλης.  Μα πάντα σώζονταν. Πάντα κατέληγαν μαζί γιατί κατάφεραν να μείνουν παιδιά, με τον αγώνα, την αγάπη τους και την ευχή ενός καλόψυχου ζητιάνου. Παιδιά, που όταν το ένα γκρέμιζε, το άλλο έχτιζε. Παιδιά, που όταν το ένα πληγωνόταν, το άλλο έτρεχε να φροντίσει τις πληγές του... Για παιδιά από 1 έως 101 ή γι’ αυτούς που νιώθουν πάντα παιδιά.
Οργάνωση: Εκδόσεις Λιβάνη

Αίθουσα 2:
«Φύλακες Άγγελοι»
Νάνσυ Χατζή
Η συγγραφέας Νάνσυ Χατζή παρουσιάζει τη σειρά βιβλίων της για τα παιδιά με τίτλο «Φύλακες Άγγελοι». Για παιδιά 6-10 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

20:00-21:00

Αίθουσα 1:
«ORIGAMI με φαντασία»
Μυρτώ Δημητρίου
Η Μυρτώ Δημητρίου ξεδιπλώνει τη μαγική ιαπωνική τέχνη του origami. Θα φτιάξουμε λουλούδια από χαρτί για να τα προσφέρουμε στη γιορτή της μητέρας, στις 8 Μαΐου. Για παιδιά 6-12 ετών. Οργάνωση: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο



Σάββατο 7 Μαΐου 2011


11:00-12:00

Αίθουσα 1:
«Ταξίδι στην Κρήτη»
Μαρία Ρουσοχατζάκη
Ελάτε να ταξιδέψουμε στην Κρήτη. Ξενάγηση σε όλα τα ενδιαφέροντα μέρη της Κρήτης με φωτογραφικό υλικό από τον ταξιδιωτικό οδηγό για τα παιδιά. Για παιδιά 8-14 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ίτανος ΑΕΒΕ

Αίθουσα 2:
«Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος»
Λίνα Μουσιώνη
Τι παράξενος ζωγράφος ο Ασπρόμαυρος Φίλμους!  Μήπως έχει αχρωματοψία;  Μήπως έχει αλλεργία;   Μήπως έχει κάποιο τραύμα από την παιδική του ηλικία;  Τι συμβαίνει άραγε; Ελάτε να διαλέξουμε μαζί το χρώμα του ασπρόμαυρου ζωγράφου και να μάθουμε πως δεν πειράζει να είναι κανείς… διαφορετικός! Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη και ο Ασπρόμαυρος Φίλμους ανοίγουν την φανταστική τους πινακοθήκη και  περιμένουν όλους τους μικρούς τους φίλους για αξέχαστα παιχνίδια με χρώματα και ανατρεπτικές ιδέες! Μια εκδήλωση με θέμα την αποδοχή του διαφορετικού και την αγάπη για την τέχνη. Για παιδιά από 4 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

12:00-13:00

Αίθουσα 1:
«Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Φίλιππος Μανδηλαράς
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς καλεί τους μικρούς φίλους του να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι στην Ιστορία, ακολουθώντας τα ίχνη του Μέγα Αλέξανδρου μέχρι... την Ινδία. Μέσα από ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι θα ζήσουν τις περιπέτειές του και θ’ ανακαλύψουν τι ήταν αυτό που τον έκανε Μέγα. Για παιδιά 5-7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Αίθουσα 2:
«Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες»
Στέλλα Μιχαηλίδου
Στην εκδήλωση-παρουσίαση του διπλού βιβλίου με cd συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Θωϊδου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Κορτέσσα Τσιφοδήμου, Νανά Παπαγαβριήλ, Εύη Παπαδοπούλου, Κώστας Βόμβολος, Κανάρης Κεραμάρης, Δημήτρης Μπασλάμ,  Μιχάλης Σιγανίδης. Για όλες τις ηλικίες.
Οργάνωση: Εκδόσεις Εν Πλω

