Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΔΕΘ


Πέμπτη 5 Μαΐου 2011


10:00-11:00

«Οι δραπέτες του καστρόπυργου» (ο εμφύλιος μέσα από τα μάτια των εφήβων)
Λίτσα Ψαραύτη
Βρισκόμαστε στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Οι κομμουνιστές αντάρτες παίρνουν παιδιά από την Ελλάδα και τα οδηγούν στις γειτονικές Λαϊκές Δημοκρατίες. Ο Στέλιος, στα δεκατέσσερά του, με τη δεκάχρονη Μαριάνθη και εκατοντάδες άλλα παιδιά, βρίσκονται σ’ ένα άθλιο στρατόπεδο, στην Αλβανία. Στο μυαλό του Στέλιου υπάρχει πάντα το σχέδιο της δραπέτευσής τους. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

11:00-12:00

«Μυστήριο στο υπόγειο του αρχοντικού» (εφηβικό μυθιστόρημα μυστηρίου)
Σοφία Παρασκευοπούλου
Η Μαργαρίτα, ο Αντώνης, η Ειρήνη και ο Λάκης μπλέκουν σε μια συναρπαστική περιπέτεια, όταν προσπαθούν να εξιχνιάσουν το έγκλημα που έγινε στο εγκαταλελειμμένο αρχοντικό των Κορδάτων. Το μυστήριο πυκνώνει καθώς οι έρευνές τους γίνονται αφορμή να ζωντανέψει το παρελθόν του αρχοντικού και να αποκαλυφθεί το καλά κρυμμένο μυστικό του ιδιοκτήτη. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ όταν κάνει την εμφάνισή της μια αδίστακτη σπείρα κακοποιών που προσπαθούν να αποκτήσουν με κάθε τρόπο αυτό που κρύβεται στο αρχοντικό.
Για εφήβους 12-14 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

12:00-13:00

«Το δειλό λιοντάρι» (ιστορία)
Αθηνά Μπίνιου
Το πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, εκεί που οι δυνάμεις των συνασπισμένων ελληνικών πόλεων ήρθαν αντιμέτωπες με το στρατό της νέας δύναμης των Μακεδόνων, θα ζωντανέψει η Αθηνά Μπίνιου με τη βοήθεια του Πλούταρχου. Για εφήβους 12-13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο



Παρασκευή 6 Μαΐου 2011


10:00-11:00

 

«Ύαινες» (εφηβεία, κοινωνική αναταραχή και επιβίωση)

Φίλιππος Μανδηλαράς

Η δεκαεξάχρονη Μάρθα καλείται να επιβιώσει δίχως χρήματα και σπίτι σε μια λεηλατημένη Αθήνα, η οποία, μετά τη Χρεοκοπία, έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ συμμοριών. Θα συμβιώσει με αγνώστους, θα παραβιάσει σπίτια, θα γνωρίσει συνομηλίκους της που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα συναναστρεφόταν και, μέσα από μια επώδυνη αλλά απελευθερωτική διαδικασία, θα συνειδητοποιήσει τις αληθινές ανάγκες της αλλά και τη δύναμη του φύλου της. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

11:00-12:00

«Καλά κρυμμένα μυστικά» (ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τη δύναμη της φιλίας, τη βαθύτερη ανάγκη κάθε ανθρώπου να γνωρίζει το παρελθόν του)
Θεοδώρα Γεωργακούδη
Η Αντιγόνη χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της όταν μαθαίνει ότι η μητέρα της αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η Νικόλ γνωρίζει ξαφνικά την άγνωστη ως τότε γιαγιά της και ένα κουβάρι μυστικά αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά της. Μυστικά καλά θαμμένα στο παρελθόν, φυλαγμένα από τους ανθρώπους και το χρόνο, αποκαλύπτονται συγκλονίζοντας τα δύο κορίτσια και δίνουν απαντήσεις στα άλυτα ως τότε ερωτήματά τους. Οι ισορροπίες αλλάζουν και οι σχέσεις των κοριτσιών με το οικογενειακό τους περιβάλλον μπαίνουν σε νέα βάση.
Για εφήβους 13-15 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

