Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Bookcrossing: η γνώση είναι παντού!

Για το απελευθερωτικό κίνημα των Ζαπατίστας γνώριζα, για τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 επίσης. Το πώς «απελευθερώνεται», ωστόσο, ένα βιβλίο, μου το εξήγησε ένας φίλος και από τότε έμαθα πως το «ό,τι αγαπάς, πρέπει να το αφήνεις ελεύθερο» ισχύει και για τα βιβλία!
Το book-crossing δεν είναι μια πρόσφατη τάση (για την ακρίβεια «γεννήθηκε» το 2001), αλλά αδιαμφισβήτητα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη συνείδηση κάθε βιβλιόφιλου και στη χώρα μας. Θα σκεφτείτε πως ενδεχομένως σας μιλώ για κάποιο κίνημα ακτιβισμού, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτα πιο πολύπλοκο από το να μοιράζεσαι τα βιβλία που διάβασες με τους υπόλοιπους ανώνυμους αναγνώστες που θα ήθελαν να τα πάρουν επίσης στα χέρια τους. Χωρίς τα προγράμματα των δανειστικών βιβλιοθηκών και την αντικοινωνικότητα των ebooks, το book crossing, με σήμα κατατεθέν το κίτρινο βιβλιαράκι που βαδίζει, εξαντλεί την τυπικότητά του στην καταγραφή των βιβλίων που θέλεις να «απελευθερώσεις» στη λίστα της σελίδας www.bookcrossing.com. Αφού το βιβλίο σου αποκτήσει έναν μοναδικό κωδικό -ώστε να είναι εύκολο να εντοπίζεται κάθε φορά-, ανακοινώνεις ότι θα το «ξεχάσεις» ηθελημένα σε κάποιο μέρος της πόλης και κάπως έτσι το ταξίδι του -ακόμα και στα πέρατα του κόσμου- ξεκινά. Με τη σειρά του κάθε νέος κάτοχος, μπορεί να μιμηθεί το παράδειγμα του προκατόχου του, έτσι ώστε να μην σπάσει η ιδιότυπη αυτή αλυσίδα ανιδιοτελούς προσφοράς, που μόνο στόχο έχει να διευρύνει τους γνωστικούς ορίζοντες όλο και περισσότερων ανθρώπων.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site: www.bookcrossing.com και στο αντίστοιχο ελληνικό forum: www.bookcrossing.com/forum/28 (το οποίο είναι πάντα «ετοιμοπόλεμο» να καλωσορίσει στους κόλπους του νέα μέλη-φίλους).



Παναγοπούλου Αγγελική

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ATHENS MAGAZINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...