13:00-14:00

Αίθουσα 1:
«Λέω να πετάξω»
Δημήτρης Μπασλάμ
Μουσική αφήγηση του βιβλίου από τον ίδιο τον συγγραφέα. Για παιδιά από 3 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός

Αίθουσα 2:
«Κάθε νεράιδα και δουλειά»
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Κάθε νεράιδα έχει τη δική της δουλειά! Το έχετε ακούσει αυτό ποτέ; Ο τρόπος που οι ασυνήθιστες αυτές νεράιδες αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, θα μας βοηθήσει μαγικά να ξεπεράσουμε και εμείς φόβους, ανησυχίες και δυσκολίες. Τώρα αν αναρωτιέστε ποια είναι η δουλειά της καθεμιάς... Για παιδιά 5-8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη


14:00-15:00

Αίθουσα 1:
«Έλα να παίξεις με εικόνες και λέξεις»
Ελένη Πιτσιδοπούλου, Χρήστος Δήμος
Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, αφήγηση του παραμυθιού «Τρέχα, Τρεχάλα» από τη συγγραφέα Ελένη Πιτσιδοπούλου (η συγκινητική ιστορία ενός μυρμηγκιού που βρήκε το δρόμο του όταν σταμάτησε να τρέχει για λίγο), και εργαστήριο με τον εικονογράφο Χρήστο Δήμο, ο οποίος θα φτιάξει με τα παιδιά τα πορτρέτα των ηρώων του παραμυθιού. Για παιδιά 4-8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Παρρησία

Αίθουσα 2:
«Γάτα, σκύλος κι ένα αρνί, πορτρέτα σε μια γκαλερί»
Τασούλα Τσιλιμένη
Ελάτε να ανακαλύψετε πώς μια γάτα, ένας σκύλος και ένα αρνί μπορούν να γίνουν τα πιο όμορφα πορτρέτα και μαζί με τη συγγραφέα να ταξιδέψετε στον κόσμο της τέχνης αλλά και της ζωοφιλίας. Μια εκδήλωση με θέμα την αγάπη για την τέχνη και τα ζώα. Για παιδιά από 4 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

15:00-16:00

Αίθουσα 1:
«Αν δεν κάνουμε αγώνα, δεν θα μείνει ούτε σταγόνα»
Ελισάβετ Σπύρου-Ακριβή Λαζαρίνη
Ένα βιβλίο για το Νερό που «κυλάει» μέσα από υδάτινα παιχνίδια, τραγούδια κελαρυστά αλλά και χορό και κίνηση.  Το παρουσιάζει η Ελένη Ρώσση. Για παιδιά από 3 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ρώσση

Αίθουσα 2:
«Οι διακοπές της Γαβριέλας»
Γιώτα Φώτου
Η Γαβριέλα είναι πολύ στενοχωρημένη. Τα παιδιά την αποκάλεσαν «μεγάλη ψεύτρα». Δεν πίστεψαν ότι μέσα σε δέκα μόνο μέρες ταξίδεψε στην Κίνα, το Λονδίνο, τη Ρόδο, σε ένα ορεινό χωριό που λέγεται Βρυσοχώρι και επιπλέον έκανε τα μπάνια της  στη Χαλκιδική. Η Γαβριέλα δε λέει ποτέ ψέματα. Γίνονται όμως όλα αυτά τα ταξίδια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Η Γιώτα Φώτου με την βοήθεια της Γαβριέλας θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους το νέο της διασκεδαστικό βιβλίο για την προώθηση της  φιλαναγνωσίας. Για παιδιά από 7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός

16:00-17:00

Αίθουσα 1:
«Να τι χρειάζονται τα παραμύθια»
Μια μουσικοπαιδαγωγική δράση στην οποία οι μικροί φίλοι από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα «ζωντανέψουν» τους ήρωες του παραμυθιού της Αγγελικής Βαρελλά από τη συλλογική έκδοση «Στον κήπο με τα παραμύθια». Για παιδιά από 4 ετών.
Οργάνωση: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)

