Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Το τζιπ της κυρίας Πατατέα


Είχα την χαρά χθες το μεσημέρι να παρευρεθώ στην παρουσίαση του παραμυθιού του κύριου Χρήστου Δημόπουλου «Το τζιπ της κυρίας Πατατέα» στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης, στις 12μ.μ. Ο Χρήστος Δημόπουλος είναι ο γνωστός παρουσιαστής της παιδικής εκπομπής «Ουράνιο Τόξο». Ο Χρήστος Δημόπουλος ήταν εκεί πολύ πριν την έναρξη της παρουσίασης και καλωσόριζε τους μικρούς του φίλους. Τα παιδάκια όπως είναι λογικό ήταν φανερά ενθουσιασμένα που έβλεπαν τον αγαπημένο τους παρουσιαστή. Εκείνος τους μιλούσε σαν να ήταν φίλοι και εκείνα ένιωθαν άνετα να του κάνουν διάφορες ερωτήσεις.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τα παιδάκια καθισμένα στο πάτωμα να κρέμονται από τα χείλη του γνωστού παρουσιαστή. 
Εκείνος έκανε αναδρομή στα προηγούμενα παραμύθια του και τα περισσότερα παιδάκια φάνηκε πως όχι μόνο έχουν διαβάσει τα παραμύθια αυτά αλλά έχουν απορροφήσει και τα περισσότερα από όσα έγραφαν. Η αφήγηση του Χρήστου Δημόπουλου ήταν ευχάριστη και χιουμοριστική και τα παιδάκια συμμετείχαν. Στο τέλος της αφήγησής του άφησε τα παιδάκια να του κάνουν όσες ερωτήσεις ήθελαν και εκείνος απάντησε σε όλα. 


Οι γονείς ευχαριστήθηκαν επίσης την παρουσίαση και φάνηκαν να γίνονται παιδιά, γελώντας και οι ίδιοι με την ψυχή τους καθώς ο Χρήστος Δημόπουλος αφηγούνταν τις ιστορίες του Μπίλη του Μπιζέλη, της Πατρίτσιας Πατατέα, του Κάρολου Καροτάκη και των λοιπών ηρώων!!


Παρουσίαση του βιβλίου «Λόγια Γυμνά»


Ακάθεκτος συνεχίζει ο ΙΑΝΟΣ Θεσσαλονίκης και τον Μάρτιο του 2011. Την 1η Μαρτίου και ώρα 19.00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Λόγια Γυμνά» της Σίσσυ Σιγιούλτζη- Ρούκα από τις εκδόσεις «Θερμαϊκός». Θα παρευρεθούν οι Γρηγόρης Αποστολόπουλος (σκηνοθέτης), αγωνίδηΠαυλίνα Εξαδακτύλου (δημοσιογράφος), Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης (επιχειρηματίας), Μαριάννα Τσαμακδά (επιχειρηματίας) και η Καλλιόπη Χίου (ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια). Θα προλογίσει η Ελένη Ταγωνίδη- Μανιατάκη, αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος- λογοτέχνις. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με ανάγνωση αποσπασμάτων, προβολή μουσικού video και ανοιχτή συζήτηση.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η καλύβα του μπαρμπα- Θωμά

Η υπόθεση
Το έργο διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα, λίγα μόνο χρόνια πριν από την απελευθέρωση των Μαύρων της Αμερικής, που προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις Πολιτείες του Βορρά και του Νότου.
Σε μια φυτεία στην Πολιτεία του Κεντάκυ, ζούσε ένας νέγρος δούλος ο Μπαρμπα-Θωμάς, όπως τον φώναζαν όλοι. Ήταν πολύ καλός, ικανός, έξυπνος και τίμιος και τα αφεντικά του τον αγαπούσαν πολύ. Όμως ο ιδιοκτήτης της φυτείας, ο κ. Σέλμπυ, είχε χρέη. Για να ανταπεξέλθει ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει μερικούς από τους δούλους του στον δουλέμπορο Χάλεϋ, έναν τύπο κακό και απάνθρωπο, που πίστευε ότι οι Μαύροι είναι εμπορεύσιμα ζώα.
Ο Χάλεϋ διαλέγει τον Μπαρμπα-Θωμά και τον Χάρη, το μικρό αγοράκι μίας μαύρης, της Ελίζας. Με βαριά καρδιά, ο κ. Σέλμπυ παίρνει τα χρήματα που προσφέρει ο δουλέμπορος και υπογράφονται τα χαρτιά. Αλλά ο Σέλμπυ έχει σκοπό, μόλις εξοικονομήσει λεφτά να αγοράσει ξανά τον Μπαρμπα-Θωμά. Το ίδιο βράδυ, η Ελίζα τρέχει στην καλύβα που μένει ο Θωμάς με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Τον πληροφορεί ότι ο κύριός του τούς πούλησε σε δουλέμπορο και τον συμβουλεύει να φύγει μαζί της. Μα ο Θωμάς αρνείται καθώς δεν μπορεί να προδώσει την εμπιστοσύνη του αφέντη του.
Η Ελίζα φεύγει με το παιδί της. Καθώς είναι και οι δύο ανοιχτόχρωμοι σκέφτεται ότι ίσως τα καταφέρει να φτάσει σε Πολιτεία που δεν ισχύει το καθεστώς της δουλείας. Ο δουλέμπορος πληροφορείται την απόδραση και αρχίζει μία δραματική καταδίωξη. Στο μεταξύ, ο Χάλεϋ αλυσοδένει τον Θωμά, τον επιβιβάζει σε ποταμόπλοιο και τον πηγαίνει στη Νέα Ορλεάνη για να τον πουλήσει σε σκλαβοπάζαρο.
Με το ίδιο πλοίο ταξιδεύει ο κ. Σαιν-Κλαιρ με τη μικρή κόρη του Εύα. Ο Θωμάς σώζει την μικρή όταν σε μια στιγμή έπεσε από το ποταμόπλοιο και κινδύνευε να πνιγεί. Ο Σαιν-Κλαιρ σε ένδειξη ευγνωμοσύνης αγοράζει τον Θωμά από τον δουλέμπορο.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η καταδίωξη της Ελίζας από τους ανθρώπους του Χάλεϋ συνεχίζεται. Μόνο που η Ελίζα στέκεται τελικά τυχερή. Την φιλοξενούν σ' ένα σπίτι που ο ιδιοκτήτης του είναι εναντίον της δουλείας. Γίνεται μάχη ανάμεσα στους δουλέμπορους και τους προστάτες της Ελίζας και στο τέλος η φτωχή μαύρη σώζεται και κερδίζει την πολυπόθητη ελευθερία.
Αντιθέτως ο Θωμάς στέκεται άτυχος καθώς ένα απροσδόκητο γεγονός στο αρχοντικό του Σαιν-Κλαιρ και μία σειρά από ατυχήματα ρίχνουν τον Θωμά στα χέρια ενός σκληρού και ρατσιστή αφέντη, ο οποίος αργότερα θα τον χτυπήσει μέχρι θανάτου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΑΠΥΡΟΣ: ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ  ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ!!

