Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΔΕΘ



Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

16:00-17:00

«Η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών»
Ομιλητές: Παναγιώτης Κουμαράς, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ., Φανή Σέρογλου, Επίκουρος Καθηγήτρια, Αναστασία Δημητρίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ.
Οργάνωση: Εκδόσεις Επίκεντρο

17:00-19:00

«Εργαστήρι ορθογραφίας»
Το «Εργαστήρι Ορθογραφίας» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως φιλολόγους). Σε αυτό οι Γιώργος Παπαναστασίου (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) και Βάσω Μελικίδου (εκπαιδευτικός, συνεργάτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) θα παρουσιάσουν μια μέθοδο κατηγοριοποίησης και ερμηνείας των ορθογραφικών λαθών, και μια διδακτική πρόταση για την αντιμετώπισή τους στην τάξη.
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

20:00-21:00

«Λογοτεχνία και Εκπαίδευση»
Θα συζητήσουν οι: Χρίστος Τσολάκης, Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.-Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Γιάννης Τζανής, Δρ. Ιστορίας, Επιτ. Σχολικός Σύμβουλος-Αντιπρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσ/νίκης, Ελένη Μερκενίδου, Δρ. Φιλοσοφίας, καθηγήτρια Μ.Ε.-Ποιήτρια. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Ο Φιλόλογος». Οι ομιλητές θα διερευνήσουν τους τρόπους-μεθόδους διδασκαλίας των λογοτεχνικών κειμένων στη μέση παιδεία.
Οργάνωση: Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης




Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

16:00-17:00

«Το χαμένο σχολείο»
Ένα εξαιρετικό αφήγημα του μεγάλου Μαροκινού συγγραφέα Ταχάρ Μπεν Ζελούν που καταγγέλλει την εκμετάλλευση των παιδιών και τη μισαλλοδοξία. Σε ένα φτωχό χωριουδάκι της Δυτικής Αφρικής, ο νεαρός δάσκαλος δίνει τη μεγάλη μάχη για να πείσει παιδιά και γονείς ότι ο πραγματικός πλούτος είναι η γνώση. Ομιλητές: Βαγγέλης Τασιόπουλος, συγγραφέας, Άγγελος Χατζηνικολάου, δρ Α.Π.Θ., σχολικός σύμβουλος
Οργάνωση: Σύγχρονοι Ορίζοντες

17:00-18:00

«Τόμπι, ο μικρός ήρωας του Δέντρου»
Τόμπι, ο ήρωας που ο καθένας μας θα ήθελε να είναι! Ένα μυθιστόρημα περιπέτειας και δράσης, διαποτισμένο από φαντασία και μαγεία, όπου η αγάπη για τους ανθρώπους και το περιβάλλον αποτελεί την κινητήρια δύναμη του ήρωα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια Α.Π.Θ. και ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, συγγραφέας.
Οργάνωση: Σύγχρονοι Ορίζοντες

18:00-19:00

Παρουσίαση παιδαγωγικής σειράς: «Καινοτομίες στην εκπαίδευση»
Διευθυντές σειράς: Δ. Χατζηδήμου – Ε. Ταρατόρη
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Η σειρά «Καινοτομίες στην Εκπαίδευση», η οποία αριθμεί 84 και πλέον τίτλους, αποβλέπει να συμβάλλει στη σθεναρή περιχάραξη του εκπαιδευτικού έργου και της διδακτικής πράξης των υποψήφιων και των υπηρετούντων εκπαιδευτικών με δημοσιεύσεις σχετικές με την πραγμάτευση καινοτόμων θεμάτων. Η σειρά απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται με τα εκπαιδευτικά δρώμενα. Ομιλητές: Δ. Χατζηδήμου, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α. Π. Θ. – Ε. Ταρατόρη, Καθηγήτρια της Παιδαγωγικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