Αίθουσα 2:
«Το μυστικό ημερολόγιο του Κοντορεβιθούλη»
Η ομάδα ΝΟΥΤΟΠΙΑ σε περιμένει για ένα μαγευτικό ταξίδι στο παραμύθι και στη φαντασία με αφορμή το μυστικό ημερολόγιο του Κοντορεβιθούλη. Ακόμα και όσοι από εσάς έχετε ήδη ακούσει ή διαβάσει την ιστορία του, στο ημερολόγιό του θα ανακαλύψετε ένα σωρό πράγματα που δεν είχατε καν φανταστεί. Ένα ταξίδι μαζί του στο δικό του τοσοδούλικο σύμπαν θα σας θυμίσει την αξέχαστη ιστορία του μικρού σκανταλιάρη ήρωα και θα σας αποκαλύψει τη μυστική ζωή του. Για παιδιά από 4 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο





17:00-18:00

Αίθουσα 1:
«Δεν το ‘κανα εγώ!»
Γεωργία Λάττα
Όλοι λέμε ψέματα! Επειδή είναι πιο ευχάριστα, επειδή θέλουμε να δικαιολογηθούμε ή επειδή... δε θυμόμαστε καλά! Η συγγραφέας, μέσα από τη θεατρική αφήγηση μιας έμμετρης, χιουμοριστικής ιστορίας, καλεί τα παιδιά να παίξουν, να γελάσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να πάρουν μέρος στον πιο διασκεδαστικό διαγωνισμό ψέματος για ν’ ανακαλύψουν τελικά πως τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από την αλήθεια! Για παιδιά από 4 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Διάπλους-Βιβλιοδιάπλους

Αίθουσα 2:
«Καλοκαιρινές στιγμές»

Αλέκα Βαρβαρέσου, Μανόλης Βινιχάκης

Παρέα με τον παιδαγωγό-εμψυχωτή Δικαίο Χατζηπλή, ελάτε να γεμίσουμε βαλίτσες καλοκαιρινές, να παίξουμε με λέξεις και συλλαβές. Με παραμύθια, χορό και μουσική θα ανακαλύψουμε μαζί γιατί πιο γρήγορα απ’ όλες τις ΣΤΙΓΜΕΣ τρέχουν οι... ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ!!! Για παιδιά από 5 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

18:00-19:00

Αίθουσα 1:
«Ένα κυτταροχωριό έμεινε νηστικό...»
Μερόπη Μάττα
Η συγγραφέας Μερόπη Μάττα παρουσιάζει το παραμύθι της στα παιδιά. Για παιδιά 3-8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

Αίθουσα 2:
«Ντετέκτιβ Βεντουζίνι. Ένα τόσο δα λεκεδάκι»
Ελένη Σβορώνου
Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου και ο ντετέκτιβ Βεντουζίνι καλούν τους ενεργούς πολίτες του βυθού και της στεριάς να τους συμπαρασταθούν στις επικίνδυνες έρευνές τους για τη διαλεύκανση ενός μυστηρίου που έχει κάνει άνω κάτω την Άνω Μπουρμπουλήθρα και το σημαντικότερο: να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τον φοβερό Μι Κάπα! Μια εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προστασία του περιβάλλοντος. Για παιδιά από 5 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

19:00-20:00

Αίθουσα 1:
«Τι γυρεύει ο πειρατής Σιντόρε Ντορεσί στη Θεσσαλονίκη;»
Θοδωρής Παπαϊωάννου, Βίκτωρας Μοσχόπουλος
Θα γίνει αφήγηση του παραμυθιού με συνοδεία κιθάρας όπου τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν τραγουδώντας. Στην συνέχεια θα χωριστούν σε ομάδες για να κατασκευάσουν πειρατικά καπέλα και απλά «μουσικά όργανα» με επαναχρησιμοποιημένα υλικά, θα ζωγραφίσουν είτε πειρατικές φιγούρες, είτε σκίτσα μουσικών οργάνων. Στο τέλος θα υποδυθούν τους πειρατές και τους μουσικούς σ’ ένα σύντομο αυτοσχεδιαστικό δρώμενο. Για παιδιά από 3 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Fagotto Books

