Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γράφοντας για τους άλλους

Τίτλος Εργαστηρίου: «Γράφοντας για τους άλλους»
Εισαγωγή στη λογοτεχνική γραφή
Διδάσκει ο Κώστας Κατσουλάρης*
Περιγραφή του εργαστηρίου: 
Οι περισσότεροι από εμάς γράφουμε. Ανατρέχουμε στη γραφή για παρηγοριά, έκφραση, εκτόνωση αισθημάτων και σκέψεων που δεν βρίσκουν διέξοδο στην κοινωνική ή την προσωπική μας ζωή – ακόμη και σε αναζήτηση αυτογνωσίας.
Τι αλλάζει όμως όταν αυτά τα κείμενα, αυτά που γράφουμε, αποφασίσουμε να τα απευθύνουμε;
Τι αλλάζει όταν, τη στιγμή που γράφουμε, γνωρίζουμε ότι αυτά τα κείμενα προορίζονται για να διαβαστούν από άλλους; 
Γράφοντας για τους άλλους, γράφουμε διαφορετικά; Ή, ακριβέστερα: Γράφοντας για τους άλλους, πρέπει να γράφουμε διαφορετικά;
Η απάντησή μου είναι αυθόρμητα θετική. Σε τι συνίσταται ωστόσο αυτή η διαφορά; Τι αλλάζει στη γραφή μας η συνθήκη της απεύθυνσης; Μας οδηγεί σε συμβιβασμούς ή σε αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας, σε συμβάσεις, κώδικες, που να είναι οικείοι και στους άλλους;
Στο Εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα κληθούν να γράφουν σύντομα κείμενα πεζογραφίας. Να εκτελούν ασκήσεις, στην αρχή με περισσότερες συντεταγμένες, στην πορεία με λιγότερες, ώστε να εξοικειώνονται με τρόπους, τεχνικές, μορφές έκφρασης που είναι συνήθεις στις λογοτεχνικές αφηγήσεις· να απελευθερώσουν το «χέρι» τους από το βλέμμα των άλλων. Τα κείμενα αυτά θα γράφονται στο σπίτι, θα στέλνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συμμετέχοντες, θα διαβάζονται από όλους και θα συζητιούνται στις συναντήσεις μας.
Όπως είναι φανερό, εκτός από μύηση σε τεχνικές αφήγησης και εξοικείωση με τρόπους της λογοτεχνικής γραφής, το Εργαστήριο έχει σαν σκοπό την έκθεσή μας στην κρίση των άλλων, αλλά και την καλλιέργεια της κρίσης μας για τα κείμενα των άλλων. Η ομάδα του Εργαστηρίου γίνεται το αντηχείο για το κάθε μέλος της, ένα είδος καθρέφτη. Δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίζω ώστε το αντηχείο αυτό να επιστρέφει φωνές καθαρές, ο καθρέφτης να μην είναι ούτε εξωραϊστικός ούτε παραμορφωτικός.
Έτσι, γράφοντας για τους άλλους, γράφει κανείς πραγματικά για τον εαυτό του. Γράφοντας πραγματικά για τον εαυτό μας, προκύπτουν ιστορίες που ενδιαφέρουν και τους άλλους. Καμιά φορά, οι ιστορίες αυτές γίνονται βιβλία. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…
ΥΓ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα διαβαστούν και θα συζητηθούν τρία σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, "Η λέσχη" του Στρατή Τσίρκα, "Η κάθοδος των εννιά" του Θανάση Βαλτινού και η "Αρχαία σκουριά" της Μάρως Δούκα.
kats_mikro 
* Ο Κώστας Κατσουλάρης γεννήθηκε το 1968. Έχει εκδώσει έξι βιβλία πεζογραφίας, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, καθώς κι ένα θεατρικό έργο. Έχει κατά καιρούς εμψυχώσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και Κριτικής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο ΕΚΕΜΕΛ, στο Αμερικανικό Κολέγιο και αλλού. Από την άνοιξη του 2009 έξεδιδε και διηύθυνε τη μηνιαία free press εφημερίδα για το βιβλίο και τον πολιτισμό Book Press, ενώ συνεχίζει να διευθύνει τον ιστότοπο bookpress.gr. Περισσότερα για τον συγγραφέα εδώ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Δώδεκα (12) συναντήσεις των τριών (3) ωρών.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Δευτέρα, 14 Μαρτίου, ώρα 18.00.
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τετρακόσια (400) ευρώ κατ’ άτομο.
ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00, στα γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό: Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος.
Τρόπος καταβολής διδάκτρων:
α. Ο ενδιαφερόμενος που έχει επιλεγεί και ειδοποιηθεί, επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του με την κατάθεση προκαταβολής 100 ευρώ στον λογαριασμό της Book Press (δείτε τις πληροφορίες στο τέλος).
β. Το υπόλοιπο ποσό των 300 ευρώ μπορεί να καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη, 150 ευρώ, μέχρι το αργότερο την τέταρτη συνάντηση, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου. Η δεύτερη και τελευταία, 150 ευρώ, μέχρι το αργότερο την Παρασκευή 29 Απριλίου.
Έκπτωση: Όσοι έχουν συμμετάσχει ξανά σε εργαστήρια της Book Press ή παρακολουθούν παράλληλα κάποιο άλλο εργαστήριο της Book Press δικαιούνται έκπτωση πενήντα (50) ευρώ.
  • Πιστοποιητικά: Με το πέρας του εργαστηρίου θα δοθεί έγγραφη βεβαίωση φοίτησης υπογεγραμμένη από τον διδάσκοντα.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ως αίτηση συμμετοχής λογίζεται η έγκαιρη αποστολή με ηλεκτρονικό μήνυμα των κάτωθι στοιχείων:
α. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να περιλαμβάνονται, φύλο, ηλικία, σπουδές, δημοσιεύσεις, προηγούμενες συμμετοχές σε σεμινάρια-εργαστήρια.
β. Σύντομο κείμενο (μιας σελίδας το πολύ) στο οποίο να περιγράφεται ο λόγος που θέλετε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο.
Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τον διδάσκοντα.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Τ + F: 2103227950
email:  workshops@bookpress.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Λογαριασμός της Book Press: 111 00 2330 000322 Alpha Bank
* Προσοχή: Μην καταθέτετε χρήματα αν πρώτα δεν έχετε ειδοποιηθεί για τη συμμετοχή σας στο Εργαστήριο από τους διδάσκοντες.
**Κατά την καταβολή χρημάτων στον λογαριασμό μας μην ξεχνάτε να σημειώνετε το ονοματεπώνυμό σας. Επίσης, φυλάξτε την απόδειξη κατάθεσης για την περίπτωση που σας ζητηθεί.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ BOOKPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...