19:00-21:00

«Εργαστήρι ορθογραφίας»
Το «Εργαστήρι Ορθογραφίας» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως φιλολόγους). Σε αυτό οι Γιώργος Παπαναστασίου (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) και Βάσω Μελικίδου (εκπαιδευτικός, συνεργάτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) θα παρουσιάσουν μια μέθοδο κατηγοριοποίησης και ερμηνείας των ορθογραφικών λαθών, και μια διδακτική πρόταση για την αντιμετώπισή τους στην τάξη.
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών



Σάββατο 7 Μαΐου 2011

11:00-12:00

«Κέντρo Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Eλευθερίου Κορδελιού»
Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα στην έκδοση εκπαιδευτικών βιβλίων για το περιβάλλον με στόχο την ανάδειξη της αειφορίας και του ενεργού πολίτη. Στην εκδήλωση θα αναπτυχθεί προβληματισμός για τις διδακτικές προσεγγίσεις των θεμάτων αυτών. Ομιλητές: Χρυσούλα Αθανασίου, Βάσω Βυρώζη, Σοφία Θεοδωρίδου, Μιχάλης Καρυδιάς
Οργάνωση:Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού

12:00-13:00

«Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου και οι εκδόσεις του»
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου είναι φορέας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στο Κέντρο υλοποιούνται προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφορία με θεματικές ενότητες που αφορούν το νερό, το δάσος, τη βιολογική γεωργία και τη διαχείριση απορριμμάτων - ανακύκλωση. Το εκπαιδευτικό υλικό που εκδίδει το Κέντρο λειτουργεί ως υποστηρικτικό υλικό στα προγράμματα αυτά. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνεται μια εκλαϊκευμένη διάσταση στους επιστημονικούς τομείς που εμπλέκονται  με τα θέματα αυτά. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση, ώστε οι εκδόσεις αυτές να αποτελούν βοήθημα και για τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων που επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα με ανάλογο περιεχόμενο.
Οργάνωση:Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου

13:00-14:00

«Το εκπαιδευτικό βιβλίο σήμερα»
Αναγνωρισμένοι εκπαιδευτικοί-συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

14:00-15:00

«Λογοτεχνία: από τη διδασκαλία της στο σχολείο μέχρι τους νέους συγγραφείς»
Η φιλόλογος καθηγήτρια Αναστασία Χατζηαστερίου εκθέτει μία άποψη για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στο Λύκειο. Κατόπιν οι νεαρές συγγραφείς (17 χρονών) Κυριακή Χράντα και Γιώτα Παπαδοπούλου μιλούν για το μυθιστόρημά τους («Έτσι μιλώ για σένα»).
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

15:00-16:00

«Το παραμύθι στην εκπαιδευτική και νοσηλευτική διαδικασία»
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικοπαιδαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές, ηθοποιούς, performers, σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών, νηπιαγωγούς, γονείς και σε όσους έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση. Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο της αφήγησης είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής του εργαστηρίου Δημήτρης Αβούρης.
Οργάνωση: Περιοδικό Το Παραμύθι/Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί



16:00-17:00

«Σχολικά βιβλία Γλώσσας και Μαθηματικών»
Παρουσίαση των σχολικών βιβλίων συγκριτικά με τα σχολικά βοηθήματα των Εκδόσεών μας για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά στο Ενιαίο Λύκειο. Προτάσεις αναμόρφωσης των σχολικών βιβλίων με αξιοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού μελέτης της Γλώσσας και των Μαθηματικών που θα θεμελιώνεται στην παράλληλη εξάσκηση των μαθητών, με σκοπό την αφομοίωση βασικών εννοιών, χρήσιμων για την απόκτηση γενικής παιδείας αλλά και υποδομής για μελλοντική επιστημονική κατάρτιση..
Οργάνωση: Εκδόσεις Έναστρον