Αίθουσα 2:
«Η δημιουργία του κόσμου και οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου»
Ελένη Δικαίου
Μια ιστορία φερμένη από τους πιο σπουδαίους παραμυθάδες, τους αρχαίους Έλληνες, έρχεται μέσα από το βιβλίο της Ελένης Δικαίου για να γίνει αφορμή για παιχνίδι, θέατρο, μουσική και φυσικά συναρπαστική δράση. Μαζί με τη συγγραφέα και με εμψυχωτές θα γνωρίσουμε τους θεούς και τις περιπέτειές τους.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη



20:00-21:00

Αίθουσα 1:
«Παράσταση αφήγησης παραμυθιών»
Ο Δημήτρης Αβούρης αναβιώνει τα παραμύθια με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν παλιότερα στη Ζάκυνθο σε μια αυλή, σε μια γωνιά, όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι σε αυτά. Στην παραμυθιακή συντροφιά τα παιδιά παίζουν ρόλους, δίνουν το δικό τους λόγο και πνοή στους ήρωες των παραμυθιών μαζί με τους γονείς και τους φίλους. Για παιδιά και ενήλικες.
Οργάνωση: Περιοδικό Το Παραμύθι/Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί

Αίθουσα 2:
«Το μυστικό του Μοναχούλη»
Ρένα Σιβροπούλου
Η συγγραφέας Ρένα Σιβροπούλου παρουσιάζει το παραμύθι της στα παιδιά. Για παιδιά 3-8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

21:00-22:00

Αίθουσα 1:
«Συνάντηση με τον Ευγένιο Τριβιζά και τον Johannes Gebregeorgis»
Ο Ευγένιος Τριβιζάς θα παρουσιάσει τον Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις, κορυφαίο Αφρικανό ακτιβιστή, εμπνευσμένο υπέρμαχο των δικαιωμάτων του παιδιού και πολέμιο των  ρατσιστικών ευρωποκεντρικών βιβλίων χάρη στις προσπάθειες του οποίου το παιδικό βιβλίο έφτασε ακόμα και στις πιο απρόσιτες περιοχές της Αιθιοπίας.  
Οργάνωση: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)



Κυριακή 8 Μαΐου 2011


11:00-12:00

Αίθουσα 1:
«Απ' τη Φωλιά του Νίκου στα Μπλε Γυαλιά»
Μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας αποκαλύπτουν πως από την ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Στη φωλιά του Νίκου" από το βιβλίο "Μίλα, μη φοβάσαι" της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την ταινία "Τα μπλε γυαλιά" στην οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι. Μετά την προβολή της ταινίας οι μικροί δημιουργοί θα συζητήσουν με μικρούς και μεγάλους για τον εκφοβισμό στο σχολείο. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιάννης Κουφονίκος και οι δασκάλες τους Πάττυ Παπαδήμου και Χρυσούλα Φανάρα. Για παιδιά από 6 ετών.
Οργάνωση: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)

Αίθουσα 2:
«Το τελευταίο δέντρο»
Αναστασία Αστερίου
Στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου με cd η ηθοποιός Μαρία Λεκάκη θα αφηγηθεί το παραμύθι μαζί με την  ομάδα ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ (Όλγα Κυριακίδου, Ευγενία Οικονόμου, Χριστίνα Πασχαλίδου, Άννα Σταθοπούλου) που θα παρουσιάσει τα τραγούδια του έργου χορογραφημένα για μαριονέτες με σχοινιά από την Αναστασία Αστερίου. Για παιδιά 2-8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Εν Πλω