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μια μικρή ιστορία δημιουργικής και (αυτο)καταστροφικής επανάστασης

Tο “Στη Γιορτή” είναι μια μικρή ιστορία δημιουργικής και (αυτο)καταστροφικής επανάστασης αφιερωμένη σε αυτούς που έρχονται από μακριά, πίσω από τα αστέρια· από μια άλλη νύχτα.  Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συγγραφέα του Eλ Pόι, η ιστορία είναι αληθινή και βασίζεται στα γεγονότα της εξέγερσης του Δεκέμβρη στην Aθήνα, δύο χειμώνες πριν. Tο εγχείρημα αποτελείται από βιβλίο, μουσική και φωτογραφία ώστε ο αναγνώστης/ακροατής/θεατής να βιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την πλοκή της ιστορίας.
 
Στο www.stigiorti.gr διατίθενται ελεύθερα η μουσική καθώς και η ψηφιακή έκδοση του βιβλίου, ενώ το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Eλλάδα από τις 20 Φλεβάρη 2011.

H νεανική δημιουργική ομάδα του έργου αυτού ελπίζει να δώσει το στίγμα μιας “άλλης” νεολαίας, η οποία βεβαίως και υπάρχει και κατοικεί “μακριά, πίσω από τα αστέρια” και σας περιμένει να γνωριστείτε μαζί της “Στη Γιορτή”.

Συγγραφέας: Ελ Ρόι
Μουσική: Ελ Ρόι - Μπάντα του πάνω ορόφου
Φωτογραφίες: Έλιος
Eκδοτικός Oίκος: Eφύρα

 
Aπόσπασμα από το βιβλίο (σκηνή Mηδέν):

Η καταιγίδα δυναμώνει, μα η φωτιά ατάραχη καίει. Οι σπίθες μπλέκονται με τις σταγόνες και ερωτοτροπούν. «Χωρίς εσένα θα ήμουν ένα τίποτα. Βλέπω στα μάτια σου μια φλόγα να χορεύει» λέει η καυτή σπίθα στη δροσερή σταγόνα. «Χωρίς εσένα θα ήμουν ένα τίποτα» επαναλαμβάνει η σταγόνα, «βλέπω στα μάτια σου ένα θορυβώδες ποτάμι να τρέχει» συμπληρώνει και φιλιούνται παθιασμένα.  Χρωματιστές στάχτες αφήνουν πίσω τους. 

Ο καπνός μυρίζει άνοιξη.

Πίσω στη χώρα του Μεγάλου Ένα ο ερημίτης δακρύζει από χαρά. Το ίδιο και ο γερο-Ιγκόρ που κοιτάζει από το παράθυρο του σπιτιού του στην πόλη την πολύχρωμη φωτιά. Βλέπει στις φλόγες αυτά που ποθούσε, βλέπει έναν άλλο κόσμο, βλέπει την Ουτοπία. Η προσμονή τόσων χρόνων φαίνεται τώρα να ικανοποιείται. Ο συμπαθής βιβλιοθηκάριος είχε δει επαναστάσεις και επαναστάσεις, εξεγέρσεις και εξεγέρσεις, μα όλες κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα: Την ήττα από το Εγώ. Δύσκολα το «Εγώ» γίνεται «Εμείς». Ένα «Εμείς» που περικλείει και τους σκυφτούς, αυτούς που σιωπούν, αυτούς που φοβούνται και αυτούς που εξαπατούνται από την πρόσκαιρη ευτυχία των γιορτών. «Ξέρω πως η αδικία σε πνίγει. Μα οι κινήσεις σου πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη του στόχου, που είναι ένας άλλος κόσμος. Η εξέγερση είναι διαρκής. Δεν εξαντλείται στη στιγμή που η οργή σου μετατρέπεται σε καταστροφή. Η οργή σου να μη γίνει καταστροφή. Φύγε από τον εαυτό σου. Έλα στο «Εμείς» των μελλοντικών ανθρώπων, στο «Εμείς» των σκυφτών και προσπάθησε να κάνεις την οργή σου δημιουργία» ψιθυρίζει ο ζεστός αέρας καθώς αγκαλιάζει τη φωτιά γύρω από το στολισμένο δέντρο που καίγεται.

Νικημένοι και τέρατα χτυπούν εκεί που πρέπει. Δεν αγγίζουν τους θάμνους, δεν πατούν τις ανίσχυρες μαργαρίτες της γιορτής. Καίνε το δέντρο. Η μεγάλη χαραυγή δεν απέχει πολύ. Έτσι φαίνεται. Για την ώρα.

Σημείωμα επιμελητή του έργου:

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στη γιορτή.

H ιστορία, που περιγράφει τα γεγονότα της εξέγερσης των τεράτων στις πλατείες των σκυφτών ανθρώπων της πόλης, τυχαία έπεσε στα χέρια μου και γνωρίζω τόσα λίγα, όσο κι αν έψαξα, για το συγγραφέα της.

Ο Eλ Pόι, ψευδώνυμο ή όχι θα σας γελάσω, δεν έχω ιδέα αν υπάρχει ακόμη ανάμεσά μας. Ισχυρίζεται στα γραπτά του πως η ιστορία που αφηγείται είναι αληθινή και πως οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν είναι πραγματικά πρόσωπα. Λέει, επίσης, ότι η μπάντα του πάνω ορόφου παίζει κάθε βράδυ στις πλατείες της πόλης εδώ και χρόνια. Το χέρι μου στη φωτιά δεν βάζω για όλα αυτά. Βρήκα το χειρόγραφο της ιστορίας (ένα τετράδιο γεμάτο σημειώσεις, αφηγήσεις, εικόνες και μουσική) μπλεγμένο στα κλαριά ενός καμένου  δέντρου· μία από τις πολλές περίεργες συνήθειες που έχω είναι να σκαρφαλώνω στα δέντρα και να παρατηρώ τον κόσμο.

Συγγνώμη, ξεχάστηκα.

Πρέπει να πω δυο λόγια για το βιβλίο ή τουλάχιστον για το συγγραφέα αυτού και όχι για μένα.

Το “Στη Γιορτή” είναι το δεύτερο βιβλίο του Eλ Pόι· λίγα γνωρίζουμε για το πρώτο, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός Nεμάνια. Φημολογείται ότι η προαναφερόμενη ιστορία γράφτηκε όταν ο Ελ Ρόι ήταν είκοσι ετών και περιέχει τους σπόρους που γέννησαν το έργο που κρατάτε στα χέρια σας.  Η γραφή του Ελ Ρόι είναι αρκετά περίεργη, σχεδόν κυκλοθυμική. Στιγμές ο λόγος του είναι τόσο συμπυκνωμένος και δυσνόητος που ο αναγνώστης πρέπει να διαβάσει δυο και τρεις φορές κάποιες παραγράφους. Γι’ αυτό υπάρχουν διάσπαρτες μέσα στο βιβλίο ενότητες (τα «ιντερμέδια»), όπου  ο συγγραφέας επεξηγεί με πιο κατανοητό και άμεσο τρόπο την πλοκή της ιστορίας μέχρι εκείνο το σημείο. Επομένως, θα συνιστούσα υπομονή κατά την ανάγνωση του βιβλίου. Είμαι βέβαιος πως για τους περισσότερους και τις περισσότερες η διήγηση της ιστορίας του Aλ Aζίφ και της πορείας προς τη μεγάλη χαραυγή θα είναι ενδιαφέρουσα (λησμόνησα να σας αναφέρω πως  ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Aλ Aζίφ· έψαξα και βρήκα, και σας το αναφέρω πληροφοριακά, πως στα αραβικά η λέξη «Aζίφ» είναι το σφύριγμα του ανέμου).

