Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Βαγγέλη Κούτα: «Μια χαραμάδα φως» Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου το βράδυ στο «Σκουφά»

Μια εξαιρετική συντροφιά που σπάνια έχει την ευκαιρία  να φιλοξενεί μια πόλη, μαζεύει γύρω του την Παρασκευή 11 Φλεβάρη και ώρα 8.00 το βράδυ στην αίθουσα του Μ.Φ. Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» ο συγγραφέας Βαγγέλης Κούτας με το νέο του μυθιστόρημα «Μια χαραμάδα φως», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Θα βρεθούν στην πόλη μας και θα μιλήσουν για το συγγραφέα και το βιβλίο οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Γιώργος Σταματόπουλος και Γιώργος Παπασωτηρίου και ο ηπειρώτης εκ Θεσπρωτίας συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου. Μαζί τους ο βουλευτής Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος θα ανοίξει τον κύκλο των αναφορών, και ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, που θα συντονίζει την εκδήλωση. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν η νηπιαγωγός Μαρία Παπαδοπούλου και η φιλόλογος Ελένη Βέλλιου.  
Την εκδήλωση – παρουσίαση οργανώνουν από κοινού ο Μουσικοφιλολογικός Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Άρτας, οι εκδόσεις «Ψυχογιός» και το βιβλιοπωλείο του Γ. Λέκου. Οι Αρτινοί θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με το συγγραφέα όσο και με τους ομιλητές, οι οποίοι ανεβαίνουν στην πόλη μας ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο νέο του βιβλίο «Μια χαραμάδα φως» ο Βαγγέλης Κούτας ανιχνεύει τη βαθύτερη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής στις μικρές καθημερινές διαδρομές, αλλά και σε στιγμές ισχυρών ταλαντεύσεων και κρίσιμων αποφάσεων. Ο κεντρικός ήρωάς του είναι το αιώνιο αδύναμο και ανυπεράσπιστο θύμα μιας σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας. Δεν ανήκει στον κανόνα, μα ανήκει στην εξαίρεση: είναι καρπός μιας κρυφής και ασυγχώρητης στιγμιαίας ερωτικής πράξης. Είναι, συνεπώς, αυτός που δεν έπρεπε να γεννηθεί, δεν έπρεπε να ζήσει και να συνυπάρξει με τους άλλους, δεν έπρεπε να δράσει και να δημιουργήσει προσωπική ιστορία. Τέτοια δικαιώματα δεν του αναγνώριζε η ζωή.
Ο αναγνώστης παρακολουθεί την εναγώνια προσπάθεια ενός μοναχικού ανθρώπου που ψάχνει να πάρει και να δώσει απαντήσεις στα ποικίλα αινίγματα της ζωής του για ν’ ανατρέψει μ’ εκείνες τη μοίρα του. Μα όλα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί ήδη από πρόσωπα και διλήμματα που μάχονται να του δώσουν ένα χέρι για να στηριχτεί, αλλά τελικά το χέρι αυτό συντελεί στην επίσπευση του εγκλήματος και της καταστροφής. Γιατί όλοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κοινωνική αμαρτία, την οποία θέλουν αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν όπως της πρέπει.
Ο Βαγγέλης Κούτας γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βίγλα της Άρτας. Έχει, κατά συνέπεια, βιώσει σε πλάτος και σε βάθος την ψυχολογία και την ηθογραφία της υπαίθρου όπως αυτή διαμορφώνεται αμέσως μετά τον εμφύλιο και συνολικότερα κατά τη μεταπολεμική εποχή. Αλλά ζώντας ύστερα στην Αθήνα, παρακολουθεί με αγωνία τη δραματική πορεία των ανθρώπων που, παγιδευμένοι μέσα σε ένα σκληρό πλέγμα πολλαπλών εξαρτήσεων και συμβάσεων ενός νέου, αστικού τώρα, περιβάλλοντος, βουλιάζουν χωρίς να μπορούν να αμυνθούν σ’ αυτούς τους νέους βάλτους, με τρόπο μάλιστα τραγικότερο και οδυνηρότερο απ’ ό,τι στους βάλτους της πρώτης μικρής και φτωχικής πατρίδας.
Το μυθιστόρημα «Μια χαραμάδα φως» είναι το έκτο βιβλίο του Βαγγέλη Κούτα. Ο Βαγγέλης Κούτας είναι ένας καθιερωμένος πλέον ευρηματικός συγγραφέας, με σημαντική προσφορά στο χώρο της λογοτεχνίας και του αφηγηματικού λόγου. Τα προηγούμενα βιβλία του είναι τα μυθιστορήματα «Οι μυρωδιές της ζωής», «Στο λυκόφως της πόλης», «Το τανγκό της εξουσίας» και «Η κραυγή του Ήταυρου», καθώς και η συλλογή διηγημάτων «Χωρίς παραλήπτη».

Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...