12:00-13:00

Αίθουσα 1:
«Τα αδέσποτα-Ο Κύων»
Σοφία Ζαραμπούκα
Τα αδέσποτα ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη μαζί με τη Σοφία Ζαραμπούκα! Εκεί θα περιμένουν τους φίλους τους για να μπλέξουν πάλι σε περιπέτειες, να κάνουν τις βόλτες τους μέσα στην έκθεση και να τους βοηθήσουν να δούνε την πόλη τους με άλλο βλέμμα! Μια εκδήλωση με στόχο την καλλιέργεια της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής των παιδιών, τη γνωριμία τους με την πόλη τους και τη σύγχρονη Ιστορία μέσα από την αγάπη τους για τα ζώα. Για παιδιά από 5 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αίθουσα 2:
«Τρελοδαγκωνίτσες»
Λήδα Βαρβαρούση
Η αγαπημένη εικονογράφος και συγγραφέας θα «ζωντανέψει» τα παραμύθια της με άφθονο χιούμορ κι ακόμα περισσότερο χρώμα, επιχειρώντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για θέματα σχετικά με την οικολογία, τη διαφορετικότητα, τις σχέσεις, τα δικαιώματα και την ελευθερία. Για παιδιά 4-7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

13:00-14:00

Αίθουσα 1:
«Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει»
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Ο Τριγωνοψαρούλης... επιστρέφει! Μετά τη θεατρική παράσταση του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης και σε βιβλίο-έκπληξη! Ποιος θέλει να κάνει το βυθό υποβρύχιο τσίρκο; Ποια είναι η οικολόγος Μπέτυ; Πώς ο Τριγωνοψαρούλης θα σώσει το βυθό; Όλα αυτά θα τα μάθουμε από τον ίδιο τον Τριγωνοψαρούλη, το συγγραφέα του Βαγγέλη Ηλιόπουλο και ηθοποιούς του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης! Για παιδιά 5-12 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη





Αίθουσα 2:
«Με το ένα, με το δύο, με το τρία ζήτω η Βατραχοσυνεργασία»
Μαρία Ιορδανίδου
Η εκπαιδευτικός Μαρία Ιορδανίδου και οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παρασκευής παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο που διαπραγματεύεται το θέμα της συνεργασίας και της επίλυσης προβλήματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Μια πρόταση σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σε κοινωνικά ζητήματα ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες με κριτική σκέψη και ικανότητα λήψης αποφάσεων. Για παιδιά από 5 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Διάπλους-Βιβλιοδιάπλους

14:00-15:00

Αίθουσα 1:
«Η Πρασινοσκουφίτσα αναδασώνει»
Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη
Δυο χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά η Πρασινοσκουφίτσα, παρέα με τους πιτσιρικάδες, αναδασώνει. Ποιος είναι ο δάσκαλος Φουκουόκα; Τι «μαγειρεύει» μέσα στο τεράστιο μίξερ του μαζί με την Πρασινοσκουφίτσα; Πώς θα χρησιμοποιήσουν τους αμέτρητους σβώλους που πλάθουν; Για ποια  «Δρακόντεια» μέτρα κάνουν λόγο; Η Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη και η Πρασινοσκουφίτσα θα δείξουν σε μικρούς και μεγάλους την αξία της αναδάσωσης και της προστασίας των δασών. Για παιδιά από 7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός

Αίθουσα 2:
«Οι Αιμοσφαιρούληδες-Ο Νικόλας και η Κική»
Ελισάβετ Σπύρου-Ακριβή Λαζαρίνη
Οι μικροί μας φίλοι που θα συμμετέχουν στην παρουσίαση αυτού του διπλού βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε παιχνίδια και δρώμενα που αφορούν την Αγωγή Υγείας.  Έτσι, Ο Νικόλας και η Κική καλούν τα παιδιά να βρουν τις αταξίες τους και να μάθουν πώς να τις αποφεύγουν ενώ, ο Ερυθρός και ο Λευκός Αιμοσφαιρούλης  τους μαθαίνουν τα μυστικά για να ένα γερό και υγιές σώμα! Για παιδιά από 3 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ρώσση

15:00-16:00

Αίθουσα 1:
«Ο ποιητής των παραμυθιών κοντά μας»
Ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων, φτάνει με το αόρατο πράσινο καγκουρό του από το Νησί των Πυροτεχνημάτων για να μας συναρπάσει με τη φαντασία του και να μας ξεναγήσει στους μαγικούς του κόσμους. Μια σπάνια ευκαιρία να θαυμάσετε ένα αυθεντικό πούπουλο από το μαξιλάρι της πεντάμορφης πριγκιποπούλας και να αποκτήσετε έναν ηλιόσπορο που, όταν τον φυτεύεις, φυτρώνει ένας ήλιος.
Οργάνωση: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