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο ο πυρήνας των φιλοσοφικών απόψεων των πρωταγωνιστών απλώνεται μέσα από εκτενείς διάλογους και μονόλογους. Στο δεύτερο μέρος η γραφή απλοποιείται και ο συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα μέσα από σύντομους διάλογους και μονόλογους, δίνοντας πολλές περιγραφές και εικόνες.

Η μουσική του βιβλίου είναι των Ελ Ρόι και της μπάντας του πάνω ορόφου, ενώ οι φωτογραφίες είναι του Έλιος, πιθανολογώ από τη μέχρι τώρα έρευνά μου πως πρόκειται για παιδικό φίλο του συγγραφέα. Όπως για τον Ελ Ρόι, έτσι και για τη μπάντα του πάνω ορόφου ή τον Έλιος γνωρίζουμε ελάχιστα. Βρήκα το δισκάκι με τις μελωδίες τους, καθώς και τις φωτογραφίες του Έλιος στα κλαριά εκείνου του καμένου δέντρου, μέσα στο τετράδιο.

Καλή σας ανάγνωση και καλό μας ταξίδι, λοιπόν. 
 
Βασίλης Κωστάκης
επιμελητής έργου

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

2011, Έτος Οδυσσέα Ελύτη (100 χρόνια από τη γέννησή του)

«Να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε το έργο του»
Η κήρυξη του 2011 ως «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1911-1996) αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ανανεωμένης αναγνωστικής απόλαυσης και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του νομπελίστα ποιητή μας.
Με το ιδιαίτερο ποιητικό του ιδίωμα ο Ελύτης ανανέωσε την ελληνική ποίηση και διέγραψε μια φωτεινή πορεία που επιβραβεύθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίηση του που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».
Ως αρμόδιος εθνικός φορέας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση της παρουσίας του στη νεοελληνική γραμματεία.
Συγκεκριμένα:
Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται συμβολικά στις 21 Μαρτίου το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων:
  • στίχοι του Ελύτη ταξιδεύουν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και για πρώτη φορά φέτος σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας,
  • αναγνώσεις ποιημάτων Ελύτη και συζητήσεις γύρω από το έργο του σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της περιφέρειας (στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού AthensEveryWeek και σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Συγγραφέων)
  • Συναντήσεις στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης
 Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση
  • Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει στις 7 Μαΐου στρογγυλό τραπέζι με συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση» (η κεντρική θεματική της ΔΕΒΘ είναι φέτος αφιερωμένη στο «Βιβλίο και εκπαίδευση»).
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει έναν κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων γύρω από την ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη: η σχέση του με τη «Γενιά του ‘30», η πρόσληψη του έργου του εντός κι εκτός Ελλάδας, ο άνθρωπος και ο δημιουργός απέναντι στη φύση, η σχέση με το τοπίο και την Ιστορία (ο κύκλος πραγματοποιείται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πνευματικά κέντρα και ιδρύματα, βιβλιοπωλεία κ.α.)
Ο Οδυσσέας Ελύτης συναντάει τους σύγχρονους ποιητές
Το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 οργανώνει τον Οκτώβριο στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων ποιητική ημερίδα με τη συμμετοχή και την παρουσία ποιητών από τις νεότερες γενιές που γνωρίστηκαν κι εξακολουθούν να «συνομιλούν» με το έργο του.
Ο Ελύτης τιμώμενο πρόσωπο στα δύο μεγάλα γεγονότα της χρονιάς για το βιβλίο
Αφιερωματικό περίπτερο στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28-31 Ιανουαρίου) και στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8 Μαΐου).
  • Στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28-31/1/2011) το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε ειδικό περίπτερο Ελύτη με έκθεση επιλεγμένων βιβλίων του, αλλά και φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο του κατάλληλα σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και εφήβων για το έργο του ποιητή.

  •  Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8/5/2011), που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ, θα παρουσιαστεί ειδικό αφιέρωμα στον ποιητή που θα περιλαμβάνει επίσης περίπτερο με μεγάλη έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του, έκθεση βιβλίων. Ενώ παράλληλα, θα φιλοξενηθούν και εκδηλώσεις για την παρουσίαση των νέων εκδόσεων που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ίκαρος και Ύψιλον εντός του 2011.
Δημιουργία Κινητής Έκθεσης «Οδυσσέας Ελύτης, 100 χρόνια από τη γέννησή του»
Δημιουργία Κινητής Έκθεσης-αφιερώματος στον Οδυσσέα Ελύτη που περιλαμβάνει 16 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
Το ΕΚΕΒΙ, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων από πολιτιστικούς και άλλους φορείς για τον εορτασμό του «Έτους Ελύτη», θα διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο (βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά.), την Κινητή Έκθεση-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη που θα συνοδεύεται από ταινίες με θέμα τη ζωή και το έργο του που παραχωρήθηκαν ευγενικά από την ΕΡΤ.
Ο Ελύτης εκτός συνόρων
Επιχορήγηση εκδηλώσεων και μεταφράσεων έργων του

Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ελύτη σε πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς και βιβλιοπωλεία του εξωτερικού (και με τον δανεισμό της Κινητής Έκθεσης) σε όλη τη διάρκεια του έτους καθώς επίσης επιχορηγεί μεταφράσεις του έργου του.
Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για τον Ελύτη
Πέραν των εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα για το «Έτος Ελύτη», πραγματοποιούνται και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Το ΕΚΕΒΙ θα τις συμπεριλαμβάνει στο «Ημερολόγιο Εκδηλώσεων» για τον Ελύτη που φιλοξενείται στον διαδικτυακό τόπο του (www.ekebi.gr) δημιουργώντας έτσι ένα ενημερωμένο αρχείο των τεκταινόμενων περί του «Έτους» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 -Επετειακές εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ίκαρος και Ύψιλον.
- Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ευχαριστεί θερμά την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου για τη συμβολή της στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς και για την παραχώρηση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΚΕΒΙ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Διαγωνισμός ποιητικής συλλογής για το Βραβείο Μαρία Πολυδούρη (υποβολή μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2011)

Ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας προκηρύσσουν βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μαρία Πολυδούρη» στη μνήμη της αγαπημένης ποιήτριας με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο, θα απονέμεται στα Πολυδούρεια και για φέτος θα δοθεί στις 19 Μαρτίου 2011 στα Γ’ Πολυδούρεια.
Η αίτηση συμμετοχής για το βραβείο πρέπει να συνοδεύεται από την ποιητική συλλογή, η οποία έχει εκδοθεί την προηγούμενη χρονιά της βράβευσης (για φέτος έκδοση μέχρι 31/1/2011) και κατατίθεται στη Γραμματεία της «ΦΑΡΙΣ» μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2011 σε πέντε αντίτυπα, με την ένδειξη «Για το Βραβείο Ποίησης Μαρία Πολυδούρη».
Η Επιτροπή, η οποία θα κρίνει τα ποιήματα αυτά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν τα υποβληθέντα δεν ικανοποιούν τα μέλη της Επιτροπής), είναι πενταμελής, συγκροτήθηκε με βάση τον Κανονισμό Θέσπισης Βραβείου Ποίησης «Μαρία Πολυδούρη», ως εξής:
- Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ή εκπρόσωπός του πρόεδρος της επιτροπής.
- Καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου με προτίμηση σε καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας.
- Εκπρόσωπος της «ΦΑΡΙΣ», κατά προτίμηση ο εκάστοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ.
- Ο εκάστοτε πρόεδρος και ένα μέλος από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας.