17:00-18:00

«Ανακυκλώνουμε τους... ήχους;» Κατασκευές μουσικών οργάνων για εκπαιδευτικούς και γονείς
Δημήτρης Σαρρής
Κατασκευές μουσικών οργάνων για εκπαιδευτικούς και γονείς. Παιδαγωγικές ιδέες για την έκφραση της μουσικότητας μας χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ιδέες από την καθημερινότητα θα δημιουργήσουμε μια ορχήστρα διασκεδαστική και παιδαγωγική. Κάθε γονιός και εκπαιδευτικός θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ιδέες αυτές στην συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες του.
Οργάνωση: Fagotto Books

18:00-19:00

«Παραμύθια και μύθοι... με λίγα λόγια»
Η Μαρία Ρουσοχατζάκη, λογοπαθολόγος – συγγραφέας, διασκευάζοντας γνωστά παραμύθια αλλά και μύθους του Αισώπου, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το πώς τα παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες μπορούν αποτελεσματικότερα να ακούν, να μαθαίνουν αλλά και να συμμετέχουν στην αφηγηματική ροή, με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθιέται η κατάκτηση και η εξέλιξη πρώτα του προφορικού και στην πορεία του γραπτού τους λόγου.  Σε αυτό το mini σεμινάριο, με αφετηρία ανάλογα δουλεμένες διασκευές, δίνεται έμφαση στο πως μεταφέρεται αποτελεσματικά στο παιδί η ολοκληρωμένη δομή πρότασης, το κατάλληλο λεξιλόγιο και σκίτσο, τόσο ηλικιακά όσο και γλωσσικά, στην πλήρη αντιστοιχία τους, καθώς και στον τρόπο αφήγησης, με βάση τη φωνή αλλά και την ακολουθία αρχής – μέσης – τέλους.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ίτανος ΑΕΒΕ

19:00-20:00

«Ξέρω να λέω όχι»
Η Χριστίνα Ρασιδάκη, συγγραφέας, Ba Psychology και σύμβουλος ψυχικής υγείας συναντάει γονείς και εκπαιδευτικούς και διαδραστικά τους προτείνει τρόπους για το πώς τα παιδιά ή οι μαθητές τους θα μάθουν να λένε ΟΧΙ σε διάφορους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν μεγαλώνοντας. Πώς θα μάθουν να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, να κρίνουν καταστάσεις, να βάζουν όρια, και πάνω απ’ όλα να μη γίνονται υποχείριο κανενός.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

20:00-21:00

«Επάγγελμα γονέας»
Είναι τόσο απλό και τόσο όμορφο να είσαι γονέας… Η γνώση είναι χαρά, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για μας τους ίδιους, επειδή θεμελιώνει την ηρεμία μας και μας βοηθάει να νιώθουμε ασφάλεια. Η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη μέσα από το βιβλίο της,  που απευθύνεται σε όσους δεν προσπαθούν να διορθώσουν τα παιδιά τους, αλλά να επεξεργαστούν τη συμπεριφορά αυτών των τόσο τέλειων «ημιτελών» πλασμάτων, θα σας γεμίσει χαρά, βοηθώντας σας να κατανοήσετε τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι τα πρώτα χρόνια του στο δημοτικό σχολείο.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός



