Σάββατο 25 Μαΐου 2013

The Great Gatsby

  Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Αμερικάνικης λογοτεχνίας ήρθε ξανά στην επιφάνεια και το έργο του έγινε επίκαιρο όσο ποτέ. Ο λόγος για τον συγγραφέα F. Scott Fitzgerald και το γνωστό πια σε όλους "The Great Gatsby". Την κινηματογραφική ταινία ακολούθησε πλήθος σχολίων και θετικών κριτικών. Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή μιας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου φοιτούσα, είχα την ευκαιρία να διδαχθώ τις διάφορες πτυχές του συγκεκριμένου έργου από έναν από τους πιο καταξιωμένους καθηγητές του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. 
       Τα σχόλια που εισέπραξε η ταινία ήταν σίγουρα θετικά και την προτείνω κι εγώ ανεπιφύλακτα. Έχω όμως να σταθώ σε ένα μόνο σημείο. Είδα στον τύπο και στο διαδίκτυο να χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη ταινία, ως μια από τις πιο γοητευτικές ερωτικές ταινίες του 20ου αιώνα. Θεωρώ, έχοντας μελετήσει το έργο, πως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος τόσο στο ιστορικό πλαίσιο του έργου, όσο και στα μηνύματα που ήθελε ο ίδιος ο F. Scott Fitzgerald να περάσει. Το έργο λοιπόν γράφτηκε το 1925, χρονολογία που σηματοδοτεί το τέλος ενός πολέμου, το γνωστό Αmerican Dream και την έλευση της κατέρρευσης του οικονομικού συστήματος, που παρέσυρε πρώτα απ' όλα την Αμερική. Το ιστορικό πλαίσιο λοιπόν του "The Great Gatsby", παίζει τόσο μεγάλο ρόλο κατά την άποψή μου διότι καθορίζει και το περιεχόμενό του. Κυρίως το έργο θέλει να προβάλει την παρακμάζουσα πλουτοκρατία, την έξαλλη ζωή των πλουσίων και μια κοινωνική αναταραχή, παράγοντες που συνολικά οδηγούν στην οικονομική κρίση του 1930. 
       Ωστόσο, το ευρύ κοινό θαμπώνεται από την χλιδή και την αγάπη δίχως όρους, τα οποία
προβάλλονται μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα και αρνείται να κάνει τον παραλληλισμό ανάμεσα στα τεκτενόμενα του τότε και τα τεκτενόμενα του σήμερα. Λίγοι είναι αυτοί που διακρίνουν την ομοιότητα ανάμεσα στην φανταστική West Egg και την Ελλάδα του σήμερα. Την Ελλάδα που λίγα χρόνια πριν ξόδευε αλόγιστα, ενώ παράλληλα οι ταξικές διαφορές οξύνονταν.
       Η ταινία είναι μια πραγματικά αξιόλογη παραγωγή, η οποία αξίζει να μας αφήσει περισσότερο ουσιαστικά μηνύματα από αυτά που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε. Τα εκρηκτικά χρώματα, τα υπερβολικά σκηνικά και οι εκκωφαντικοί θόρυβοι περισσότερο απομακρύνουν παρά πλησιάζουν τον πυρήνα του βιβλίου. Ας μην αφήσουμε μόνο τα συναισθήματα να μας κυριεύσουν αλλά να δούμε και τα πραγματικά ηθικά διδάγματα που η ταινία μπορεί να μας δώσει! Δείτε την ταινία αλλά οπωσδήποτε διαβάστε και το βιβλίο όπου τα γεγονότα καταγράφονται περισσότερο ωμά και ρεαλιστικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...