Για περισσότερες πληροφορίες Η διεύθυνση της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΦΑΡΙΣ» είναι:
Φαρών και Ασίνης 11
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 24100
ΤΗΛ : 27210-95611
FAX : 27210-95614

Διαγωνισμός Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΠΥΡΟΣ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ BLOG VIVLIOLATREIA, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Ευαγγελίας Ευσταθίου "Αν τον άνεμο ρωτήσεις". ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ BLOG ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ LINK. Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΗΓΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 23:59 ΓΙ' ΑΥΤΟ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ VIVLIOLATREIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ!!!

Διαγωνισμός Φεβρουαρίου 2011

Οι μηνιαίοι διαγωνισμοί συνεχίζονται!!!! Αυτή τη φορά διάλεξα ένα βιβλίο το οποίο δεν το έχω διαβάσει αν και θα το ήθελα πάρα πολύ, αλλά θα το χαρίσω σε κάποιον από εσάς!  Δηλώστε συμμετοχή  γράφοντας ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση, προτείνοντας το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε. Μόνη προϋπόθεση όπως πάντα να είσαστε ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ του blog. Ο διαγωνισμός λήγει στις 17/02 και ώρα 23:59. Το βιβλίο που προσφέρεται είναι της Ευαγγελίας Ευσταθίου "Αν τον άνεμο ρωτήσεις". Καλή επιτυχία σε όλους!!!!

 


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Κρατικά λογοτεχνικά βραβεία 2010

Η Κική Δημουλά είναι η μεγάλη τιμημένη των φετινών κρατικών λογοτεχνικών βραβείων, στην οποία απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο για το σύνολο του έργου της. 
Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ως εξής:
Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2009, στα οποία κατέληξε η επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. Σημειώνεται ότι είναι η τελευταία φορά που τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία απονέμονται με βάση τις διατάξεις του ν. 2557/1997. Από την επόμενη χρονιά και εφεξής, θα εφαρμοσθεί η νέα νομοθεσία, η οποία αναμόρφωσε ριζικά τον εν λόγω θεσμό (άρ. 40 του ν. 3905/2010).
Τα βραβεία έχουν ως ακολούθως:
Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της.
Βραβείο Περιοδικού
Απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Βραβείο Ποίησης
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παντελή Μπουκάλα για το έργο του με τίτλο «Ρήματα», εκδόσεις Άγρα.
Βραβείο Διηγήματος
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παναγιώτη Κουσαθανά για το έργο του με τίτλο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό», εκδόσεις Ίνδικτος.
Βραβείο Μυθιστορήματος
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της με τίτλο «Σμιθ», εκδόσεις Πόλις.
Βραβείου Δοκιμίου – Κριτικής
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Άγγελο Χανιώτη για το έργο του με τίτλο «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδόσεις Κέδρος.
Ο βραχύς κατάλογος υποψηφίων προς βράβευση έργων (δημοσιευμένων το έτος 2009 και κατατεθειμένων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βραβεία είναι ο ακόλουθος (αλφαβητικά):
Α. Υποψήφιοι για το Βραβείο Ποίησης
1) Ορέστης Αλεξάκης για το έργο του «Το άλμπουμ των αποκομμάτων», εκδόσεις Γαβριηλίδης
2) Χάρης Βλαβιανός για το έργο του «Διακοπές στην πραγματικότητα: Ποιήματα/σχεδιάσματα/μεταγραφές», εκδόσεις Πατάκης
3) Γιώργος Γεωργούσης για το έργο του «Τα παλαιά χιόνια», εκδόσεις Γαβριηλίδης
4) Έλσα Κορνέτη για το έργο της «Ένα μπουκέτο ψαροκόκαλα», εκδόσεις Γαβριηλίδης
5) Δημήτρης Κοσμόπουλος για το έργο του «Βραχύ χρονικό», εκδόσεις Κέδρος
6) Πάνος Κυπαρίσσης για το έργο του «Μαύρο Βαμβάκι», εκδόσεις Μελάνι
7) Παντελής Μπουκάλας για το έργο του «Ρήματα», εκδόσεις Άγρα
Β. Υποψήφιοι για το Βραβείο Διηγήματος
1) Κώστας Ακρίβος για το έργο του «Τελετές ενηλικίωσης: Μια ζωή σε δεκαεφτά επεισόδια», εκδόσεις Μεταίχμιο
2) Δήμητρα Κολλιάκου για το έργο της «Η αρρώστια των βουνών», εκδόσεις Πατάκης
3) Παναγιώτης Κουσαθανάς για το έργο του «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό: Μυθιστορίες για τα ολέθρια επακόλουθα του χρόνου», εκδόσεις Ίνδικτος
4) Ανδρέας Μήτσου για το έργο του «Η ελεημοσύνη των γυναικών», εκδόσεις Καστανιώτης
5) Γιώργος Σκαμπαρδώνης για το έργο του «Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος-Διηγήματα 2004-2009», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Γ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος
1) Παναγιώτης Αγαπητός για το έργο του «Μέδουσα από σμάλτο: Μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου», εκδόσεις Άγρα
2) Ρέα Γαλανάκη για το έργο της «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα», εκδόσεις Καστανιώτης
3) Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της «Σμιθ», εκδόσεις Πόλις
4) Τηλέμαχος Κώτσιας για το έργο του «Στην απέναντι όχθη», εκδόσεις Ψυχογιός
5) Αλέξης Πάρνης για το έργο του «Η οδύσσεια των διδύμων», εκδόσεις
Καστανιώτης
6) Έρση Σωτηροπούλου για το έργο της « Εύα», εκδόσεις Πατάκης
Δ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής
1) Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης για το έργο του «Η επίδραση του Νίτσε στην Ελλάδα. «Τέχνη» και «Διόνυσος», Βλαστός και Καζαντζάκης», εκδόσεις Παπαζήσης
2) Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας για το έργο του «Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου: Στοχασμοί σε θέματα των καιρών μας», εκδόσεις Παπαζήσης
3) Δ.Ν. Μαρωνίτης για το έργο του «Τάκης Σινόπουλος – Μίλτος Σαχτούρης: Μελετήματα», εκδόσεις Πατάκης
4) Παναγιώτης Νούτσος για το έργο του «Δημήτρης Χατζής: Το διπλό βιβλίο», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
5) Νίκος Σαραντάκος για το έργο του «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία: Τριάντα συν μια ιστορίες λέξεων που ίσως να σας έχουν απασχολήσει», εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
6) Άγγελος Χανιώτης για το έργο του «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
7) Γιάννης Ψυχοπαίδης για το έργο του «Νόστος: Μικρά κείμενα για την τέχνη», εκδόσεις Κέδρος
Ε. Υποψήφιοι για το Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας
1) Γιώργος Βέης για το έργο του «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδόσεις Κέδρος
2) Σαράντος Ι. Καργάκος για το έργο του «Λιβύη: αναζητώντας το χαμένο «σίλφιο» στην ελληνική Κυρήνη», εκδόσεις Ι. Σιδέρης
3) Δημήτρης Νικορέτζος για το έργο του «Ο άγνωστος Ελύτης της Μυτιλήνης», εκδόσεις Αιολίδα
4) Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της «Ο χρόνος πάλι», εκδόσεις Πατάκης
5) Αγαμέμνων Φαράκος για το έργο του «Πώς δενόταν το ατσάλι: Τα πικρά, μεγάλα, ωραία, χρόνια», εκδόσεις Ιωλκός
Η επιτροπή δεν μπόρεσε να κρίνει και άλλα αξιόλογα βιβλία (εκδόσεις 2009) για τυπικούς λόγους (μη εμπρόθεσμη κατάθεση στην Ε.Β.Ε. κ.λπ)
Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούν:
1) Μαστροδημήτρης Παναγιώτης, Πρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κριτικός
2)Αθανασόπουλος Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
3) Ανδρειωμένος Γεώργιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
4) Πάτσιου Βασιλική (Βίκυ), Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών5) Δημακοπούλου Χαρίκλεια, Κριτικός Βιβλίου, Δημοσιογράφος, Νομικός
6) Σχινά Αικατερίνη, Κριτικός Βιβλίου
7) Λεονάρδος Γεώργιος, Συγγραφέας
8) Νιάρχος Θανάσης, Ποιητής, Δοκιμιογράφος
9) Χατζηαντωνίου Κώστας, Συγγραφέας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ BOOKPRESS