Κυριακή 8 Μαΐου 2011

10:00-11:00

Παρουσίαση παιδαγωγικών σειρών:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Διευθυντές σειράς: Ν. Τερζής – Σ. Ζιώγου-Καραστεργίου
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Στη σύσταση της σειράς «Ιστορικό Αρχείο Νεοελληνικής Εκπαίδευσης», η οποία αριθμεί 16 και πλέον τίτλους, οδήγησε από τη μια η έλλειψη ενός κέντρου έρευνας Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και από την άλλη η διαπίστωση ότι η Ιστορία της Εκπαίδευσης του Νεοελληνισμού δεν ταυτίζεται με εκείνην του νεοελληνικού κράτους. Το παραπάνω κενό στη νεοελληνική επιστήμη έχει τη φιλοδοξία να συμπληρώσει το ΙΑΝΕ, το οποίο έθεσε ως στόχους τους, καταρχάς, τη συλλογή, την ταξινόμηση και τη διαφύλαξη του αρχειακού υλικού και πηγών σχετικών με την Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και, εν συνεχεία, την επεξεργασία και την αξιοποίηση του συλλεχθέντος υλικού από ερευνητές και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Παιδαγωγικής που εργάζονται επιστημονικά στο χώρο αυτό. Ομιλητές: Ν. Τερζής, Ομοτ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Σ. Ζιώγου-Καραστεργίου, Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Διευθυντής σειράς: Ι. Κογκούλης
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Η σειρά «Χριστιανοπαιδαγωγικές Μελέτες και Έρευνες» αποτελεί μια ουσιαστική και έγκυρη επιστημονικά προσπάθεια  που έχει ως στόχο την ανάδειξη ερευνών στο πεδίο της Παιδαγωγικής και ειδικότερα της Χριστιανικής Παιδαγωγικής. Οι θεματικές που περιλαμβάνει είναι ποικίλες και αφορούν στην ανάδειξη σύγχρονων προβληματισμών στην εκπαίδευση και μάλιστα αυτών που σχετίζονται με το παιδαγωγούν σχολείο. Τα βιβλία που εκδίδονται στη σειρά αποτελούν έναν ουσιαστικό σύμμαχο του εκπαιδευτικού και κάθε ενδιαφερόμενου για την παιδεία και ειδικότερα την αγωγή. Ομιλητές: Ι. Κογκούλης, Καθηγητής της Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
EDUCATION AND PEDAGOGY IN BALKAN COUNTRIES
Διευθυντές σειράς: Ν. Τερζής – Α. Σιπητάνου
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Τα πρακτικά των ετήσιων συνεδρίων της Βαλκανικής Εταιρείας Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης δημοσιεύονται από τις Εκδόσεις Κυριακίδη στη σειρά Education and Pedagogy in Balkan Countries. Η Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ελλάδας και συμμετέχουν σε αυτή ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές παιδαγωγοί από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, το FYROM, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία. Η θεματική των συνεδρίων, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής, όπως αυτή αναπτύσσεται στις Βαλκανικές χώρες, και ως εκ τούτου η συμμετοχή στα συνέδρια είναι αθρόα και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η γνωριμία, η κατανόηση και η συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, σχεδόν αδύνατη μέχρι πρότινος, είναι επιβεβλημένη στις μέρες μας. Ομιλητές: Αθηνά Σιπητάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

11:00-12:00

Παρουσίαση παιδαγωγικών σειρών:
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διευθυντές σειράς: Π. Ξωχέλλης–Ν. Τερζής–Α. Καψάλης
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Η σειρά «Παιδαγωγική και Εκπαίδευση», η οποία αριθμεί 58 και πλέον τίτλους, φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία τόσο με μεταφράσεις έγκυρων ξενόγλωσσων δημοσιευμάτων όσο και με πρωτότυπα έργα ελλήνων παιδαγωγών. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές και σε όσους προβληματίζονται για θέματα Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης. Ομιλητές: Π. Ξωχέλλης, Ομοτ. Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ν. Τερζής, Ομοτ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Α. Καψάλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Διευθυντές σειράς: Π. Ξωχέλλης – Ν. Τερζής – Α. Καψάλης
(από 18 ως 67 ετών όπου και η λήξη της θητείας των καθηγητών)
Στη σειρά «Παιδαγωγικές Μελέτες και Έρευνες», που ξεκίνησε το 1983 και αριθμεί 34 και πλέον τίτλους, δημοσιεύονται πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες νέων επιστημόνων, οι οποίες εκπονούνται κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αναφέρονται σε επίκαιρα εκπαιδευτικά θέματα και προβλήματα. Ομιλητές: Π. Ξωχέλλης, Ομοτ. Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ν. Τερζής, Ομοτ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Α. Καψάλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

