Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η Αρτεμις Μουστακλίδου και το Α' Κρατικό Βραβείο

ΔΩΡΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΟΥ

dnestoridou@egnatiapost.gr
Η Θεσσαλονίκη έχει τη χαρά να έχει στην αγκαλιά της άλλη μία νέα θεατρική συγγραφέα και μάλιστα προσφάτως βραβευμένη με το Α' Κρατικό Βραβείο για νέους Θεατρικούς Συγγραφείς για το 2012.
Πρόκειται για την Άρτεμη Μουστακλίδου και το έργο της «Απειλή» που ξεχώρισε, όπως επισημαίνει η κριτική επιτροπή: «Για την ποιότητα της δραματουργίας του, που, χωρίς να αιφνιδιάζει ως προς τα μέσα της, χαρακτηρίζεται από οικονομία, ρυθμό, σκηνική αποτελεσματικότητα και καθαρή θεματική. Πρόκειται για ένα έργο που επικοινωνεί με το σήμερα, ισορροπεί ανάμεσα στην δραματικότητα και την φαιδρότητα της καθημερινότητας, δεν εξωραΐζει καταστάσεις και τοποθετείται ιδεολογικά με σαφήνεια απέναντι σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μας».
Όπως δηλώνει στην EgnatiaPost, η Άρτεμις Μουστακλίδου: «Η βράβευση ήρθε απρόσμενα, δεν το περίμενα καθόλου». Τονίζει, επίσης, το γεγονός ότι είχε παρακολουθήσει το εργαστήρι δημιουργικής γραφής της ομάδας «Ούγκα Κλάρα» υπό τις οδηγίες της Πένυς Φυλακτάκη. «Όταν γράφουμε, δύσκολα ανοιγόμαστε. Αν δεν υπήρχε η Πένυ που με παρότρυνε, δεν θα είχα στείλει πουθενά κείμενά μου», συμπληρώνει.
Όσον αφορά το έργο, αυτό έχει δύο κεντρικά θέματα: τη μοναξιά των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία και τους μετανάστες που παρουσιάζονται ως πρόβλημα. «Το έργο το έγραψα το 2009, πριν την άνοδο της Χρυσής Αυγής και το θεσμικό φασισμό αλλά ακόμα και τότε υπήρχε ο ρατσισμός, δυστυχώς. Η διαμονή μου σε μια επαρχιακή πόλη, μου έδωσε το κίνητρο να γράψω για τον τρόπο που ο ρατσισμός έχει γίνει καθημερινή συνήθεια. Λέγανε "Θα πάρω μια αλβανίδα να καθαρίσει" χωρίς κακία, σαν να λέγανε "Καλημέρα", αλλά πάλι με μια ρατσιστική προσφώνηση που έχει γίνει συνήθεια».
Καταλήγει, λέγοντας για τα επόμενα σχέδια της: «Έχω γράψει διάφορα αλλά όλα είναι για μένα λίγο ρευστά και δεν ξέρω τι θα κάνω από δω και πέρα. Θα το προσπαθήσω, όμως, να ανέβει αυτό το έργο».

ΠΗΓΗ: http://egnatiapost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...