Εξαιρετικά δυνατά & απίστευτα κοντά

Της Ελένης Φουρνάρου
Ο Όσκαρ Σελ είναι ένας εννιάχρονος «αλλόκοτος» νεαρός που ζει με τη μητέρα του σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν. Στο απέναντι κτίριο ζει η γιαγιά του, από τη μεριά του πατέρα του, που έχει επιζήσει από το βομβαρδισμό της Δρέσδης. Οι άντρες της οικογένειας απόντες. Ο παππούς, επιζών κι αυτός της Δρέσδης, γλύπτης που «έχασε» κάποτε τις λέξεις του και έκτοτε επικοινωνεί με σημειώματα γραμμένα σε τετράδια, τοίχους, πατώματα, σώματα. Εγκατέλειψε τη γιαγιά όταν αυτή του ανακοίνωσε πως είναι έγκυος: η εγκυμοσύνη ήταν εκτός των κανόνων πάνω στους οποίους βάσιζαν την κοινή τους ζωή. 
Ο πατέρας, πάλι, σκοτώθηκε στην αεροπορική επίθεση στους δίδυμους πύργους. 
Ο Όσκαρ έχει εξαιρετική ευφυΐα, φοράει μόνο άσπρα, αποφεύγει τα παιδιά της ηλικίας του και προτιμά την παρέα των μεγάλων, κρατάει σε ένα ντοσιέ εικόνες από τα Πράγματα Που Του Έχουν Συμβεί, δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, φτιάχνει κοσμήματα και σχεδιάζει ευφάνταστες εφευρέσεις, συλλέγει σπάνια νομίσματα και πεταλούδες που πέθαναν από φυσικά αίτια, χαρακτηρίζει τα συμβάντα «εξαιρετικά» και «απίστευτα», γράφει γράμματα στους επιστήμονες που θαυμάζει, ψάχνει στο Διαδίκτυο τις άγνωστες λέξεις, διαβάζει Στίβεν Χόκινγκ και θυμώνει με τη μητέρα του που πότε-πότε γελάει. 
Μετά το θάνατο του πατέρα του, βουλιαγμένος στην απελπισία της παράλογης απουσίας του, βρίσκει μέσα στα πράγματά του ένα γαλάζιο φάκελο που γράφει πάνω Μπλακ και περιέχει ένα κλειδί. Ο Όσκαρ φοράει το κλειδί στο λαιμό του κι αποφασίζει να ψάξει όλους τους 472 Μπλακ και τις 161.999.999 κλειδαριές που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τη συμβουλή του μισητού θεραπευτή του που προτείνει «Νομίζεις πως μπορεί να βγει κάτι καλό από το θάνατο του πατέρα σου;». Εκείνος προτιμά να προσπαθήσει να τον ξανανιώσει κοντά του. 
Jonathan-Safran-FoerΟ συγγραφέας, προκειμένου να στήσει την ιστορία του, χρησιμοποιεί τρεις αφηγητές που όλοι αγωνίζονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους: τον Όσκαρ, που τριγυρίζει στην πόλη και περιγράφει σχεδόν αποστασιοποιημένα την καθημερινότητά του και την αποστολή του να ταιριάξει το κλειδί· τη γιαγιά, που του γράφει γράμματα προσπαθώντας πρωτίστως να καταλάβει η ίδια το διότι όλων αυτών που έκανε και των άλλων που απέφυγε· τον παππού, που γράφει κι αυτός γράμματα αλλά απευθύνεται στο παιδί του που πρόλαβε να εγκαταλείψει αγέννητο και δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει. 
Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν από τις αναίτιες και ανεξήγητες προσχεδιασμένες μαζικές καταστροφές που χαρακτήρισαν την εποχή τους: τον βομβαρδισμό της Δρέσδης όταν ο πόλεμος είχε ήδη κριθεί, την ατομική βόμβα στην ανύποπτη Χιροσίμα και την επίθεση στους δίδυμους πύργους της «αθώας» Νέας Υόρκης. Ο Φόερ συμπλέκει τις τρεις ιστορικές στιγμές, αναδεικνύοντας έτσι την ανημποριά των εμπλεκομένων να συνεχίσουν να ζουν χωρίς πρώτα να δικαιολογήσουν με κάποιο τρόπο στις συνειδήσεις τους το παράλογο των αδικαίωτων θανάτων. 
Πέρα όμως από τους ήρωες του βιβλίου, θεωρώ πως το σχόλιο του συγγραφέα πάνω στο «εξαιρετικό» και το «απίστευτο» της αναίτιας τραγωδίας αφορά όλους εμάς τους πολίτες του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου που στερημένοι από το παρωχημένο στις μέρες μας μαξιλαράκι της πίστης, σε θρησκείες, ιδεολογίες, ηθικές, δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να διαχειριστούμε συναισθηματικά και να αποδεχτούμε στο τέλος το αμετάκλητο και μαζί αδιανόητο της μαζικής βίας. 
O λόγος του Φόερ είναι ευθύς και λιτός, δεν καταδέχεται να εκβιάσει το συναίσθημα με λέξεις παρά το εκμαιεύει μέσα από τα γεγονότα, δεν επιτρέπει στους ήρωές του να κλάψουν για να τους λυπηθούμε και δε μας παραπλανά με «λογοτεχνίστικες» ευκολίες. 
Μόνο στο τέλος, αφού τα τακτοποιεί όλα όσο καλύτερα του επιτρέπεται, αφήνει μια χαραμάδα για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε παρόλη τη Δρέσδη, τη Χιροσίμα, τη Νέα Υόρκη: πως αν τα πράγματα είχαν γίνει διαφορετικά τότε όλοι θα μπορούσαμε να ήμαστε «σώοι κι ασφαλείς». 

Φράσεις από το βιβλίο.
«Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο αλλόκοτο θα ήταν να υπήρχε ένας ουρανοξύστης που θα κινιόταν πάνω κάτω ενώ το ασανσέρ του θα έμενε ακίνητο».
«Δεν είχα κάνει κάτι κακό. Και αν είχα κάνει, δεν το καταλάβαινα. Και σίγουρα δεν το είχα κάνει επίτηδες».
«Πού όμως βρίσκεται η αρχή; Και ποια είναι τα πάντα;»
«Ελπίζω μια μέρα να έχεις την εμπειρία να κάνεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις για κάποιον που αγαπάς».
«Δεν ήθελα να μάθω αν μπορούσε να με αγαπήσει. Ήθελα να μάθω αν μπορούσε να με χρειάζεται».
«Μπορεί και να μη μου άρεσε, απλώς εκείνη τη στιγμή να το είχα ανάγκη».
«Ήξερα όμως, στην πιο προστατευμένη γωνιά της καρδιάς μου, την αλήθεια».
«…μερικές φορές ακούω τα κόκαλά μου να ζορίζονται κάτω από το βάρος όλων των ζωών που δεν έζησα».
«Μα δεν μπορώ να πάρω πίσω τα πράγματα που δεν έκανα ποτέ».
«Υπάρχει κάτι που να του αξίζει λιγότερο να καταστραφεί;».
«Και πώς λες σ’ αγαπώ σε κάποιον που αγαπάς;».