16:00-17:00

Αίθουσα 2:
«Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου»
Μερκούριος Αυτζής
Ο Ορφέας αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό. Και χάρηκε ακόμη περισσότερο όταν άκουσε ότι σε λίγους μήνες θα διεξάγονταν στη χώρα μας οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics. Ονειρευόταν πως τάχα ήτανε κι αυτός μέσα στο στάδιο ανάμεσα στους αθλητές. Και τη μια ακολουθούσε πίσω από τον έναν αθλητή κουβαλώντας το καλαθάκι με τα ρούχα του, και την άλλη μετρούσε με τη μεζούρα του κριτή τα άλματα στο σκάμμα. Ναι! Ήθελε πολύ να πάει να τους δει. Και να τους βοηθήσει, αν γινόταν. Κι έτσι έκανε…Ο Μερκούριος Αυτζής με το νέο του βιβλίο θα μας γνωρίσει τους αθλητές του ανέμου, τις αξίες τους, την προσπάθεια που καταβάλλουν και την απίστευτη δύναμη που διαθέτουν! Για παιδιά από 4 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός





16:00-18:00

Αίθουσα 1:
«Οι περιπέτειες του βασιλιά Αυγουλίνου»
Ποια η σχέση μιας χορωδίας βατράχων, ενός Κύκλωπα-ποδοσφαιριστή, ενός περιστεριού που τραγουδάει όπερα και ενός Νίντζα με ένα «βασιλικό αβγό»; Πώς είναι να χάνεις κάτι πολύτιμο; Πρόκειται για δραματοποίηση ενός παραμυθιού που εμπνεύστηκε η εικαστικός Φένια Φιλίππου στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Τα παιδιά ενθαρρύνονται, μέσω θεατρικών και εικαστικών δράσεων, να αναρωτηθούν για τη δύναμη της αλήθειας, της αξιοπρέπειας, της ανιδιοτέλειας, της φιλίας και να επιλύσουν το μεγάλο δίλημμα: «Θα επιστρέψουν τα χρώματα στη χώρα του βασιλιά Αυγουλίνου ή όχι;». Εμψυχωτές: Αργύρης Καραπιτσάνης (θεατροπαιδαγωγός), Φένια Φιλίππου (εικαστικός). Για παιδιά 7-9 ετών (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20-25 άτομα).
Οργάνωση: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

17:00-18:00

Αίθουσα 2:
«Διακοπές στο σπίτι με τον Ισίδωρο»
Αμάντα Μιχαλοπούλου
Ο Ισίδωρος είναι πολύ λυπημένος - φέτος δε θα πάει στη Σέριφο, όπως κάθε καλοκαίρι. Οι γονείς του δεν έχουν αρκετά χρήματα για τις καθιερωμένες τους διακοπές. Ο μυστικός του φίλος, ο ναυαγός, του δίνει μια ιδέα: να μετατρέψει το δωμάτιό του σε νησί και να περάσει εκεί το πιο περιπετειώδες καλοκαίρι της ζωής του... Για παιδιά 6-8 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

18:00-19:00

Αίθουσα 1:
«Σίντο-Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα»
Ειρήνη Τζούμα, Λήδα Βαρβαρούση
Στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου με cd, η Ειρήνη Τζούμα και η Λήδα Βαρβαρούση ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους στη Μουσικοχώρα, όπου παρέα με το Σίντο (κούκλα σε ρόλο εμψυχωτή) τραγουδούν, ζωγραφίζουν, παίζουν μουσικά παιχνίδια και μέσα από ένα σύντομο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ανακαλύπτουν... αυτό που έχει χαθεί!!!
Για παιδιά 4-7 ετών.
Οργάνωση:Εκδόσεις Εν Πλω

