Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο είχε ήδη κάνει την εμφάνιση του στους εκδοτικούς κύκλους πριν από μια δεκαετία, το 2010 αποδείχτηκε δημιουργική χρονιά για την ελληνική ψηφιακή αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), μέσω της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου.

Την περασμένη χρονιά σημαντικοί φορείς μπήκαν δυναμικά στη ψηφιακή αγορά, εκδίδοντας ταυτόχρονα τυπωμένα και ηλεκτρονικά βιβλία. Μετά από πειραματισμούς πάνω στη νέα αγορά που σιγά-σιγά έκανε την εμφάνισή της, στον τρόπο προώθησής της, καθώς και στην τιμολόγηση των νέων προϊόντων, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις επικράτησαν. Την πρώτη προώθησαν οι εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ τη δεύτερη οι εκδόσεις Καστανιώτη.

Το πρόβλημα που προέκυψε με τα νέα δεδομένα αφορά στην τιμολόγηση των e-books, με το φόρο προστιθέμενης αξίας που συνδέεται με τα ηλεκτρονικά βιβλία να είναι πολύ υψηλότερος απ’ αυτόν που ισχύει για τις έντυπες εκδόσεις. Η τυπωμένη σελίδα υπόκειται στον συντελεστή 6,5 % του Φ.Π.Α, με τα ψηφιακά βιβλία να επιβαρύνονται κατά 23 %.

Οι εκδοτικοί οίκοι είτε προσφέρουν τα ηλεκτρονικά βιβλία τους φθηνότερα, είτε τροφοδοτούν δωρεάν συσκευές ανάγνωσης με κείμενα (όπως η συσκευή BeBook), είτε πάλι, όπως προτείνουν οι εκδόσεις Καστανιώτη, αφήνουν τον ίδιο τον αναγνώστη να επιλέξει το κόστος του βιβλίου που επιθυμεί να αγοράσει («Έβδομη αίσθηση» του Μίμη Ανδρουλάκη).

Τέλος, το ζήτημα του κλειδώματος των αρχείων με DRM αποτελεί επίκεντρο πολλών συζητήσεων. Οι εκδόσεις Ψυχογιός επιμένουν στην απόφασή τους για κλείδωμα των βιβλίων τους, ενώ αντίθετα οι εκδόσεις Καστανιώτη υιοθετούν μια λιγότερο περιοριστική τακτική, το λεγόμενο social DRM, επιτρέποντας την ανάγνωση των βιβλίων τους σε διαφορετικές συσκευές, με την ταυτόχρονη υπόδειξη της ιδιοκτησίας του χρήστη, με μια μορφή “υδατογραφήματος”. Οι εκδόσεις Καστανιώτη γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην τακτική του “κοινωνικού” αυτού DRM, αλλά την υποστηρίζουν, πιστεύοντας πως αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της πειρατείας.

Με τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους να θέλουν να προστατεύσουν τα πνευματικά δικαιώματα και να προλάβουν την πειρατεία και με τα e-readers να υποστηρίζουν το καθένα διαφορετικά μοντέλα πρόσβασης και ανάγνωσης, το ζήτημα δεν είναι και τόσο απλό να λυθεί.
(Πηγή: Athens News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...