Εξαιρετικά δυνατά & απίστευτα κοντά Τζόναθαν Σάφραν Φόερ
 Μελάνι, 2009
 foer_cover
 
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ BOOKPRESS

Γράφοντας για τους άλλους

Τίτλος Εργαστηρίου: «Γράφοντας για τους άλλους»
Εισαγωγή στη λογοτεχνική γραφή
Διδάσκει ο Κώστας Κατσουλάρης*
Περιγραφή του εργαστηρίου: 
Οι περισσότεροι από εμάς γράφουμε. Ανατρέχουμε στη γραφή για παρηγοριά, έκφραση, εκτόνωση αισθημάτων και σκέψεων που δεν βρίσκουν διέξοδο στην κοινωνική ή την προσωπική μας ζωή – ακόμη και σε αναζήτηση αυτογνωσίας.
Τι αλλάζει όμως όταν αυτά τα κείμενα, αυτά που γράφουμε, αποφασίσουμε να τα απευθύνουμε;
Τι αλλάζει όταν, τη στιγμή που γράφουμε, γνωρίζουμε ότι αυτά τα κείμενα προορίζονται για να διαβαστούν από άλλους; 
Γράφοντας για τους άλλους, γράφουμε διαφορετικά; Ή, ακριβέστερα: Γράφοντας για τους άλλους, πρέπει να γράφουμε διαφορετικά;
Η απάντησή μου είναι αυθόρμητα θετική. Σε τι συνίσταται ωστόσο αυτή η διαφορά; Τι αλλάζει στη γραφή μας η συνθήκη της απεύθυνσης; Μας οδηγεί σε συμβιβασμούς ή σε αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας, σε συμβάσεις, κώδικες, που να είναι οικείοι και στους άλλους;
Στο Εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα κληθούν να γράφουν σύντομα κείμενα πεζογραφίας. Να εκτελούν ασκήσεις, στην αρχή με περισσότερες συντεταγμένες, στην πορεία με λιγότερες, ώστε να εξοικειώνονται με τρόπους, τεχνικές, μορφές έκφρασης που είναι συνήθεις στις λογοτεχνικές αφηγήσεις· να απελευθερώσουν το «χέρι» τους από το βλέμμα των άλλων. Τα κείμενα αυτά θα γράφονται στο σπίτι, θα στέλνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συμμετέχοντες, θα διαβάζονται από όλους και θα συζητιούνται στις συναντήσεις μας.
Όπως είναι φανερό, εκτός από μύηση σε τεχνικές αφήγησης και εξοικείωση με τρόπους της λογοτεχνικής γραφής, το Εργαστήριο έχει σαν σκοπό την έκθεσή μας στην κρίση των άλλων, αλλά και την καλλιέργεια της κρίσης μας για τα κείμενα των άλλων. Η ομάδα του Εργαστηρίου γίνεται το αντηχείο για το κάθε μέλος της, ένα είδος καθρέφτη. Δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίζω ώστε το αντηχείο αυτό να επιστρέφει φωνές καθαρές, ο καθρέφτης να μην είναι ούτε εξωραϊστικός ούτε παραμορφωτικός.
Έτσι, γράφοντας για τους άλλους, γράφει κανείς πραγματικά για τον εαυτό του. Γράφοντας πραγματικά για τον εαυτό μας, προκύπτουν ιστορίες που ενδιαφέρουν και τους άλλους. Καμιά φορά, οι ιστορίες αυτές γίνονται βιβλία. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…
ΥΓ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα διαβαστούν και θα συζητηθούν τρία σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, "Η λέσχη" του Στρατή Τσίρκα, "Η κάθοδος των εννιά" του Θανάση Βαλτινού και η "Αρχαία σκουριά" της Μάρως Δούκα.
kats_mikro 
* Ο Κώστας Κατσουλάρης γεννήθηκε το 1968. Έχει εκδώσει έξι βιβλία πεζογραφίας, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, καθώς κι ένα θεατρικό έργο. Έχει κατά καιρούς εμψυχώσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και Κριτικής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο ΕΚΕΜΕΛ, στο Αμερικανικό Κολέγιο και αλλού. Από την άνοιξη του 2009 έξεδιδε και διηύθυνε τη μηνιαία free press εφημερίδα για το βιβλίο και τον πολιτισμό Book Press, ενώ συνεχίζει να διευθύνει τον ιστότοπο bookpress.gr. Περισσότερα για τον συγγραφέα εδώ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Δώδεκα (12) συναντήσεις των τριών (3) ωρών.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Δευτέρα, 14 Μαρτίου, ώρα 18.00.
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τετρακόσια (400) ευρώ κατ’ άτομο.
ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00, στα γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό: Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος.
Τρόπος καταβολής διδάκτρων:
α. Ο ενδιαφερόμενος που έχει επιλεγεί και ειδοποιηθεί, επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του με την κατάθεση προκαταβολής 100 ευρώ στον λογαριασμό της Book Press (δείτε τις πληροφορίες στο τέλος).
β. Το υπόλοιπο ποσό των 300 ευρώ μπορεί να καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη, 150 ευρώ, μέχρι το αργότερο την τέταρτη συνάντηση, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου. Η δεύτερη και τελευταία, 150 ευρώ, μέχρι το αργότερο την Παρασκευή 29 Απριλίου.
Έκπτωση: Όσοι έχουν συμμετάσχει ξανά σε εργαστήρια της Book Press ή παρακολουθούν παράλληλα κάποιο άλλο εργαστήριο της Book Press δικαιούνται έκπτωση πενήντα (50) ευρώ.
  • Πιστοποιητικά: Με το πέρας του εργαστηρίου θα δοθεί έγγραφη βεβαίωση φοίτησης υπογεγραμμένη από τον διδάσκοντα.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ως αίτηση συμμετοχής λογίζεται η έγκαιρη αποστολή με ηλεκτρονικό μήνυμα των κάτωθι στοιχείων:
α. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να περιλαμβάνονται, φύλο, ηλικία, σπουδές, δημοσιεύσεις, προηγούμενες συμμετοχές σε σεμινάρια-εργαστήρια.
β. Σύντομο κείμενο (μιας σελίδας το πολύ) στο οποίο να περιγράφεται ο λόγος που θέλετε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο.
Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τον διδάσκοντα.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Τ + F: 2103227950
email:  workshops@bookpress.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Λογαριασμός της Book Press: 111 00 2330 000322 Alpha Bank
* Προσοχή: Μην καταθέτετε χρήματα αν πρώτα δεν έχετε ειδοποιηθεί για τη συμμετοχή σας στο Εργαστήριο από τους διδάσκοντες.
**Κατά την καταβολή χρημάτων στον λογαριασμό μας μην ξεχνάτε να σημειώνετε το ονοματεπώνυμό σας. Επίσης, φυλάξτε την απόδειξη κατάθεσης για την περίπτωση που σας ζητηθεί.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ BOOKPRESS