Αίθουσα 2:
«Με λένε Νιλουφέρ»
Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα ονόματά μας μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά με φίλους που έρχονται από χώρες μακρινές: Αγγελική=Μελέκ και Σεντάτ=Σοφία! Ελάτε να παίξουμε και να ανακαλύψουμε το μυστικό να αποδεχόμαστε διαφορετικούς πολιτισμούς και συνήθειες. Την αφήγηση θα συνοδεύσει με την κιθάρα της η Αντιγόνη Μπαξέ και θα τραγουδήσουν τα παιδιά του 2ου και του 4ου Ολοήμερου Δημοτικών Σχολείων Πεύκων. Για παιδιά 5-7 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

19:00-20:00

Αίθουσα 1:
«Ένα όμορφο ταξίδι στην μουσικοπολιτεία της κυρίας Σολεδάρ»
Θεώνη Μπεντούλη
Aγγελική Μπόζου
Η ΝΤΟρα, η ΡΕνα, η ΜΙμίκα, η Φανή, η ΣΟΛεδάρ, η ΛΑρα και η ΣΙσσυ είναι επτά κυρίες που θα καλωσορίσουν τα παιδιά, τους γονείς και εκπαιδευτικούς στη μουσικοπολιτεία. Θα τους ξεναγήσουν στη πόλη τους και θα τους αποκαλύψουν τα μυστικά της μουσικής. Τα πρώτα βήματα για τη μουσική θεωρία με τρόπο ελκυστικό και παιγνιώδη. Για παιδιά από 3 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Fagotto Books

Αίθουσα 2:
«Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος»
Δρώμενο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Οργάνωση: Σύγχρονοι Ορίζοντες








ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Τοίχος των Εικονογράφων
Στη διάρκεια της 4ης Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε 28-31 Ιανουαρίου 2011, με αφορμή την αφίσα της ΙΒΒΥ για τη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου,
εικονογράφοι ζωγράφισαν μπροστά στα παιδιά
ένα κοινό μεγάλων διαστάσεων έργο
το οποίο διαμορφώθηκε σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Στη διάρκεια της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης,
θα εκτίθεται στην Παιδική Γωνιά.


Περίπτερο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Ο Κύκλος Ελληνικού παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ, στο περίπτερό του:
- προβάλει τις ελληνικές υποψηφιότητες για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2012 της ΙΒΒΥ
Χρήστο Μπουλώτη για τη συγγραφή και  Έφη Λαδά για την εικονογράφηση
- διανέμει την αφίσα και το μήνυμα της ΙΒΒΥ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
- ενημερώνει τα παιδιά και τους ζητά να ζωγραφίσουν το δικό τους μήνυμα για το βιβλίο


Έκθεση εικονογράφησης «Μίλα, μη φοβάσαι»
Έργα από το εικαστικό εργαστήρι της καθηγήτριας, συγγραφέα και εικονογράφου
Riita Oittinen, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο Φινλανδικό Ινστιτούτο
σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοικοινωνικής Υγείας
του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).
Ονόματα Εικονογράφων που συμμετείχαν στο Εικαστικό Εργαστήρι της Riitta Oittinen:
Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Λήδα Βαρβαρούση, Κατερίνα Βερούτσου,
Στάθης Ξηνταβελόνης, Διατσέντα Παρίση, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βάσω Ψαράκη


Διαγωνισμός για παιδιά 6-12 ετών «Αν ήμουν εικονογράφος...»
Στην περσινή έκθεση, οι μικροί αναγνώστες είχαν φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή τους αν ήταν συγγραφείς... και οι απαντήσεις τους μας εντυπωσίασαν!
Ένα παιδικό βιβλίο όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εικόνες, χωρίς ζωγραφιές,
χωρίς εικονογράφο!
Ο εικονογράφος, με τα μολύβια, τα πινέλα και τα χρώματά του,
δίνει ζωή στα παιδικά βιβλία.
Αν λοιπόν ήσουν εικονογράφος, πώς θα ήταν η ζωή σου;
Το κουτί του διαγωνισμού στην Παιδική Γωνιά περιμένει τις απαντήσεις των παιδιών.
Οι πιο πρωτότυπες θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ
και οι νικητές θα βραβευτούν με βιβλία γεμάτα μαγικές ζωγραφιές...

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.thessalonikibookfair.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...