12:00-13:00

«Το θεώρημα της επτάδας» (ο αθλητισμός συναντάει τη λογοτεχνία)
Γιώργος Μαυρωτάς
Ο Λουκάς, μέσα από μια αθλητική πορεία γεμάτη προκλήσεις και προσπάθεια, βιώνει καταστάσεις που τον κάνουν σοφότερο. Αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές περιπέτειες, περιστατικά κωμικά και λιγότερο κωμικά που μέσα από αυτά παίρνει μαθήματα, ανακαλύπτει αξίες και ζει συγκινήσεις μοναδικές. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη


19:00-20:00

«Η διδασκαλία των μαθηματικών μέσα από τις σελίδες ενός comic»
Θοδωρής Ανδριόπουλος
Οργάνωση: IANOS




Σάββατο 7 Μαΐου 2011

12:00-13:00

«Γιατί γράφουμε, γιατί διαβάζουμε;»

Οι συγγραφείς Νίκος Δαββέτας και Έλενα Χουζούρη συνομιλούν με τους μαθητές για  το ζήτημα της ανάγνωσης και της συγγραφής στην εποχή της ηλεκτρονικής γενιάς. Γιατί διαβάζουμε, γιατί γράφουμε; Τι μας παρακινεί, τι μας απωθεί; Ποιο μέσο επιλέγουμε; Ποια είναι η θέση του βιβλίου σήμερα; Ποια θα είναι η θέση του στο μέλλον; Συντονισμός: Θανάσης Μήνας. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

13:00-15:00

«Εργαστήρι GRAFFITI από το THE BOX GALLERY»
Ανοιχτό διαδραστικό εργαστήρι graffiti με graffiti  writers και street artist, οι οποίοι θα κάνουν μια εισαγωγή στην ιστορία του, θα περιγράψουν την διαδικασία δημιουργίας ενός graffiti και τα πράγματα που τους δίνουν έμπνευση. Στη συνέχεια, δημιουργούν ένα graffiti από την αρχή και κάνοντας έναν αυτοσχεδιασμό παροτρύνουν το κοινό να συμμετάσχει στην διαδικασία. Το workshop θα ολοκληρωθεί με την δημιουργία του graffiti με τη συμμετοχή του κοινού με θέμα το βιβλίο!
Οργάνωση: IANOS

16:00-17:00

 

«Ο έρωτας είναι χημεία»

Χαρά Ζήκα
Οργάνωση: IANOS

18:00-19:30

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά στα απαγορευμένα ερωτήματα των εφήβων»
Σταύρος Θεοδωράκης
Οργάνωση: IANOS

19:30-20:30

«Κοράκι σε άλικο φόντο» (η Φαντασία δεν είναι μόνο κέλτικη)

Ελευθέριος Κεραμίδας

Οι συγγραφείς Φίλιππος Μανδηλαράς και Ελευθέριος Κεραμίδας συνομιλούν με εφήβους για τη λογοτεχνία Φαντασίας. Μια πανίσχυρη αυτοκρατορία σε παρακμή. Τρεις άντρες που ακολουθούν τον δικό τους, μοναχικό δρόμο δίχως καν να γνωρίζονται. Για να σωθεί η αυτοκρατορία, πρέπει κι οι τρεις να πετύχουν τους στόχους τους. Ταυτόχρονα. Για εφήβους από 13 ετών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη




Κυριακή 8 Μαΐου 2011

12:00-13:30

«Ο Γιάννης Σερβετάς συνομιλεί με τους εφήβους»
Γιάννης Σερβετάς
Οργάνωση: IANOS

13:30-15:00

«Εργαστήρι HIP HOP με τους Zoltan Tribe»
Ανοιχτό διαδραστικό εργαστήρι HIP HOP με μουσικούς παραγωγούς και ράπερς (MCs), οι οποίοι θα κάνουν μια εισαγωγή στην ιστορία της hip hop μουσικής, θα περιγράψουν την διαδικασία δημιουργίας ενός κομματιού και τα πράγματα που τους δίνουν έμπνευση. Στη συνέχεια, δημιουργούν ένα beat από την αρχή και κάνοντας έναν αυτοσχεδιασμό παροτρύνουν το κοινό να συμμετάσχει στην διαδικασία. Το workshop θα ολοκληρωθεί με την δημιουργία ενός hip hop κομματιού γραμμένο από το κοινό με θέμα το βιβλίο!
Οργάνωση: IANOS

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.thessalonikibookfair.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...