Ατζέντα εκδηλώσεων

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου



ΑΘΗΝΑ
20:00 ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (Λεωφ.Συγγρού 387)
Βραδιές βιβλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Παρουσίαση του βιβλίου «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» του Γιώργου Μανέτα από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Θα μιλήσουν οι: Κώστας Θάνος, καθ. Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Μπουράνης, καθ.Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού ΠΑ και ο συγγραφέας, καθ. Βιολογίας του ΠΠ.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου



ΑΘΗΝΑ
18:00 – 19:00 ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Νεοφύτου Δούκα 4)
Παρουσίαση του έργου της Λένας Διβάνη με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Ένα πεινασμένο στόμα» από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
19:00 ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)
Παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Καραβά «Μακάριοι οι κατέχοντες την γην. Γαιοκτητικοί σχεδιασμοί προς απαλλοτρίωση συνειδήσεων στη Μακεδονία 1880 – 1909» από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ. Θα μιλήσουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Τάσος Κωστόπουλος, Ανδρέας Λυμπεράτος. Τη συζήτηση θα συντονίσει το Στρατής Μπουρνάζος.
19:30 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΕΤΕ (Ομήρου 14-16)
Παρουσίαση του βιβλίου «Επιστολές σε έναν νεαρό ποιητή» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε σε μετάφραση και επίμετρο του Αλέξανδρου Ίσαρη, από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ. Θα μιλήσουν η Δήμητρα Χριστοδούλου, ποιήτρια και ο Στέλιος Ράμφος, συγγραφέας.
20:00 ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι)
Παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Μαραγκού «Γεζούλ» από τις εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ. Θα μιλήσουν οι Αικατερίνη Κουμαριανού, ιστορικός και η Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος.
20:30 ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24)
Παρουσίαση του βιβλίου των Φαρούκ Τουντζάι και Μαρίας Σκιαδαρέση «Ναστρεντίν Χότζας, ιστορίες και χωρατά από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο», έκδοση του Κέντρου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού. Θα μιλήσουν η Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας και Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου



ΑΘΗΝΑ
17:00 ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Παρουσίαση του βιβλίου «Τα ξωτικοπάπουτσα» της Μαρίας Γαïτάνου από τις εκδόσεις ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ. Μαζί με την συγγραφέα θα είναι η εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Μαρίνα Βήλλου.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
19:00 ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7)
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στεφανάκη «Θα πολεμάς με τους θεούς» από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Γουσίδης, συγγραφέας.


Σάββατο 19 Φεβρουαρίου



ΑΘΗΝΑ
12:00 ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 5 ΕΤΩΝ
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο κώδικας του κοντού δράκου» του μουσικοπαιδαγωγού και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
12:00 ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κάλεσμα για μικρά και μεγάλα παιδιά από τον συγγραφέα του «Τριγωνοψαρούλη» (ΠΑΤΑΚΗΣ) Βαγγέλη Ηλιόπουλο για να εικονογραφήσουν τον αγαπημένο ήρωα.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου


ΑΘΗΝΑ
19:00 Βιβλιοπωλείο Ad Libitum (Νικοδημείας 18)
Παρουσίαση του βιβλίου της Σέβης Τηλιακού «Αν είχες φύγει πιο νωρίς» από τις εκδόσεις ΜΕΛΙΧΡΥΣΟΣ. Θα μιλήσει η συγγραφέας Εύα Λιανού – Πετροπούλου.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Μπουραντά στα Ιωάννινα

Το βιβλιοπωλείο “ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ” Ιωαννίνων και τα ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Δημητρίου Μπουραντά,

“ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΑ”
...
την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 8:00 μ.μ.
στην Αίθουσα Αρχ. Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Γκουντουβάς, καθηγητής φιλολογίας.
Ο συγγραφέας θα δώσει ομιλία με θέμα:“Θεμελιώδεις Παράμετροι Προσωπικής και Επαγγελματικής Επιτυχίας”.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Χρήστος Γρίβας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κος Μπουραντάς θα βρίσκεται στο χώρο του βιβλιοπωλείου για να συνομιλήσει με τους αναγνώστες και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ FACEBOOK 

Το νέο βιβλίο του καθηγητή Μάνατζμεντ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά, με τίτλο «Επί σκηνής χωρίς πρόβα», βοηθάει τον αναγνώστη να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύνολο γνώσεων, υπαρξιακής, νοητικής, κοινωνικής, και πολιτικής νοημοσύνης.

Σενάριο ζωής
μια συνέντευξη στη Δήμητρα Τριανταφύλλου (Athens voice)