12:00-13:00

«Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη»
Μια διαφορετική προσέγγιση της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, για μικρά παιδιά αυτή τη φορά, θα παρουσιάσει η εκπαιδευτικός Κατερίνα Τζαβάρα μέσα από το βιβλίο της «Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη». Η γνωριμία με τον κ. Οδυσσέα, το ταξίδι στις ποιητικές εικόνες, τα διδακτικά βήματα, η φαντασία των παιδιών που πλάθει καινούρια ποιήματα και τα ζωντανεύει μέσα από θεατρικά παιχνίδια... Γονείς και εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν την πρακτική εφαρμογή των διδακτικών προτάσεων με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και θεατρικής αναπαράστασης από παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Οργάνωση: Εκδόσεις Διάπλους-Βιβλιοδιάπλους

13:00-14:00

Παρουσίαση παιδαγωγικής σειράς: «Ιστορία και κοινωνία»
Διευθυντές σειράς: Ιω. Τουλουμάκος–Μ. Βεργέτη
Η σειρά «Ιστορία και Κοινωνία» περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία αλλά και βιβλία για το ευρύ κοινό. Η θεματολογία αφορά σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τις επιπτώσεις τους στον κοινωνικό ιστό, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια της παρουσίασης της συγκεκριμένης σειράς θα γίνει σύντομη αναφορά της νέας σειράς με τίτλο «Κοινωνία και Εκπαίδευση». Πρόκειται για μια επιστημονική σειρά που μελετά και παρουσιάζει αναλυτικά και κριτικά τους κοινωνικούς θεσμούς με έμφαση στον θεσμό της εκπαίδευσης. Ομιλητές: Μαρία Βεργέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ., Θανάσης Καραφύλλης, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κυριακίδη

14:00-15:00

«Νέες εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών»
Παρουσίαση των πρόσφατων εκδόσεων του Ινστιτούτου που αφορούν τη γλωσσολογία, τη νεοελληνική φιλολογία και τη συγκριτική γραμματολογία. Ομιλητές: Γιώργος Γιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Αγγελική Λούδη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, Γιώργος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

15:00-16:00

«Η επίδραση της «Γλώσσας μου» στη διδασκαλία της γλώσσας μας»
Στην ομιλία θα εξεταστεί η επίδραση του βιβλίου Η Γλώσσα μου των Μ. Οικονόμου, Θρ. Σταύρου και Μ. Τριανταφυλλίδη, στη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ομιλητής: Δημήτρης Κουτσογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

17:00-18:00

«Ο λύκος στο σχολείο; Πάει... χάλασε και αυτός»
Σεμινάριο ψυχοκινητικής αγωγής. Θα περιλαμβάνει θεωρητικό και βιωματικό μέρος, με διαθεματικά παιχνίδια εγγραμματισμού, μαθηματικών και άλλων επιστημών.
Οργάνωση: Εκδόσεις Χριστοδουλίδη



18:00-20:00

«Διδακτικό βιβλίο και νέες τεχνολογίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»
Πώς πρέπει το σύγχρονο διδακτικό βιβλίο να συμβαδίζει με τις νέες τεχνολογίες; Ομιλητές: Θανάσης Ξένος, μαθηματικός, Γιώργος Ατρείδης, φυσικός, Μαρία Λιακοπούλου, Παιδαγωγός, Δημήτρης Πασχαλίδης, φιλόλογος, Αναστασία Γιαγκοπούλου, φιλόλογος, Αναστασία Βακαλούδη, φιλόλογος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Θωμαΐδης, μαθηματικός και σχολικός σύμβουλος.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ζήτη

20:00-21:00

«Παρουσίαση των βιβλίων για τον γραμματισμό και την εκπαίδευση»
Θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Τσιάκαλος, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ.
Τριανταφυλλιά Κωστούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Φωτεινή Παπαδημητρίου, Λέκτορας Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Ευαγγελία Τρέσσου, Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Χριστοδούλα Μητακίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Την συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια, Κοσμητόρισσα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ.
Οργάνωση: Εκδόσεις Επίκεντρο


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.thessalonikibookfair.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...