«Όταν ξεκίνησα, πολύ νέος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο, κατάλαβα ότι για να κάνω καριέρα είχα δύο δρόμους: ο πρώτος ήταν πολύ εύκολος. Αρκεί να έσκυβα, να έγλειφα και να συμβιβαζόμουν με το αξιακό σύστημα του τότε καθηγητικού κατεστημένου, βάζοντας νερό στο κρασί των δικών μου αξιών και πιστεύω. Ο άλλος δρόμος ήταν πολύ δύσβατος. Ήταν ο δρόμος της τήρησης των αξιών μου και του σεβασμού της δικής μου εσωτερικής φωνής. Ήταν ο δρόμος της σύγκρουσης με το κατεστημένο. Ήμουν σίγουρος ότι θα κέρδιζα το στοίχημα, με κόστος βέβαια…». Ο Δημήτηρης Μπουραντάς ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει την καριέρα του αλλά όχι τις αξίες του. Βγήκε στην αγορά, δούλεψε σκληρά ως σύμβουλος και εκπαιδευτής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις των οποίων «οι αξίες ταίριαζαν με τις δικές μου» και τελικά δικαιώθηκε. Μετά από το πολυσυζητημένο «Όλα σου ταμαθα μα ξέχασα μια λέξη» (εκδ. Πατάκη) ο καθηγητής του Μάνατζεμεντ και της Ηγεσίας (ανάμεσα στα άλλα διευθυντής στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας) με το «Επί σκηνής χωρίς πρόβα» (από τις ίδιες εκδόσεις) οδεύει ολοταχώς προς ένα νέο μπεστ σέλερ. 
  • Πώς αποφασίσατε να καλύψετε σε ένα βιβλίο ζητήματα που περιλαμβάνουν από την κατανόηση του εαυτού μας μέχρι την οξεία κριτική στο κυβερνών κόμμα; Η «καλή ζωή» του καθένα μας εξαρτάται ουσιαστικά από 4 θεμελιώδεις νοημοσύνες:
  • 1) την υπαρξιακή νοημοσύνη που σημαίνει να κατανοώ ποιος είμαι, πώς θέλω να ζήσω και πώς να φύγω από τη ζωή χωρίς να αισθανθώ την πικρία μιας αβίωτης ζωής,
  • 2) από την ικανότητα να κάνω σωστές, έξυπνες και «έξω από το κουτί» επιλογές, αξιοποιώντας το μυαλό μου και
  • 3) από την κοινωνική νοημοσύνη, με την έννοια να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού η ζωή μας εξαρτάται πολύ από αυτές.
  •  Εκτός όμως αυτών, η προσωπική και επαγγελματική ζωή μας επηρεάζεται από το κράτος, την πολιτική, τις κυβερνήσεις και τους άλλους θεσμούς της δημοκρατίας. Συνεπώς, το να κάνουμε σωστές πολιτικές επιλογές είναι θεμελιώδες για να ζούμε καλά ως άτομα και ως κοινωνία. Η κριτική που κάνω και στα δύο κυβερνώντα κόμματα είναι αντικειμενική, αφού με βάση τα αποτελέσματα μας οδήγησαν στη σημερινή εφιαλτική κατάσταση. Και την κάνω για να οξύνουμε την πολιτική μας νοημοσύνη και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
Ποιο είναι το βασικό αίτιο της σημερινής μας δυσαρέσκειας;
Καταρχάς η αίσθηση της αδικίας, με την έννοια ότι στον κόσμο που ζούμε δεν κυριαρχεί η αρχή «ίσες ευκαιρίες, ίσες συνεισφορές, ίσες ανταμοιβές». Δεύτερον το γεγονός ότι προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε λάθος ανάγκες με λάθος τρόπο. Προσπαθούμε, δηλαδή, να βρούμε την ευχαρίστηση κυρίως σε υλικά αγαθά και στη σύγκρισή τους με αυτά που διαθέτουν οι άλλοι.
Και η ευχαρίστηση;
Από τη στιγμή που ικανοποιήσουμε στοιχειωδώς τις βασικές μας ανάγκες, η «καλή ζωή» προκύπτει κυρίως από τα μη υλικά αγαθά όπως η συντροφιά, ο έρωτας, η βαθιά φιλία, ο αυτοσεβασμός, η αυτοεκτίμηση, η ψυχική γαλήνη, η καλλιέργεια, η ελευθερία, η αίσθηση νοήματος, η δημιουργία, η απόλαυση της φύσης, τα όνειρα και η κοινωνική προσφορά.
Λέτε ότι οι αξίες επικαθορίζουν την «καλή» ζωή. Από τη θέση του καθηγητή ποιες διακρίνετε ως αξίες της νέας γενιάς;
 Τα νέα παιδιά είναι λίγο πολύ θύματα των προηγούμενων γενεών στις οποίες επιβάλαμε ως θεμελιώδεις αξίες το χρήμα και την κατανάλωση, τη διασημότητα, τον ατομικισμό και τον εύκολο πλουτισμό. Διαισθάνονται ότι αυτό το αξιακό σύστημα είναι σαθρό, αλλά δυστυχώς δεν επαναστατούν και παραιτούνται στον κομφορμισμό και στην αλλοτρίωση.
Στο βιβλίο σας γράφετε ότι προτιμήσατε να συγκρουστείτε με το κατεστημένο προκειμένου να μην προδώσετε το αξιακό σας σύστημα, ρισκάρατε μέχρι και την επαγγελματική σας ανέλιξη προκειμένου να μη ρισκάρετε την υπόληψή σας. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση; Και πόσο στη σημερινή τόσο δύσκολη εποχή μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τη δική σας επιλογή
Καμιά σημαντική επιλογή της ζωής μας δεν είναι εύκολη και χωρίς κόστη. Όταν λέμε ένα «ναι» για κάποια πράγματα, ταυτόχρονα, λέμε ένα «όχι» για  κάποια άλλα. Σημασία έχει να κάνουμε επιλογές που είναι συνολικά προς το συμφέρον μας, και αυτό ορίζεται πάντα με βάση τις ανάγκες και κυρίως τις αξίες μας. Επίσης σε σημαντικές για τη ζωή μας επιλογές, το συμφέρον μας δεν πρέπει να ορίζεται βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα. Για μένα αξίζει περισσότερο η ακεραιότητα, η αυτοεκτίμηση, το νόημα και η «ψυχή» από τη φήμη, την καριέρα και τα χρήματα. Είναι αλήθεια ότι όσο πιο λίγες είναι οι ευκαιρίες και πιο δύσκολες οι συνθήκες, τόσο πιο δύσκολες είναι οι επιλογές με βάση τις αξίες μας, τόσο πιο έντονα τα διλήμματα και οι αντιφάσεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτούμαστε, να μη διεκδικούμε, να μην αντιστεκόμαστε και να μη βρίσκουμε καινοτόμες και «έξω από το κουτί» λύσεις. Για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρω περισσότερες σκέψεις στο βιβλίο μου.
Το κλίμα αντίστασης φουντώνει, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Πολλοί θεωρούν όμως αιτία τη συστηματική καλλιέργεια μιας ρητορικής μίσους. Εσείς τι πιστεύετε;
Οι πολίτες βρίσκονται σε μια σύγχυση μεταξύ φόβου, θυμού, εφησυχασμού και απόγνωσης λόγω της έλλειψης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.
Στην παρούσα φάση η συναίνεση ως «η εύρεση μιας από κοινού επιθυμητής λύσης»  είναι κάτι το εφικτό στη χώρα μας;
Η συναίνεση στη δημοκρατία επιτυγχάνεται μόνο από τις πεφωτισμένες ηγεσίες που πιστεύουν, θέλουν και μπορούν να οδηγούν την κοινωνία στο «κοινό καλό» με βάση την έννοια του Αριστοτέλη. Δε νομίζω ότι οι ηγεσίες των κομμάτων θέλουν και επιζητούν τη συναίνεση για το «κοινό καλό». Άλλωστε, συγχέουν την έννοια της συναίνεσης με αυτή του συμβιβασμού. Η συναίνεση πάνω από όλα απαιτεί τη λογική τού «κερδίζω-κερδίζεις». Η λογική τού «κερδίζω-χάνεις» που κυριαρχεί δεν οδηγεί ποτέ σε συναίνεση. Έτσι, η κατάσταση οδηγείται στην επικίνδυνη τροχιά της οικονομικής, πολιτικής, φοβάμαι και κοινωνικής μιζέριας, για να μην πω χρεοκοπίας.
Πιστεύετε ότι η πραγματική οικονομία είναι υποταγμένη στη δικτατορία των χρηματαγορών και οι κυρίαρχες ιδεολογίες (σοσιαλισμός / φιλελευθερισμός) έφτασαν σε αδιέξοδο. Ποιο είναι το δικό σας ιδεολογικό εναλλακτικό μοντέλο;
Στο βιβλίο κάνω τις προτάσεις μου (σσ.  κάποιες από τις προτάσεις: να συγκεντρώσει το κράτος 20 δις από τις 200.000 περίπου οικογένειες που πλούτισαν παράνομα φοροδιαφεύγοντας, είσπραξη βεβαιωμένων φόρων, φορολογία εκκλησιαστικής περιουσίας, πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας κτλ.). Αυτές μπορούν να είναι εφικτές αν υπάρξουν νέες πολιτικές δυνάμεις που κερδίσουν την εμπιστοσύνη των λαών και μπορέσουν να υλοποιήσουν μεγάλης κλίμακας αλλαγές για το μετασχηματισμό του συστήματος.
Συνδέετε όλα τα σημερινά δεινά της χώρας με τον «κακό σοσιαλισμό» του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως οι πολίτες ένας «κομματικός στρατός»;
Αναλύω νομίζω αρκετά αντικειμενικά την ευθύνη του καθενός μας για την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον κομματισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λπ. Όμως αυτό δεν σημαίνει συνενοχή. Οι πολίτες επιλέγουν με βάση το «μη χείρον βέλτιστον» λόγω έλλειψης εναλλακτικής πρότασης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πολλοί από εμάς δεν είμαστε θύματα της πολιτικής προπαγάνδας, του πολιτικού μάρκετινγκ, του εφησυχασμού και του προσωπικού βολέματος. 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ sigxroniekfrasi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...